Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

04 augusti 2009

Barn ska inte behöva omskäras

Då var det tydligen aktuellt igen. Ännu en folkpartist tycker att könsstympning av spädbarn är helt OK. Ja, i alla fall på småpojkar. Jag har tidigare skrivit om debattörer som försvarar könsstympning och det finns väl inte så mycket mer att tillägga om att nu Birgitta Rydberg (fp) också förespråkar det(SvD) och då baserar det på föräldrarnas religiösa behov av apotemnofili via proxy. Av någon anledning gäller tydligen inte föräldrarnas religiösa behov deras döttrar utan bara sönerna även om ingreppet i sig är identiskt eller t.o.m. mindre invasivt för flickor.

Vad de gäller de medicinska argumenten är det både riskabelt, som konstateras i Boyle et al. (2002) "male circumcision may result in lifelong physical, sexual, and sometimes psychological harm as well.". Dessutom har man då inte räknat med riskerna som spädbarnskirurgi medför.(SvD) Jag tror nog att David Reimer skulle ha haft ett och annat att säga om påståendet att ingreppet är helt riskfritt. De som förespråkar manlig könsstympning brukar ofta komma med massa ogrundade påstående om att det skulle hjälpa mot en det ena och en det andra, något som inte stämmer.(DM)

Angående frågan om religionsfrihet kan man även nämna en indisk sekt som kallades för thaggers som krossades av britterna under 1800-talet. Anledningen att britterna störde thaggers religionsfrihet var att de brukade rånmörda folk och din rätt till religionsfrihet upphör när du börjar ge dig på andra. En princip som jag tycker borde gälla i Sverige också.

Andra bloggar som skriver om det är t.ex. Kryssa Mattias, Jinge, Blogge, Kent Persson, Pezster och Ipse Cogita.

Etiketter: , , ,

23 mars 2009

Samma hat - annan måltavla

Andreas Malm (författare till just boken Hatet mot muslimer) skrev idag i Expressen om hatet mot muslimer och naturligtvis har rasistbloggarna gått i taket (för att inte tala om kommentarerna som artikeln fått). Man kan lätt se hur extrema åsikterna som förs fram är om man bytar ut "muslimer" mot "judar". Som jag sagt tidigare på är islamofobi den nya antisemitismen.(DN, DN) Även Ali Esbati skriver om det. Det är ju inte direkt någon nyhet att de nya, uppdaterade nazisterna använder sig av islamofobi snarare än antisemitism numera.(DN)

Samtidigt så har vad som av allt att döma är högerextrema personer attackerat en lokalpolitiker på vänsterkanten i Haninge.(DN, Expressen, AB, AB)

Etiketter: ,

30 juli 2008

Knyta hymens band

Nu har frågan om hymen (mödomshinnan) seglat upp som ett hett debattämne efter att det visat sig att 11 av 49 vårdinrättningar i Stockholms län i det fall patientens liv är i fara utför en "rekonstruktion" av "mödomshinnan"(SvD, Dagen) som ju varken är en hinna eller har något med mödom att göra.(DN, DN) Det är frågan om den ens existerar.(AB) Nu kan man fråga sig hur rimlig det är att utföra ingrepp som inte är medicinskt motiverade men en läkares främsta uppgift måste ju vara att rädda patientens liv. Reinfeldt har som vanligt ingen aning om något(DN) även om det nu var Filippa och inte Fredrik. Annars berättade en kompis att det tydligen var vanligt att tjejer med bakgrund i mellanöstern hade analsex just för att kunna vara oskulder på bröllopsnatten. Jag undrar vad man har för begrepp om oskuld i sådana sammanhang.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) anser inte att man ska syssla med sådant.(SvD) I bloggosfären har extremhögern lagt extra fart på att spinna det till deras fördel trots att det ofta är unga kvinnor med svensk bakgrund i frikyrkorörelserna, exempelvis Pingströrelsen, Allianskyrkan, Missionskyrkan med flera som vill ha ingreppen utförda. Speciellt i Jönköping är det tydligen vanligt. Johan Ingerö frågar sig om landstingen snart kommer att utföra könsstympning. Då har han tydligen missat att redan är idag landstingen skyldiga att utföra könsstympning. Det måste vara något utslag av apotemnofili via proxy.

Etiketter: , ,

02 juli 2008

Elvis och kreationism

Flying Spaghetti MonsterEnligt undersökningar från CBS, USA Today och Gallup ligger andelen kretionister i USA på runt 30-40 procent(DN) och det finns tydligen även ett "skapelsemuseum".(DN) Det säger väl en del om USA och att de uppenbarligen har en väldigt usel biologiundervisning i skolorna där. Fast man får väl jämföra det med att det är sju procent som tror att Elvis Presley fortfarande lever(CBS, Fox) och att det finns ett museum för det också.(Fox)

USA är ju ganska speciellt på flera sätt. På många sätt kan det egentligen ses som två länder. Dels den civiliserade delen längs kusterna och de norra delarna och dels resten som närmast kan beskrivas som ett U-land. Ser man det så är det inte lika underligt att en seriös presidentkandidat som Mike Huckabee säger att han inte tror på evolutionen och avskyr vetenskap i allmänhet.(AB) Det är ju som om det fanns goda chanser att Åke Green skulle bli Sveriges statsminister. Men jag kan nog hålla med om att Mike Huckabee antagligen inte utvecklats från en primat utan kanske snarare någon slags mögel.

Sedan finns det ju också personer som t.ex. Flat Earth Society som tror på en platt Jord. Intressant nog använder de liknande argumentationsteknik som kreationisterna. Om man misstror astronomer lika mycket som kreationister misstror biologer kan man nog få för sig att Jorden är platt.

Kreationister påstår att nya arter aldrig uppstått sedan Gud skapade Jorden. Ehh... Man då glömmer man arter som Senecio eboracensis och Senecio cambrensis. Även inom haverrötter har det uppstått nya arter som t.ex. Tragopogon miscellus. Det finns även exempel som Raphanobrassica som uppstod 1928 som en korsning av rädisa (eller rättika) och kål (Brassica oleracea). Tyvärr fick den rädisans blad och kålens rot för annars hade den varit väldigt intressant att odla. En annan ny art är en mygga, Culex molestus, som anpassats till ett liv i tunnelbanan i London. Myggan har dessutom utvecklat underarter beroende på vilken tunnelbanelinje de bor i.

På andra bloggar skriver Christer Magister om religion i samhället och nämner att elever från religiösa familjer klar sig sämre i högre utbildningar, oavsett samhällsklass. Blogge Bloggelito skriver om samhällsdysfunktionalitet som funktion av graden av religiositet baserat på en artikel i Journal of Religion and Society som leder till en del intressanta slutsatser, bl.a. visar det sig att ju oftare folk ber desto större blir barnadödligheten.

Jag avslutar med en liten film som knappast övertygar några kreationister (eftersom de ändå är öertygade om att alla vetenskapsmän är delaktiga i någon slags konspiration) men som ändå ger en introduktion till ämnet för de som inte är så pålästa.

Annars kan jag också rekommendera "Den blinde urmakaren" av Richard Dawkins. Den gav i alla fall mig ökad förståelse för hur evolutionen fungerar och den borde vara tillräckligt lätt även för de som sov på biologilektionerna.

Etiketter:

01 mars 2008

Inte en mohammedteckning

...men nu har en grupp kristna känt sig kränkta av en teckning av Jesus och krävt att den skulle tas ner. Linköpings kommun vek sig för påtryckningarna och har censurat den.(Corren) Nu förväntar jag mig att alla sluter upp för yttrandefriheten och att flera tidningar publicerar den censurerade bilden.
Eller gäller inte yttrandefriheten i sådana fall?

Etiketter: ,

14 februari 2008

Den nya antisemitismen

Om man inte känner till historien riskerar man upprepa den.

Idag har vi partier som kan nå över fyraprocentspärren som uttrycker åsikter som "Vi riskerar en framtid då Sverige omvandlas till en judisk stat; det otänkbara blir tänkbart.".
I Nederländerna uttalar sig en parlamentsledamot och säger "Det pågår en strid och vi måste försvara oss själva. Innan vi vet av det kommer det vara fler synagogor än kyrkor!" och kräver att judar i Nederländerna ska konvertera eller bli utvisade.
I Belgien anser man att "judendomen är fienden nummer 1 inte bara till Europa, utan till hela den fria världen".
Frankrikes president anser att det finns "för många judar i Europa" och Tysklands förbundskansler tycker att "Vi måste noga se till att synagogor inte byggs större än kyrkor".
Fast det mest tydliga uttalandet kommer nog från vice borgmästaren i Treviso i norra Italien, "Judarna är en cancertumör som måste avlägsnas innan den sprider sig.".

Så är läget i dagens Europa. Informationen kommer från en artikel i DN. Hemskt? Javisst! Men ojdå! Jag läste vist fel. det var muslimer det talades om, inte judar. Jaja, samma roller, nya skådespelare. Islamofobi är den nya antisemitismen.

Andra som Björnbrum och Robert Zackrisson har också sett parallellerna.

Etiketter: ,

30 november 2007

Flykten från kyrkan

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar och det senaste året lämnade 56 537 personer kyrkan. Visserligen mindre än 2004 då 79 000 personer lämnade kyrkan. fast fortfarande har Svenska kyrkan nästan 6.9 miljoner medlemmar eller ungefär 75 procent av Sveriges befolkning så det lär väl dröja ett tag tills dom hamnar i nivå med hur många som verkligen är troende, d.v.s. någonstans mellan 5 och 7 procent. Fast man har ju en god återväxt eftersom 65% av alla nyfödda döps och då blir dom automatiskt medlemmar.(DN)

En mer sansad inställning till religion skulle nog ha behövts i Seattles, USA där en fjortonåring dog efter att ha vägrat ta emot en blodtransfusion av religiösa skäl. Föräldrarna ville att han skulle ta emot blodet.(DN) Här är det ju fel på så många olika sätt. Dels skulle beslutet legat hos föräldrarna eftersom ungen inte var myndig. Dels borde han inte ha ansetts som tillräknelig och han skulle förklarats oförmögen att fatta ett rationellt beslut.

Etiketter: , ,

27 november 2007

Ett uppenbart samarbete

Omar Mustafa, talesperson för Sveriges Unga Muslimer, anser att msulimer och kristna i Sverige bör samarbeta eftersom de har mycket gemensamt.(Dagen) Det har han ju rätt i. Till exempel hatar båda homsexuella, är emot aborter, vill ha religiösa skolor och vill med alla medel konvertera andra till sin egen religion (även om muslimska dörrknackare tack och lov verkar vara väldigt sällsynta). Just kristendom och islam är ju egentligen samma religion. Det är några mindre detaljer, främst i liturgin, som skiljer dom åt. Fast å andra sidan finns det stora skillnader även inom kristendomen.

Etiketter:

26 november 2007

När galningarna styr dårhuset

Flying Spaghetti MonsterDen republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee tror inte på evolutionen, vill totalförbjuda aborter och avskyr vetenskap.(AB) Det som är mest skrämmande är ju att han antagligen har rätt då han säger att "Jag är som folk är mest". Han är antagligen ungefär som genomsnittsamerikanen. Som tur är är väl risken att han blir vald till president ganska liten men man får inte glömma att han faktiskt var guvernör för Arkansas mellan 1996 och 2007 så trots hans galenskaper har han faktiskt lyckats bli vald. Det är som om Åke Green skulle ha fått en post som landshövding. Det visar en avgrundsvid skillnad mellan USA och Sverige. Ok, vi har haft Ny Demokrati men såvitt jag vet så accepterade de verkligheten även om de gjorde sin egna tolkning av den och ofta kom med rent påhittade siffor.

Etiketter: ,

06 november 2007

Gävle dömer unga till kristendom

I Gävle kan tydligen unga brottslingar dömas till att servera kyrkkaffe (inklusive att koka kaffe, lägga upp bröd och diska). Den som kommer för sent eller inte dyker upp blir anmäld till socialtjänsten. Ingen som dömts till ungdomstjänst slipper undan.(Dagen) Man kan fråga sig om valet av ställe att göra sin ungdomstjänst på är något man kan välja fritt eller något man blir tilldelad. Kan det verkligen vara tillåtet att tvinga någon att stödja en religion de inte tillhör? Ska staten stödja en specifik religiös grupp på det här sättet? Är det någon som bryr sig?

Etiketter: ,

15 oktober 2007

Dumskan stoppas (kanske)

Skolminister Jan Björklund (fp) säger att religiösa inslag i skolundervisning ska totalförbjudas. Vidare vill man att man ska kunna kontrollera vem eller vilka som ger ekonomiskt stöd åt skolan.(DN, SvD) Nu kan man ju fråga sig varför de ska vara tillåtet att ha religiösa (eller för den delen politiska) skolor. Skolan uppgift ska ju ändå vara att förmedla kunskap, inte att indoktrinera eleverna i en viss religion eller politisk åsikt.

Men frågan är ju hur pass bra det kommer att lyckas. När man i Filipstad införde nya regler (baserad på läroplanen!) som innebar att man inte fick ta med barnen i förskolan på gudstjänster mordhotades rektorn.(SvD, AB) En upprörd förskolelärare yrar om att "Vi pådyvlar inte barnen kristendom. Det handlar ju om att vi måste visa våra barn generationers traditioner." (Aha, och om det är tradition att pådyvla de stackars barnen kristendomen så är det OK då?) och "Ska vi lära barnen varför vi firar jul eller ska de tro att det bara är jultomten och julklapparna det handlar om." (Ja, det är ju det julen handlar om (typ). Möjligen tänker förskoleläran på kristusmässan.)(Dagen) Julen firades redan runt 400 år innan vår tideräknings början så idén att den har någonting med Jesus att göra är ju bara något som de mer okunniga fått för sig. De kristna var förresten ganska sena med att haka på julfirandet. Det var först på 500-talet som de kristna började fira jul, eller som sagt kristusmässa som blev deras benämning på sin variant av julen.

Med avseende på dödhoten mot rektorn får man väl citera Isaac Bonewits:
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.


Annars det här med religiösa friskolor får mig att tänka på ett avsnitt av Simpsons (nr 191, "The Joy of Sect")
- Vem uppfann morsekoden?
- Ledaren
- Vem uppfann åskledaren?
- Ledaren
o.s.v.

Etiketter: ,

16 september 2007

Det digitala bokbålet

Regeringskansliet tänker tydligen intstallera ett filter mot "olämpiga" sidor.(DN, Dagen) Tydligen är internetporr ett stort problem även inom svenska kyrkan också för de tänker också filtrera. Fast där var det också sidor som anses politiskt olämpliga som ska stoppas.(Dagen, IDG)
I USA är det redan accepterat att se till att elever inte kan informera sig om religion eller politik och trenden i Sverige går mot det också.(CS) Amnesty går däremot till attack mot trenden mot ett mer censurerat internet.(IDG)

Ett av de största problemen med att installera internetfilter (bortsett från demokratiaspekten och att de inte fungerar som de ska) är att man helt och hållet låter någon annan bedöma vad som är lämpligt eller inte. Flera av de större producenterna av internetfilter ägs och drivs av personer inom den USAiska kristna högern och urvalet av vad som filtreras har sin grund i deras syn på religion. Som exempel kan nämnas att de har blockerat vatikanens hemsida, sidor om olika minoritetsreligioner, information om preventivmedel o.s.v. Om någon klagar så läggs deras hemsida in i filtret också. Är det verkligen sådana personer som vi vill ska bestämma över vad svenska riksdagsmän ska kunna kolla upp på internet?

Etiketter: , ,

13 september 2007

Ramadan - inte bara mat

Tydligen har Coop fattat galoppen och Svensk Handel rekomenerar andra handlare att lära sig hänga med och erbjuda speciella produkter vid ramadan.(DN) Jag håller knappast reda på när ramadan inträffar men man ser det lätt på butikerna där jag bor. Rear dom dadlar så är det ramadan på gång (traditionellt bryter man fastan med dadlar och mjölk). Men det är inte bara matbutiker som borde lära sig. Tänk på alla eid-klappar som man ger. Det bor inte så många muslimer i Sverige att det märks lika mycket som julhandeln men exet jobbade förut på en presentbutik och där märkte dom en klar försäljningökning i slutet av ramadan.

Etiketter: , ,

27 augusti 2007

Debattör försvarar stympning av pojkar

Jag skrev tidigare om förslaget att landstingen skulle tvingas erbjuda könsstympning av pojkar och debatten fortsätter nu med en person på SvD Debatt tycker att "Manlig omskärelse är ingen stympning". Som argument använder han att det är gammal tradition (som om inte kvinlig könsstympning också är en gammal tradition).

Sedan tar han upp en blandning med påstådda fördelar, en del av dom är obevisade (som att det skulle skydda mot HIV), en del av dom är insignifikanta (peniscancer är nästan okänd (1 per 100000) hos män oavsett om det är stympade eller inte, det är större risk att en man får bröstcancer, så ovanigt är det. The American Cancer Society sa 1998 att "circumcision alone is not the major factor preventing cancer of the penis". Riskfaktorer är okyddat sex och (som valigt) rökning. Är man orolig beräknas ett vaccin komma ut på marknaden 2008.) och en har jag inte hört talas om (njurbäckeninflammation). Jämförelsen med vaccinering och provtagningar är rentav löjlig. Vaccinering och provtagningar gör man baserad på medicinsk

Däremot nämner han ingenting om nackdelarna (som t.ex. svårigheter att genomföra samlag dels på grund av minskad känslighet (det har jämfört med att ha sex med armbågen) och att det orsakar smärta hos partnern p.g.a. torrhet). Som de sas i Boyle et al. (2002) "Evidence has also started to accumulate that male circumcision may result in lifelong physical, sexual, and sometimes psychological harm as well.". Dessutom har man då inte räknat med riskerna som spädbarnskirurgi medför.

Som vuxen kan man själv välja om man vill dricka alkohop, bruka nikotin, tattuera sig, pierca sig eller kapa av valfri kropsdel. Det är individens fria val. Däremot är det en helt annan sak att man som förälder automatiskt skulle bestämma om man ska kapa av en fungerande kroppsdel på sitt barn. Speciellt när det inte finns några medicinska vinster med det.

Etiketter: , ,

26 augusti 2007

Kampen mot mänskliga rättigheter fortsätter


Jag skrev tidigare om den brittiske biskopen Michael Evans som lämnar Amnesty eftersom han inte gillar att de stödjer kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.(Dagen) Nu protesterar en grupp personer mot f.d. biskop KG Hammars initiativ för att försöka få till en rättvis fred i mellanöstern.(Dagen) Tydligen är de som är bakom uppropet emot att man inte också bojkottar varor från de delar av Israel som är ockuperat av Palestina (eh... Vilka områden pratar man om då?). Sedan är det det vanliga, förvirrade dravlet om att alla som inte okritiskt stödjer Israel i allt de gör är antisemiter och att palestinierna ensamma är ansvariga för att Camp David-förhandlingarna bröt samman (och inte att Israel t.ex. vägrade gå med på någon som helst kompensation till de flyktingar som fördrevs av den israeliska militären). Man måste tänka på att det finns (minst) två sidor av varje historia.

Etiketter: ,

24 augusti 2007

Grym och omänsklig bestraffning

En fildelare har dömts till fem månaders fängelse och fem månaders husarrest. Det låter väl vettigt om att ladda upp Star Wars: Episode III var av den magnituden. Men dessutom har dan dömts till att använda MS Windows istället för Linux (han kör Ubuntu 7.04).(IDG) Förutom problemen med sina existerande programvaror och sådant så måste han också betala för windowslicensen ur egen ficka.

USA verkar ha lite speciella straff ibland. Eller kanske snarare att de inte tänkt igenom konsekvenserna ordentligt. Som att en ateist som vägrade be till Gud hotades med fängelse. Låter underligt? Nja, sammanhanget var att han hade valet att gå med i ett tolvstegsprogram (där man måste bekänna sin tro till ett "högre väsen" och möten börjar med en bön) eller åka i fängelse. Liknande saker sker för övrigt i Sverige också men oftast inte lika dramatiskt.

Etiketter: , , ,

22 augusti 2007

Alla kristna är inte onda

Nu är de kristna som inte är nöjda med att behandlas som en religion bland många utan går till motattack och gnäller över hur illa behandlade de blir när alla inte omedelbart rättar sig efter deras åsikter och dessutom har fräckheten att komma med invändningar.
Det är ju som Isaac Bonewits sa
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.
Bitte Assarmo verkar ha lite underliga ideer. Att hon påstår att "kristna jagas i Sverige och utomlands"(SvD) borde ju få en del varningsklockor att ringa. Hon har ju vissa poänger som t.ex. att hon (visserligen indirekt) säger att skillnaderna mellan de olika abrahamistiska religionerna (kristendom, judendom och islam) är väldigt liten (i det närmaste odetekterbar för en utomstående faktiskt). Men att hoppet från att vissa i Sverige inte håller med om alla kristna dogmer till att kristna faktiskt råkar illa ut i vissa länder är väldigt stort.

Sedan kommer Bitte också med det underliga påståendet om "ifrågasättande av den kristna julen".(Dagen) Något sådant har jag aldrig sett röken av, men däremot brukar det lika säkert som julskyltningen dyka upp insändare från kristna som gäller över att man ska "komma ihåg att julen firas till minne av Jesu födelse". Att sedan julen är en förkristnad version av de romerska saturnalierna och att Jesus (om han nu ens funnits) antagligen föddes någon gång på våren verkar få propagera för att man ska minnas. Bitte tycker också att man ska ha förståelse för en människosyn som indirekt bidragit till att 40 miljoner människor bär på HIV och över 70000 kvinnor dör varje år av illegala aborter.(SvD)

Att sedan kristna inte bara i historisk tid utan även i modern tid har ihjäl folk som de inte gillar verkar hon helt glömma bort. Några exempel är Herrens motståndsarmé i Uganda som sysslat med saker som kidnappningar av civila, användning av barnsoldater och utfört ett antal massakrer. I USA finns terroristorganisationen Army of God (huvudsakligen katoliker), i Indien finns National Liberation Front of Tripura (baptister) som sysslat med saker som etnisk rensning, dödat hundratals med bomber och konverterat folk under pistolhot. Sedan har vi abortmotståndare som sedan 1977 i USA och Kanada dödat sju personer, försökt döda 17, kommit med 383 dödshot, 153 mishandlar och tre kidnappningar. Vidare has man utfört 41 bombdåd, 173 mordbränder och 1264 fall av vandalism.

Jag håller med om att vigselsystemet bör ses över. Man behöver inte kräva att kyrkor, synagogor, moskeer, tempel o.s.v. ska behöva utföra vigslar. Man kan helt ta bort vigselrätten. Det är ju lite underligt att en religiös ceremoni ska få juridiska konsekvenser. Gör man det kan sedan äktenskapet/partnerskapet/whatever välsignas eller motsvarande i valfri religiös byggnad som erbjuder den tjänsten. Som det är idag har den kristna kyrkan många privilegier inte andra religioner har.

Men det behöver också att påpekas att alla kristna inte är onda. Många kristna är faktiskt riktigt vettiga människor som man kan ha i möblerade rum utan problem.

Jo, förresten. Inläggets titel kommer från en serie som säger en del om skillnaden mellan hur olika religioner behandlas.

Etiketter:

21 augusti 2007

Lika bra att bli av med honom

Den brittiske biskopen Michael Evans lämnar Amnesty eftersom organisationen numera anser att kvinnor ska ha rätt till abort om deras liv är i fara, eller om de utsatts för våldtäkt. Har man så taskig människosyn att man inte tycker att en abort är rimlig i så extrema fall då har man nog ingenting i en organisation som Amnesty att göra. Ett exempel på ett fall är den nioåriga flickan "Rosita" i Nicaragua som blev gravid efter en våldtäkt. "Nänä", tycker biskopen, "här ska ingen minsann få göra abort. Skit i vad offret anser bara.".

Etiketter: ,

Akustisk nedsmutsning och religionsfrihet

Flying Spaghetti MonsterJag läser att en präst fått böter för att han ringt i kyrkklockorna tidigt, högljutt och länge. Tydligen bet inte tillsägningar från de kringboendes som störts av ringandet som började klockan sju på morgonen utan stadens fullmäktige blev tvungna att ge honom 5000 euro i böter. Men inte ens det hjälpte utan prästen fortsätter sitt ringande trots att han hotas med ytterligare böter. I det sammanhanget verkar muslimerna mer vettiga eftersom de moskeer som byggts i Sverige inte har några böneutropare.

Angående religionsfrihet läser jag i Metro att en pastafarier blivit avstängd från skolan eftersom han kommit till skolan i piratklädsel. Pastafarismen menar att det är frånvaron av pirater som orsaker global uppvärming. Något som bevisas med ett diagram.

Etiketter:

20 augusti 2007

Landstingen skyldiga utföra könsstympning

I både DN och SvD har det stått om att könsstympning av småpojkar är något som landstingen tydligen ska bli tvingade att utföra. Ylva Johansson (s) är positiv och Kristdemokraterna och Folkpartiet är också positiva. Att föräldrarna ska ha rätt att skära av kroppsdelar på sina barn (som naturligtvis inte är tillfrågade eftersom det knappast går att fråga spädbarn vad de tycker om att man ska kapa av en kroppsdel) tycker jag låter lite märkligt. De föräldrar som vill utsätta sina barn för stympning borde snarare få sin lämplighet som föräldrar ifrågasatta. När det gäller kvinnlig könsstympning är det olagligt medan när det gäller pojkar är politikerna tydligen mer inne på harm reduction liknande sprutbyten för narkomaner (vilket i och för sig är en bra idé men där är det faktiskt en helt annan situation).

Barnkirurgen Peder Drott skriver i en artikel om det absurda att låta föräldrarna bestämma över sådana saker (ja, i alla fall för sina pojkar). Det finns ytterst få positiva effekter av manlig könsstympning. Den enda positiva effekten som finns medicinskt dokumenterad är en ytterst sällsynt cancerform (så sällsynt att det är större risk att gossen får bröstcancer). De negativa effekterna är desto större, även om man borser från traumat och riskerna med en operation. En jämförelse kan väl sägas vara att kapa av sig tårna för att unvika eventuell framtida nageltrång.

Om man vill kapa av valfri kroppsdel i vuxen ålder är det en annan sak. Då är det var och ens fria val men att landstingen ska medverka till avancerad barnmisshandel är något helt annat.

Etiketter: , ,

08 augusti 2007

Offentlighet och religionsfrihet

Den högerkristna tidingen Dagen gör i en artikel ett angrepp på Nyamko Sabuni för att hon sagt att "vi ska fortsätta ha en tradition där religion är något privat". Man skriver att för "en stor grupp av troende har religionen aldrig varit något privat". Jotack, det har jag märkt. Ibland kommer de och ringer på dörren, ibland blir man hejdad på stan eller trakaserad på bussar och tunnelbana. Att vissa väljer att inte hålla sin religion privat gör inte det mer "svenskt". Att hålla religionen inom sig på allmän plats, på skola och på jobbet är betydligt mer av en svensk tradition än att hålla behålla maginnehållet inom sig. Att religionen tillhör den privata sfären och att man i Sverige inte blandar den privara och offentliga sfären. Med andra ord behåller man sin religion för sig själv på jobbet eller i skolan (eller för den delen också på buss och tunnelbana). På så sätt flyter det betydligt mer friktionsfritt på ställen med flera olika religioner och man slipper sådant som hänt i t.ex. USA att folk har fått sparken för att de inte gått till samma kyrka som chefen.

Etiketter: ,

26 juli 2007

Religionsfrihet i USA? Glöm det!

Det här var ju både intressant och skrämmande. Ali Esbati skriver i ett inlägg på sin blogg att i en opinionsundersökning puiblicerad i New York Times är det viktigaste hos en presidentkandidat tydligen att denne är kristen. 63% säger att det är mindre sannolikt att de skulel stödja en icke-kristen kandidat. Att kandidaten är homosexuell, muslim eller inte har någron högre utbildning är mindre problem (46%) men något större än om presidentkandidaten är en gammal knarkare (45%) eller vänstrat (39%).

Det här har naturligtvis alla kandidater märkt och alla kallar sig nu kristna och lyfter fram sin kristenhet i sina kampanjer. Samtidigt berättar vissa att förtryck av religiösa minoriteter i USA är allestädes närvarande. Det finns tydligen ett par länder där man är på väg mot teokrati. USA är ett av dom men även Polen och Irland verkar luta åt det hållet.


Andra bloggar om: religion, usa, kristendom, religionsfrihet

Etiketter: ,