Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

25 augusti 2009

Yttrandefrihet är knepigt

Jag hade tänkt låta bli att skriva om bråket kring artikeln i Aftonbladet där man kopplar ihop det faktum att läkare i Israel flera gånger varit inblandade i illegal handel med organ och att dödade palestinier lämnas tillbaks utan organ och att deras familjer misstänker att organen blivit tagna för transplantationer. Jag och även andra är skeptiska till att det rent praktiskt är möjligt att skaffa fram transplantationsorgan på det viset.(SvD) Däremot är det mycket möjligt, rentav sannolikt, att israeliska militären handskas vårdslöst med dödade palestinier och tydligen även skottar.(JP)

Vad man däremot kan fråga sig är varför det blivit sådant bråk om det. Artikelns koppling må vara långsökt men tydligen försvinner organ då och då så det är väl inte orimligt att kräva några svar. Nä, bråket handlar nog inte om artikeln i sig. I så fall skulle det vara Aftonbladet som skulle få ta smällen men istället har Israel riktat in sig på den svenska regeringen och då främst utrikesminister Bildt (även om både Ikea och Volvo också får sig en släng av sleven). Flera misstänker att det är ett sätt för Israel att bakbinda Sveriges möjligheter att agera under EU-ordförandeskapet.(DN, Dagen, Sydsvenskan) Man kan även dra paralleller till händelserna då israels ambassadör Zvi Mazel vandaliserade konstverket Snövit och sanningens vansinne och anklagade både konstnären och Sverige för antisemitism. Bland annat hävdade Zvi Mazel att det dagligen fanns uppmaningar i svensk press att mörda judar. Då var det byggandet av den israeliska muren som man ville leda bort uppmärksamheten från.(DN)

G.P.F. - Hurriya är inne på samma spår. Ali Esbati har skrivit lite mer om Zvi Mazels förvirrade världsbild.

Etiketter: ,

04 augusti 2009

Barn ska inte behöva omskäras

Då var det tydligen aktuellt igen. Ännu en folkpartist tycker att könsstympning av spädbarn är helt OK. Ja, i alla fall på småpojkar. Jag har tidigare skrivit om debattörer som försvarar könsstympning och det finns väl inte så mycket mer att tillägga om att nu Birgitta Rydberg (fp) också förespråkar det(SvD) och då baserar det på föräldrarnas religiösa behov av apotemnofili via proxy. Av någon anledning gäller tydligen inte föräldrarnas religiösa behov deras döttrar utan bara sönerna även om ingreppet i sig är identiskt eller t.o.m. mindre invasivt för flickor.

Vad de gäller de medicinska argumenten är det både riskabelt, som konstateras i Boyle et al. (2002) "male circumcision may result in lifelong physical, sexual, and sometimes psychological harm as well.". Dessutom har man då inte räknat med riskerna som spädbarnskirurgi medför.(SvD) Jag tror nog att David Reimer skulle ha haft ett och annat att säga om påståendet att ingreppet är helt riskfritt. De som förespråkar manlig könsstympning brukar ofta komma med massa ogrundade påstående om att det skulle hjälpa mot en det ena och en det andra, något som inte stämmer.(DM)

Angående frågan om religionsfrihet kan man även nämna en indisk sekt som kallades för thaggers som krossades av britterna under 1800-talet. Anledningen att britterna störde thaggers religionsfrihet var att de brukade rånmörda folk och din rätt till religionsfrihet upphör när du börjar ge dig på andra. En princip som jag tycker borde gälla i Sverige också.

Andra bloggar som skriver om det är t.ex. Kryssa Mattias, Jinge, Blogge, Kent Persson, Pezster och Ipse Cogita.

Etiketter: , , ,

16 juli 2009

Bryt tystnaden

Åter igen har israeliska soldater berättat om hur de blivit tillsagda att i princip skjuta på allt som rör sig och hur man använt mänskliga sköldar.(DN, SR, SvD, D, HD, Metro)

Även Jinge och Ali Esbati har skrivit om det. På de pro-Israeliska bloggarna försöker man sätta spin på nyehten genom att säga att Shovrim shtika får stöd av EU. Ja? Och? Sedan skriver man att flera av dom som berättar framträder anonymt. Ja, med tanke på att man inte får göra så enligt reglementet är nog en bra orsak även om man skulle bortse från de trakasserier de skulle få utstå annars.

En relaterad nyhet är att i Israel tänker man bygga ett "museum för tolerans" på en gammal muslimsk begravningsplats.(DN) Det verkar inte så genomtänkt. Fast det är väl ett museum för för tolerans mot judar, inte mot andra...

Etiketter:

16 juni 2009

Piraterna har fått nog av Ponténs häxjakt

Tydligen har folk sagt elaka saker om Henrik Pontén och han gråter ut i media(IDG) han har också blivit utbuad offentligt.(IDG, DN)

Att Henrik Pontén klagar på personangrepp, att folk utger sig för att vara poliser och snedvriden debatt låter som ett skämt med tanke på hans egna agerande. Speciellt roligt har jag åt meningen "Han hoppas på en mer saklig debatt där medierna går till botten med faktabaserad information fri från förtal.". Ok, det är kanske läge att börja själv då kanske. Ett exempel han ger är blogginlägget Pontén äger din dator där Pontén säger att det är organisationen han driver som gör det, inte han själv personligen. Hmm... Och den egentliga skillnaden är?

Etiketter: , ,

15 juni 2009

Benjamin Netanyahu erkänner etnisk rensning

Benjamin Netanyahu verkar gilla att tala klarspråk och det är en ovanlig egenskap för en politiker. Nu har han tämligen direkt sagt att han vill ha ett etniskt rensat Israel. Han vill inte att någon som inte har rätt etnicitet judisk ska få bli eller ens vara medborgare i Israel eller ens bo där även om de tvingats fly därifrån.(DN, SvD) Naturligtvis så reserverar han rätten att fortsätta att flytta ut Israels gränser.
Det är naturligtvis ingen som tror att det är ett seriöst förslag utan bedömare anser att det är ett sätt att testa Obama på.(DN) Eu välkomnar det som ett viktigt första steg.(SvD) Men jag tror som sagt knappast att någon kommer bli speciellt imponerad av utspelet och jag tror att Netanyahu själv är mycket väl medveten om att det inte var något seriöst. Om Israel verkligen hade velat ha fred så hade dom kunnat skaffa det för länge sedan men de har ständigt saboterat alla fredsförhandlingar genom att medvetet eller på grund av inrikspolitiska skäl ställa orimliga krav.

Etiketter:

06 april 2009

Sverigedemokraterna sjunger

Nu har Kaliber(SR) droppat lite fler godbitar om hur det går till i Sverigedemokraterna när de tror att ingen ser eller hör dom. Det sjungs vit makt-musik och nazistlåtar från 1930-talet.(DN, SvD)

Nu är det väl knappast mycket till avslöjande att visa att Sverigedemokraterna är rasister. Det är väl ungefär lika förvånande som att man skulle avslöja att Vänsterpartiet är socialister. StockholmsPunk är inte heller förvånad.

Etiketter:

23 mars 2009

Samma hat - annan måltavla

Andreas Malm (författare till just boken Hatet mot muslimer) skrev idag i Expressen om hatet mot muslimer och naturligtvis har rasistbloggarna gått i taket (för att inte tala om kommentarerna som artikeln fått). Man kan lätt se hur extrema åsikterna som förs fram är om man bytar ut "muslimer" mot "judar". Som jag sagt tidigare på är islamofobi den nya antisemitismen.(DN, DN) Även Ali Esbati skriver om det. Det är ju inte direkt någon nyhet att de nya, uppdaterade nazisterna använder sig av islamofobi snarare än antisemitism numera.(DN)

Samtidigt så har vad som av allt att döma är högerextrema personer attackerat en lokalpolitiker på vänsterkanten i Haninge.(DN, Expressen, AB, AB)

Etiketter: ,

26 februari 2009

Betala ditt eget bröllop, Viktoria

Jo, det kan säkert vara knepigt att ha råd att gifta sig när man lever på socialbidrag(DN) men då kanske man inte bör köpa en ring där bara stenen kan ha kostat uppemot miljonen.(SvD) Fast om man lever på bidrag och ändå har en rejäl sparad slant kan det väl vara rimligt att man själv eller ens föräldrar bekostar bröllopet.(SvD) Speciellt om man tänkte festa loss för 25 miljoner kronor.(SvD, SvD) Fast enligt etiketten ska inte föräldrarna (eller någon annan) krävas på betalning för barnens bröllop och andra festligheter utan när man är vuxen förväntas man kunna betala sina egna fester.(DN)

Etiketter: , , ,

22 februari 2009

Framtiden för SAAB

Situationen är väldigt knepig och komplicerad för SAAB. Nu har man begärt rekonstruktion(DN, AB, DN) och det är bara att vänta och hoppas. Om jag ska försöka mig på att titta i kristallkulan ser jag några alternativ.

SAAB lyckas. Det här innebär att man räddar i alla fall de flesta av de 4000 jobb som finns på SAAB och de 30-40000 jobb som står på spel hos underleverantörerna. SAAB kommer ut med den fyrhjulsdrivna 9-3X, 9-4 och den nya 9-5.(DN) Bilarna säljer bra och svensk bilindustri är räddad. Eventuellt blir man uppköpt av någon annan tillverkare. Kanske en kinesisk biltillverkare som vill ge sig in i Europa med ett prestigemärke. Vissa säger att det bara är att lägga ner eftersom SAAB inte deklarerat någon vinst(SvD) men att inte deklarera någon vinst är inte samma sak som att inte göra någon vinst. Något som Utredarna skrivit om. Några har sagt att SAAB inte har någon hybridbil men de glömmer då Saab 9-X Biohybrid och efterföljaren Saab 9-X Air

SAAB går i konkurs. Massvis av jobb förlorade och i förlängningen kan inte heller Volvo finnas kvar i Sverige. Volvo klarar inte att ensam driva forskning och utveckling och utan den kompetensen i Sverige är det bara tillverkningen kvar och den kan göras billigare på andra ställen. I det här alternativet finns nog både SAAB och Volvo kvar som varumärken men då blir de bara märken man sätter på bilar från andra tillverkare (kanske inte så stor skillnad jämfört med under GM om man tänker på 9-2X och 9-7X).

Etiketter: , ,

14 januari 2009

Demokrati är fortfarande knepigt

Jag har redan tidigare konstaterat att demokrati är knepigt och nu finns det anledning att säga det igen efter att Israel nu förbjudit två partier som är emot attacken på Gaza.(SR, Haaretz, AP, IHT, KVP) Det var inga direkt små partier heller utan de har sju av de 120 platserna i knesset.

Även andra bloggar kommenterar nyheten som t.ex. Svensson, Esbatis kommentarer, Erik Laakso och Annarkia.

Etiketter:

13 januari 2009

Varför vill Israel inte ha fred?

Settler kids with gunsVarför vill Israel inte ha fred? Det är en berättigad fråga i ljuset av de attacken på Gaza. Hamas och Israel hade en vapenvila men Israel bröt vapenvilan. Om man var intresserad av fred så undrar man varför de gjorde det. Det är ju inte första gången Israel gör något liknande. Ta t.ex. förkastade Israel helt det palestinska fredserbjudandet vid Camp David-mötet år 2000. Fredserbjudanden från Hamas verkar inte heller så populära. Hamas har flera gånger erbjudit vapenvila och att acceptera ett Israel inom 1967 års gräns men de har alla direkt förkastats av Israel (som vi inte heller har erkänns varken Hamas eller Palestina). Om Israel vill ha fred borde man kanske inte försöka med att inte direkt förkasta alla erbjudanden? Fast annars har man inte så mycket anledning till att vilja ha fred. De raketer Hamas skickar iväg är ju knappast något hot Israel behöver bry sig om.

Att den israeliska militären sedan attackerar ambulanser(AB, SvD) och hjälpsändningar och dödar sjukvårdare är något som faktiskt kan förstås om man ser det från Israels synvinkel.
Säg att en ambulans kan användas av Hamas eller inte. Israel har ett val att attackera ambulanser eller inte. Om man inte attackerar ambulansen och Hamas inte använder den då är allt frid och fröjd. Om man inte attackerar ambulansen och Hamas använder sig av den då kan det vara negativt för Israel. Det valet är således oacceptabelt. Om man istället konsekvent attackerar ambulansen. Om den då användes av Hamas är det bara att säga "Titta! Vi hade rätt!". Om ambulansen var fredlig och Israel attackerade den är det bara att säga "Hoppsan!" och ta en mindre prestigeförlust. Samma resonemang kan såklart appliceras på sjukhus, skolor o.s.v.

Etiketter:

18 augusti 2008

FRA-lagen och kappvändarna

En del personer har sagt först en sak och sedan något helt annat. Frågan är om man ska tro att dom hade rätt första gången, andra gången eller ingen av dom.

FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson sa 28 juni om att FRA-lagen på något sätt skulle skydda svenska soldater i Afghanistan:
Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.
men redan den 9 juli hade han ändrat sig till
Det finns mycket, mycket information på det vi kallar det globala nätet, till exempel om säkerhetsläget i Afghanistan. Den kan vi komma åt genom den här kabelaccessen.
Jag tror knappast det var någon snabb teknisk utveckling i Afghanistan som fick honom att ändra ståndpunkt.

En annan person som fått äta upp sina egna ord är Folkpartiets parisekreterare Erik Ullenhag som i boken "Myten om det liberala Sverige" skrev
På Kuba läser säkerhetstjänsten alla e-postmeddelanden som kommer in eller går ut ur landet. Det låter absurt att det är praktiskt genomförbart, men det beror på att det bara finns en server i landet och att mängden e-post som sänds från Kuba är tämligen liten. Nu är Kuba som bekant en kommunistdiktatur och Kubas skäl för att läsa folks privata e-postkorrespondens är knappast gångbara i Sverige.
och
De små stegen mot Storebror ser dig-samhället leder faktiskt inte till något trevligt samhälle. Vi måste hela tiden vara vaksamma mot ytterligare steg och det är redan hög tid att ta ett antal steg tillbaka.(DN)

Etiketter: ,

30 juli 2008

Knyta hymens band

Nu har frågan om hymen (mödomshinnan) seglat upp som ett hett debattämne efter att det visat sig att 11 av 49 vårdinrättningar i Stockholms län i det fall patientens liv är i fara utför en "rekonstruktion" av "mödomshinnan"(SvD, Dagen) som ju varken är en hinna eller har något med mödom att göra.(DN, DN) Det är frågan om den ens existerar.(AB) Nu kan man fråga sig hur rimlig det är att utföra ingrepp som inte är medicinskt motiverade men en läkares främsta uppgift måste ju vara att rädda patientens liv. Reinfeldt har som vanligt ingen aning om något(DN) även om det nu var Filippa och inte Fredrik. Annars berättade en kompis att det tydligen var vanligt att tjejer med bakgrund i mellanöstern hade analsex just för att kunna vara oskulder på bröllopsnatten. Jag undrar vad man har för begrepp om oskuld i sådana sammanhang.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) anser inte att man ska syssla med sådant.(SvD) I bloggosfären har extremhögern lagt extra fart på att spinna det till deras fördel trots att det ofta är unga kvinnor med svensk bakgrund i frikyrkorörelserna, exempelvis Pingströrelsen, Allianskyrkan, Missionskyrkan med flera som vill ha ingreppen utförda. Speciellt i Jönköping är det tydligen vanligt. Johan Ingerö frågar sig om landstingen snart kommer att utföra könsstympning. Då har han tydligen missat att redan är idag landstingen skyldiga att utföra könsstympning. Det måste vara något utslag av apotemnofili via proxy.

Etiketter: , ,

27 juli 2008

Religiöst djurplågeri

SkäktningNu är dom tydligen på gång igen. Fredrik Malm (fp) anser att religiöst motiverat djurplågeri borde tillåtas för att... Tja.. För att det är religiöst tydligen.(DN, Dagen)
Jag är själv en religiös person, fast jag är såpass sekulariserad att jag anser att lagarna ska vara lika för alla, oavsett religion. Hur skulle det se ut om man kunde välja vilka lagar man sak följa beroende på ens religion? "Nä, konstapeln. Du kan inte ge mig fortkörningsböter. Min religion säger att jag får bryta hastighetsbegränsningarna."

Jag är helt för religionsfrihet så länge man inte skadar andra. Om man har en religion som påbjuder könsstympning av småbarn är det väldigt orimligt att landstingen är skyldiga utföra könsstympningen. Om någon skulle kalla sig vangoghist och vilja att närmsta sjukhus skulle skära av barnets ena öra skulle dom nog inte utföra det utan snarast se till att han fick en psykologisk utvärdering medan barnet togs om hand om av soc.

Andra bloggar som skrivit om det är Jinge, Nonicoclolasos, Dumheterna, Anders B Westin och Technicolor.

Etiketter: ,

22 juli 2008

Knee-capping av IDF


Den här filmen fick jag via Jinge. Även A gay globetrotter och Motbilder har skrivit om saken.

Det började som en vanlig dag på Västbanken. Folk protesterade mot bygget av den israeliska muren, militären slog ner demonstrationen. En person som var både bunden och försedd med ögonbindel sköts på kort avstånd i benet med en gummiklädd kula, s.k. knee-capping.(SvD, SyS, HD) Fast det som gjorde det här fallet lite ovanligt var att det filmades och således måste den israeliska militären låtsas göra något och soldaten som sköt har tagits in för förhör(DN) och man lovar att utreda saken.(SvD) Naturligtvis kommer man komma fram till att inget fel begåtts. Däremot kommer nog antalet liknande fall där diverse övergrepp filmas att öka. Dels på grund av prisutvecklingen, mobiltelefoner med kamera o.s.v. men även på grund av medvetna projekt som t.ex. Shooting Back som drivs av B'Tselem.

Etiketter:

17 juli 2008

Tuffa tag mot vem?

Warning for police brutalityI SvD skriver Beatrice Ask om att man ska bekämpa "kriminella grupperingar". Mårten Schultz frågar Men rättigheterna då? Och vad innebär "kriminella grupperingar" för något? En fråga också Opassande ställer. Jag skulle tro att de som polisen kommer att inrikta sig på är fildelare som t.ex. Pirate Bay och naturligtvis organisationer som sysslar med civil olydnad som t.ex. Greenpeace, trädkramare, plogbillsrörelsen o.s.v. Naturligtvis kan man koppla ihop det med FRA-lagen och de utökade möjligheter till avlyssning det ger och naturligtvis den ökande viljan att avlyssna.(DN)

Man kan ju titta historiskt också. Svensson skriver t.ex. om bikerkulturen i Göteborg på 1970-talet och polisens agerande i samband med det. Fast det finns mer närliggande exempel som t.ex. att polisen släppte nynazister som attackerade folk genom avspärrningarna under en Reclaim the city-fest vid Vasaplatsen 15:e juni 2001. Fast det är ju inte begränsat till bara Göteborg.

Etiketter:

01 juli 2008

Reinfeldt ber folk hålla käft

Reinfeldt vill tydligen tysta FRA-debatten. Han tycker att "Alla tjänar på om debatten lägger sig" (vilka "alla" han syftar på framgår inte. Möjligen alla riksdagsmän som röstade för FRA-lagen). Hans åsikt om kritiken är "Beslutet är ju fattat"(Ex) och mycket träffande har hans agerande beskrivits som arrogant och maktfullkomligt.(AB) Fast det är ju ingen nyhet. Så fort de borgerliga lyckats få majoritet sätter de igång och genomför hela sitt program oavsett vad alla andra tycker om det och oavsett hur mycket pengar man slösar bort. De verkar drabbas av någon ideologisk fartblindhet. Det är väl därför de oftast aldrig sitter kvar längre än en period för vid nästa val är folk så trötta på deras buffliga metoder att de röstar på oppositionen.

Kjell Häglund kom förresten med en intressant krönika om kopplingen mellan FRA-lagen och filmindustrins lobbyverksamhet. Annars verkar det som om FRA-lagen kom till på grund av arbetsmarknadpolitiska skäl. PÅ FRA ville man helt enkelt inte bli arbetslösa.(AB) Sedan finns det ju också det som tyder på att USA ligger bakom FRA-lagen. En annan intressant sak är att FRA också ska spana på uppdrag av SÄPO, rikskrim och tullen. Jag antar att tullverket kan vara intresserade av vilka som beställer nätsprit.

Samtidigt kommer det fler avslöjanden om hur de som varit tveksamma till FRA-lagen har fått utstå både hotelser och påtryckningar. En folkpartist fick höra att "Snart har du inga vänner kvar"(DN, SydS)

För dom som vill köra sin egen "Jag är Spartacus" tipsas det att ord man bör använda är "bomb", "Afghanistan" eller "IT-krig".(AB)

Etiketter: ,

23 juni 2008

Svart måndag, konspirationteorier och munkavlar

Då är man hemkommen från Svart måndag (och på Opassande). Tyvärr inte så välbesökt men hyggligt med tanke på den korta planeringstiden.

SvDs ledarblogg skriver Patrick Krassén om en konspirationsteori han har. Det finns tydligen inga liberaler som känner sig svikna av att Fredrick Federley gjorde en helomvändning och struntade i att försvara den personliga integriteten. När det är istället några skumma vänstermänniskor som t.ex. MUF-ordföranden Niklas Wykman.(AB, SvD, Ex, TT) Loke skriver också om detta avslöjande medan Svensson mycket riktigt påpekar att Federley får skylla sig själv.

Efter att Centerpartiet hotat bloggare visar det sig nu också att Moderaterna visserligem inte hotar men skarpt varnar för att delta i protester mot FRA-lagen. På fytne publiceras brevet som bl.a. säger att man ska "inte delta i upprop, signa upp på Facebook-grupper eller på andra sätt aktivit opinionsbilda i en fråga där det finns ett tydligt beslut i riksdagsgruppen om en enhetlig partilinje".

Det kommer förresten knappast som en överaskning att Sverigedemokraterna stödjer FRA-avlyssningen även om dom, eller snarare deras mer vapenkåta åsiktsfränder(SvD, AB), antagligen kommer att vara intressanta för FRA att titta närmare på. Fast problemet är ju att, som man säger i Tyskland, att de är "blinda på höger öga". Sverigedemokraterna riskerar ju att komma in i riksdagen(DN, SvD) och då vill man gärna kunna få tillgång till ett sådant fint medel att komma åt "oliktänkande" med.

Etiketter: ,

22 juni 2008

Tyst ... Reinfeldt hör dig ...

Big Brother is watching youJa, vid det här laget lär väl ingen ha undgått att FRA-lagen antagits(IDG, DN, AB, SvD, Y) efter lite trixande(IDG) och lätt kosmetik.(SFT, NyT)

Endast en borgare röstade nej(IDG) och en smet ifrån.(IDG) Det har ju lett till en del anklagelser om svek, både av de som påstått sig vara för den personliga integriteten och sedan ändå röstade ja. Speciellt Fredrick Federleys helomvändning fick sig en hel del kommentarer och har även kommenterats musikaliskt.(YT)

Man kan ju konstatera att i
Regeringsformen 2 kap 6§ står följande:
"Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871)."

Man kan ju undra hur det går ihop med FRA-lagen. Fast redan Pierre-Joseph Proudhon konstaterade att "vad makten beträffar är folket fienden". Man kan ju samtidigt konstatera ironin i att man i nacka utbildar ungdomar i demokrati.(DN)

Eftersom källskyddet försvann i samband med FRA-lagens införande(R) rekommenderar Resumé att man i fortsättningen skriver brev. Internationella IT-förtag flyr Sverige, antagligen p.g.a. den uppenbara risken för industrispionage.(DN)

Så vad händer nu? På Konc i ett nötskal finns det några banners att ladda ner och använda. På projO's blog står det att Belgien ställer Sverige inför Strasbourgsdomstolen. Många har skrivit till regeringen.(DN) Det finns en hel del planerade aktioner(DN) bland annat kommer Svart Måndag ordna andakt och likvaka över den svenska demokratin. Linus Brohult vill göra skyddet för integriteten till en valfråga och skriver
"Nu när tröskeln överskridits och vi alla är konstant avlyssnade, så kommer frågorna att väckas: Varför inte använda den information staten nu har till att stoppa MC-gäng och andra olagligheter? Kanske man kan få bukt med miljöaktivister som tar lagen i egna händer nu? Ungdomar som beter sig illa i skolan, borde inte deras lärare få veta vad de skriver till varandra i sina sms? Allt för det allmänna bästa, eller hur?"(SFT)
Det viktiga är väl att man gör något. Ses vi på måndag?

Etiketter:

17 juni 2008

Lex Orwell närmar sig

Stoppa FRA-lagenJag har inte skrivit något om FRA-lagen eller Lex Orwell ännu. Dels för att jag har haft ganska ont om tid och dels för att så många andra redan skrivit så många kloka (och en del mindre kloka) saker om den. Det har helt dominerat vad som skrivits på knuff.se den senaste tiden.

Det är ju ett väldigt extremt förslag, faktiskt den demokratiska världens mest långtgående.(AB) En del, som t.ex. Göran Pettersson (m), har ju argumenterat för att man ska göra det lagligt för FRA att avlyssna folk fritt eftersom man gör det ändå. Ett ganska korkat argument. Man kan ju inte ta bort lagar bara för att dom bryts och det är ju ingen mening med att ha lagar mot saker som folk inte gör.

I slutändan verkar det nu ha hamnat i ett "jasså". Förslaget går ut på återremiss och alla räddar ansiktet.(DN, DN) Vindflöjeln Frederick Federley (c) slipper försöka sitta på två stolar samtidigt längre.(AB) Man kan fråga sig varför man var så väldigt angelägna att driva igenom FRA-lagen. Den skulle antaglingen inte fånga några terrorister(DN), IT-företagen gillar den inte(SvD, DN), Tidningsutgivarna och Journalistförbundet är inte heller glada, det skulle innebära att meddelandeskyddet var ajöss(DN, SvD), Helsingforskommittén anser att den bryter mot de mänskliga rättigheterna(IDG), att den sedan bryter mot banksekretessen är vl inte heller poppis(IDG, DI), Googles integritetsexpert tycker inte förslaget hör hemma i en demokrati(IDG) och alla remissinstanser sågar den. Ganska träffande beskrevs det som "Sveriges eget Stasi".(DN) Det kan ha varit gammal hederlig ryssskräck som låg bakom.(IDG) Annars kan det vara så att man helt enkelt vill ha saker att byta med när man pratar med andra skumraskorganisationer som t.ex. CIA. Så information om vad alla i Sverige gör på nätet kan hamna lite varstans. Det känns ju inte speciellt tryggt.

En sak som jag reagerade på men som få (förutom Oscar Swartz) verkar ha lagt märke till var att Svenskt Näringsliv var väldigt positiva till lagen så länge man får del av spaningsresultaten. Min misstanke är att det rör sig om att man vill ha lite hjälp från FRA att utföra lite industrispionage. Man kan ju titta lite på hur ECHELON används och där har man tydligen gett saker man hittat till näringslivet.(BBC) Sådant kan såklart också motiveras av militära skäl. Säg t.ex. att man vill sälja JAS 39 Gripen till Danmark men att Danmark också tittar på F-16. Av militära skäl vill man gärna att Danmark väljer JAS så då kan det vara praktiskt om man kan läsa allt Lockheed Martin skickar till danskarna. Och har man väl börjat med sådant är det lätt att fortsätta på den vägen.

Etiketter: ,

12 juni 2008

Microsoft lovar stöd för ODF

Bill GatesMicrosoft gör en helomvändning och utlovar stöd för det ISO-godkända och öppna dokumentformatet OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006).(IDG) Tydligen så har Microsoft valt att implementera en äldre version. Något som kanske kan ge en del mindre problem. Fast den stora frågan är ju varför Microsoft gjort en sådan helomvändning. Är det ett fall av embrace, extend and extinguish? Microsoft har ju öppet gått ut och sagt att man tänker bryta standarden i sin egen tillämpning.(IDG) Är det för att fler börjar kräva användandet av öppna format?(IDG) Eller är det bara vaporware? Kanske något man bara lovar för att få kunder att sluta migrera till OpenOffice men som man aldrig tänker implementera egentligen.
Just embrace, extend and extinguish kan nog vara knepigt när EU har ögonen på dom(IDG) men det skulle inte vara första gången Microsoft struntar i sådant och fortsätter fiffla även efter man har tagits på bar gärning.

Apropå det så har nu SIS ändrat sina regler för hur omröstningar ska gå till efter att Microsoft kuppade igenom sin egen "standard".(IDG) EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes passade också på att pika Microsoft för deras agerande för att försöka tvinga igenom MS-OOXML som en standard.(IDG) Neelie Kroes har också uttalat sig positivt om öppna format och öppen källkod.(IDG)

Etiketter: , ,

19 maj 2008

Nazister, feminister och förnekelse

Gräsand (Anas platyrhynchos)Sju personer som deltog i en feministisk festival i Österfärnebo, Gävleborgs län misshandlades av nazister.(DN, SvD) Att nazister inte gillar feminister är ju knappast en nyhet. Enligt deras ideologi är kvinnor bara en produktionsfaktor, en soldatfabrik. Då är det naturligt att feminister blir deras motståndare. En del bloggare har skrivit om att bara för att de gör hitlerhälsningar, skriker "seig heil", agerar och beter sig som nazister behöver det inte betyda att de är det. Jag skulle nog tillämpa anktestet, "Om en fågel ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, så är det förmodligen en anka."

Det är heller inte första gången som nazister bråkar med feminister. Det finns ett gammalt fall från Göteborg där resultatet blev lite annorlunda. En lokal nazist stod och heilade utanför ett anarkistisk kafé där det pågick ett feministiskt möte. Några av tjejerna fick nog och gick helt enkelt ut och spöade på honom. Senare hamnade han på polisstationen och ville polisanmäla händelsen, men eftersom han inte ville erkänna att han fått spö av en kvinna sa han att det var hans flickvän som hade blivit misshandlad men eftersom hon inte hade några skador lades utredningen ner eftersom brott inte kunde styrkas.

Etiketter:

06 maj 2008

Johan Staël von Holstein gör sig inpopulär igen

Johan Staël von Holstein har en idé.Johan Staël von Holstein verkar ha en talang för att gör sig inpopulär. Han senaste stunt var att parkera sin Toyota Lexus RX400H framför en busshållplats så att den blockerade trafiken i nästan 40 minuter och man blev tvungen att dra om busslinjer innan man lyckades få bilen ur vägen. Tydligen så hade han bråttom till ett viktigt möte och då är det tydligen OK att bete sig så.(Ex) Senare har han visserligen gjort en pudel och sagt att han "skäms och är verkligen ångerfylld".(Metro)

Johan Staël von Holstein tycker också att Sverige borde göra som i Dubai.(Metro) Det vill säga att fackföreningar är förbjudna, kollektivt löneförhandling är förbjuden, diskriminering är fullt tillåtet och de fåtaliga lagar om arbetsskydd som faktiskt finns efterlevs dåligt eller inte alls. Alla arbetsgivare beslagtar dessutom sina anställdas pass, vilket gör det omöjligt att söka jobb någon annanstans. Att arbetsgivare utsätter anställda för sexuella övergrepp är inte ovanligt.(A) Demokrati eller yttrandefrihet finns naturligtvis inte heller.(A) Jo, jag kan förstå att Johan Staël von Holstein skulle tycka om det.

Annars är Johan Staël von Holstein känd för att ha varit med och startat Icon Medialab (känt för att ha gjort av med en massa pengar) och IQube som presenterar sig själva som "ett växthus för drivna entreprenörer som snabbare vill nå kommersiella genombrott med sina produkter och tjänster". Mitt ex känner dom snarare som något som liknar fakturaskojare. Hon blev uppringd och blev erbjuden en annonsplats för sitt företag, Mias pärleria, i en "hobbybilaga" till Expressen. Till skillnad från rena fakturaskojare kom det faktiskt en bilaga, i alla fall i några tidningar, fast inte var det vad man menar med en bilaga till en tidning utan ett litet, tunt annonshäfte. Annonsen genererade inte en enda ny kund. Möjligen beroende på att de hade stavat företagsnamnet fel i annonsen. Efter en del tjafs lyckades hon faktiskt få tillbaks pengarna. Andra hade tydligen inte sådan tur.(PP)

På Facebook finns gruppen Jag torkar stjärten med Johan Staël von Holsteins krönikor med över 1000 medlemmar.

Etiketter: ,

03 maj 2008

Malmöpolisen börjar med precrime

Den här nyheten fick jag via Under täcket. Malöpolisen har tydligen blivit inspirerade av Minority Report och börjat med sin egen precrime. De tog fem killar i lägre tonåren klockan 20:00 för ett brott som begick medan de hade ungarna upptryckta mot en vägg i 45 minuter (utan förklaring dessutom) och dessutom för ett som begicks ett par minuter innan i en annan del av stan.(SDS)

Etiketter: ,

10 april 2008

Kändisfest för Israel

Fredrik Federley som är riksdagsledamot för centerpartiet har kommit på anledningen varför Israel inte okritiskt hyllas i Sverige och övriga världen. Nä, i hans värld beror det inte på världens längsta och blodigaste ockupation. Inte heller beror det på de otaliga brott mot mänskliga rättigheter Israel utför. Nä, han har kommit till slutsatsen att det som behövs är en kändisfest.(R)

Läs mer på Motbilder, Alliansfritt Sverige och Mitt eget jävla Narnia.

Etiketter:

03 april 2008

Mera MS-OOXML

Först var det väldigt oklart vad resultatet i ISO-omröstningen om MS-OOXML skulle bli egentligen(IDG) att det fuskats en del i omröstningarna i flera länger är däremot klart. Det har i flera länder betalats ut "marknadsbidrag" för att få företag att gå och rösta ja till förslaget. Sedan har man underligheter som att majoriteten körs över om den är emot MS-OOXML.(IDG)

Men trots protester och alla skumraskaffärer gick MS-OOXML igenom som ISO-standard.(IDG) men det är möjligt att vi slipper skiten i Sverige.(IDG)

Hur jävla uselt MS-OOXML är finns det många exempel men An Antic Disposition ger ännu ett exempel. För att ange röd textfärg i OOXML Text använder man <w:color w:val="FF0000"/> men i OOXML Sheet använder man <color rgb="FFFF0000"> och i OOXML Presentation en tredje metod, <a:srgbClr val="FF0000"/>. Hur smart är det på en skala liksom? I ODF (ISO 26300:6000) används genomgående <style:text-properties fo:color="#FF0000"/>, enkelt och smidigt. För att implementera textfärg i MS-OOXML måste man således göra tre gånger så mycket jobb som i ODF. Fast hur ska man vänta sig att Microsoft ska kunna skriva en vettig standard som ska kunna användas av olika applikationer när de inte ens kan få Excel att vara kompatibelt med sig själv.(Dear Microsoft)

Etiketter: ,

31 mars 2008

Varghatet lever

Folke Johansson i Vittsjön, Hälsingland (ungefär en svensk Jimbo Kern) verkar inte ha en del... speciella åsikter. Han vill utrota vargen eftersom "Den äter kött. Inte gräs.".(AB) Sedan påstår han att han är rädd för varg. Jovisst, man kan ha fobier för mycket men statistiken är ganska tydlig. Senast någon dödades av en varg i Sverige var 1821 och då var det en tam varg. Detta ska man då jämföra med de 92 människor som dödats av jägare sedan 1970(De5stora) eller de 220 personer dom blivit dödade av älgar mellan 1985 och 2005 (i kollisioner visserligen). För att inte tala om hundattacker.

Så som han skryter om att han planerar grovt jaktbrott är det kanske inte förvånande att han dessutom sysslat med illegal jakt tidigare. Den stora frågan är varför han fortfarande tillåts ha kvar jakt- och vapenlicens (något som också Jinge undrar). Och hur kan Tomas Brynils få vara ordförande i Äppelbo jaktvårdskrets när han propagerar för utrotning av en djurart?(SvD)

Skrapar man på ytan visar det sig att det knappast är rädslan som är drivande utan hatet. Dessutom tar en vargflock ett antal älgar, något som jägarna inte är glada åt. I skärgården finns samma attityd mot havsörnen, "Den tar ju ejdern för oss.". Antagligen finns det många som anser att man bör skjuta polska bärplockare också eftersom "dom tar ju lingonen för oss". Med tanke på skjutglada jägare som Folke Johansson kan det vara farlig att röra sig i skogen både för människor men kanske allt för hundar, speciellt då t.ex. siberian husky, schäfer och liknande.

Folk som jobbar med naturfrågor är vana att bli hotade på olika sätt. De kan få däcken sönderskurna, bli utskällda, vägras service, få hotbrev eller hota med att skjuta deras djur.(SvD) Med tanke på hur sammanhållna samhällen i glesbygden är blir man knappast förvånad över att så få fall av tjuvjakt leder någonstans. Mellan 1995 och 2005 ledde 344 polisanmälningar till 33 åtal som gav 19 domar. Bottennotering bland de grova brotten. Men vad ska man göra åt det? Det har föreslagits att man ska ha en ökad dialog (fast vill dom lyssna?), regional själbestämmanderätt (d.v.s. man släpper jakten lös eftersom man låter folk bestämma över sig själva), nolltolerans mot tjuvjakt och kriminalisering av förberedelse av tjuvjakt (detta kan funka, då skulle typer som Folke Johansson och Tomas Brynils sitta löst. Ett alternativ är att dra in vapen- och jaktlicens eftersom dom så uppenbart struntar i lagar och förordningar.) och att SÄPO ska kunna kopplas in för att utreda jaktbrott (kanske inte dumt med tanke på den lokala oviljan/inkompetensen). Det viktigaste är nog att låta de mer sansade jägarna komma till tals och även jobba på att få de som vet att berätta om det. Fast eftersom tjuvskyttarna och varghatarna beter sig ungefär som kriminella MC-klubbar eller maffian kanske man behöver något program för att skydda vittnen.

Men det är väl orimligt att enbart ha vargar i närheten av storstäderna(Zaramis) även om det skulle vara bra med fler vargar så man kan bli av med en del rådjur som äter växterna och sprider fästingar. Att det dykt upp en vargflock i närheten av Göteborg är intressant. Det som är närmast mig är annars en lite flock som eventuellt finns i närheten av sommarstugan och så har jag hälsat på en hund som var 25% varg. Det var också borzoi i blandningen och den såg så underlig ut att jag var tvungen att fråga vad det var för slags hund.

Enligt Min Humla skriver bra om det också.

Etiketter: ,

29 mars 2008

Borgerligt nyspråk

Göran Skytte efterlyser ett eget borgerligt språk.(SvD) Hmm... Jag tycker ofta det verkar som om borgarna redan har ett eget språk för jag tycker de ofta säger en sak men menar något helt annat. Som tur var finns det en ordlista.

Etiketter:

14 februari 2008

Den nya antisemitismen

Om man inte känner till historien riskerar man upprepa den.

Idag har vi partier som kan nå över fyraprocentspärren som uttrycker åsikter som "Vi riskerar en framtid då Sverige omvandlas till en judisk stat; det otänkbara blir tänkbart.".
I Nederländerna uttalar sig en parlamentsledamot och säger "Det pågår en strid och vi måste försvara oss själva. Innan vi vet av det kommer det vara fler synagogor än kyrkor!" och kräver att judar i Nederländerna ska konvertera eller bli utvisade.
I Belgien anser man att "judendomen är fienden nummer 1 inte bara till Europa, utan till hela den fria världen".
Frankrikes president anser att det finns "för många judar i Europa" och Tysklands förbundskansler tycker att "Vi måste noga se till att synagogor inte byggs större än kyrkor".
Fast det mest tydliga uttalandet kommer nog från vice borgmästaren i Treviso i norra Italien, "Judarna är en cancertumör som måste avlägsnas innan den sprider sig.".

Så är läget i dagens Europa. Informationen kommer från en artikel i DN. Hemskt? Javisst! Men ojdå! Jag läste vist fel. det var muslimer det talades om, inte judar. Jaja, samma roller, nya skådespelare. Islamofobi är den nya antisemitismen.

Andra som Björnbrum och Robert Zackrisson har också sett parallellerna.

Etiketter: ,

13 februari 2008

Uppföljning av goineaffären

Svensson skriver att Moderaternas presschef kallat yttrandena där Anders Camilo Goine uttalade stöd till terroristorganisationen AUC "självklart oacceptabla". I en kommentar till ett inlägg på Svenssons blogg påstår Gione att det var frågan om "en fiktiv konversation". Vad som menas med det förtydligas inte. Antagligen att han inte har någon 1700-tals-hacienda.

Annars verkar åsikterna inte unika. Ordföranden för moderata ungdomsförbundet i Skellefteå Jacob Lundberg anser att man bör stödja Chiquita efter att det stackars företaget hamnat i en rättegång(DN) efter att ha stött just AUC.(AFS)

Och vad som framkommit av an del bloggkommentarer använder man sig tydligen av en del något udda titlar inom MUF som t.ex. consigliere(länk) och "überführer".(länk)

Uppdatering: Nu har goineaffären nått tryckt media också. Igår (torsdag) hade Läsarnas Fria Tidning en artikel om det på förstasidan.(LFT)

Etiketter:

12 februari 2008

Moderat politiker stödjer terroristorganisation

Nu har Jinge sysslat en del med grävande journalistik och fått fram en del... intressanta uttalanden av Anders Camilo Goine (m) som är både ordförande i Norrmalms MUF-förening och nämndeman i Migrationsdomstolen.(m) På MUFs forum FriZon är han flitig debattör och kommer med yttranden som
Klart att vi inte har några fackförennigar på haciendan. AUC sköter allt. Till allas förnöjelse. När nu AUC ska lösas upp (vilket vi tycker är synd) blir det statliga styrkor som får ta över säkerheten, tillsammans med BlackWater-experter från USA. De kan sina grejer! Intruders will be shot. Survivors will be prosecuted.
och
Jaja, AUC håller ställningarna, så vi slipper se FARC och andra fattiglappar som inte fattat all charm som finns i härliga 1700-tals-
haciendor. De gör sitt jobb där, gårdskarlarna och pigorna! Så det står härliga till! Funderar på att köpa en till. Så bra som det går med kriget mot FARC går snart haciendorna upp ytterligare! Det gäller att vara snabb!

För er som undrar vad AUC är så är det Autodefensas Unidas de Colombia, en paramilitär organisation som har varit ansvariga för huvuddelen av brotten mot de mänskliga rättigheterna i Colombia.(DN) Både USA och EU klassar AUC som en terrororganisation. Chiquita har stött AUC med både pengar och vapen.(DN, DN, SvD) Naturligtvis har AUC även sysslat med knarkhandel(DN), utpressning, dödshot(AB), mord, kidnappningar(AB) och har naturligtvis också använt sig av barnsoldater.(DN)

Vilka Blackwater är behöver kanske ingen närmare presentation.

Man kan ifrågasätta det lämpliga i att en person som sitter som nämndeman i Migrationsdomstolen har sådana åsikter. Tidigare har en dansk folketingsledamot dömts till 14 års fängelse för samröre med AUC(SvD) så man kan undra hur genomtänkta Anders Camilo Goines uttalanden var.

Uppdatering: Efter att Jinge informerat pressekreterarna hos Moderaterna försvann tydligen inläggen illa kvickt.

Etiketter:

31 januari 2008

Den fortsatta attacken på demokratin

I Expressen skriver Marie Söderqvist att man borde avskaffa demokratin. Ja, hon använder inte exakt dom orden men innebörden är den. Hon tycker att "alla borde inte ha rösträtt" eftersom en undersökning vid valet 2006 var det många som var osäkra om sossarna satt ensamma i regeringen eller om Miljöpartiet också var med.

En lämplig fråga på ett eventuellt demokratitest kan vara "Vad är kapitalism?". De som säger att det har något att göra med en fri marknad blir omedelbart fråntagna sin rösträtt. Nä, så funkar det faktiskt inte i en demokrati.

Stael von Holstein är inne på att avskaffa demokratin när han anser att man bör låta affärskonsulter sköta det istället för demokratiskt valda representanter.(Metro)

Och i SvDs ledare kallar Maria Abrahamsson en blockad SAC utfört för att en medlem ska få ut sin lön för att "i värsta utpressarstil agera inkassoföretag och tvinga av krogägare pengar under hot". Ja, det är så synd om den stackars krogägaren som kanske blir tvungen att betala ut den lön som han vägrat betala.(Arbetaren, Yelah) Maria anser tydligen att det säkerligen skulle vara mycket bättre om arbetsgivare slipper sådant byråkratiskt nonsens och den anställde ska vara glad att han fått något betalt över huvud taget. En del högerbloggare vill tydligen köra skotten i Ådalen i repris och har naturligtvis kritiserat polisen eftersom de inte ingrep med batongerna (eller kanske pepparsprejen som de gjort tidigare(Sydsvenskan)) mot den fullt lagliga blockaden.

Jag har tidigare skrivit om att Maria Abrahamson som anser att "fel hårfärg" är giltig orsak att sparka någon. Man ska inte ens få julpynta hur man vill. Redan idag registreras all internettrafik, SMS, mobiltelefonsamtal och ens tor del av alla samtal via fast telefoni. Jag gillar inte riktigt vilket håll det leder. Det är något man sett förut.

Ali Esbati skriver "Allt blått blir brunt" med tanke på den blåbruna röran kanske man inte ska bli förvånad.

Etiketter: ,

03 januari 2008

Åke Green som statsminister

Det har tidigare diskuterats lite om knäppgöken Mike Huckabee som i Sverige blivit känd för uttalande om att han som president vill totalförbjuda aborter (som guvernör stoppade han utbetalning av medicinsk försäkring till en 15-åring som ville ha abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar), han tror inte på evolutionen och avskyr vetenskap.(AB, SyD) Han tror också att hans politiska framgång beror på gudomligt ingripande.(ABC) Det kan jämföras med att Åke Green skulle ha en vettig chans att bli statsminister efter att först suttit ett par år som landshövding.

I Sverige var det några bloggare som påstod att en sådan person kan aldrig komma att bli vald (inte på grund av sina extrema åsikter utan för att hans kampanjkassa var för liten) men bland republikanerna leder Mike Huckabee med 32-29%.(DN, SvD)

Problemet med att förstå varför USAnierna kan tänka sig att välja sådana personer som vilket annat civiliserat land bara skulle skratta åt ligger i att USA egentligen inte är ett homogent land. Det finns civilisation längs kusterna och i nordöst, resten är egentligen fortfarande på många sätt ett U-land, inte minst politiskt, och då kan karismatiska galningar lätt få massorna med sig.

Etiketter:

02 januari 2008

Så var det 2008...

Ja, då var det nytt år igen. Något som kommit på tapeten (dock inte bokstavligt i mitt fall) har varit det utbredda missbruket av fyrverkeripjäser.(AB) Varje år skadas omkring 300 personer så allvarligt att de måste uppsöka sjukhus(DN), ibland allvarligt som 16-åringen som fick ansiktet bortslitet(AB) och missriktade raketer sätter eld på t.ex. hus(Sydsvenskan). Trots det finns det ett svagt stöd för förbud(DN) och Moderaterna är helt emot det.(SvD) Fast jag tror inte ett totalförbud är rätt metod. Möjligen skulle man då förbjuda lösa raketer som ofta skickas iväg utan styrsel och enbart sälja tårtorna som står stadigare och är svårare att missbruka. Förutom det är det stora problemet egentligen att en massa folk under 18 kommer över fyrverkerier. Antingen är det slarviga handlare, korkade föräldrar eller organiserad langning som ligger bakom det. Men det här är inget högprioriterat brott, som Kjellberg skiver står polisen passiv och bara tittar på. Om man ville skulle man kunna använda existerande lagar för at få ordning på de värsta avarterna. Beslagta småungarnas fyrverkerier på stället och fråga ut dom var dom köpt dom. Sätt sedan dit dom för langning (Jo, det är straffbart med upp till två års fängelse). För fyrverkerier då det finns "risk för skada på person" (i princip tättbebyggt område) krävs det polistillstånd.(AB) Något som det struntas i hejvilt. Det är bara att sätta dit dom för det. Fast problemet är dels bristande vilja och dels att polisen redan har fullt upp med fylla, slagsmål, bränder o.s.v. Någon form av självsanering tror jag däremot inte på.

Med tanke på att det skjuts inte bara ett kort tag runt nyår utan att det börjar någongång vid lucia och fortsätter en bra bit in på det nya året (och sedan kommer påsken) är det tur att man inte har hund längre. Det var ett ständigt dilemma vid nyår. Ska man åka bort för hunden skull eller ska man stanna hemma för att se till att en raket inte startar en brand på balkongen?

Etiketter:

20 december 2007

Lönehöjningar

Kungahuset har lyckats få en liten lönehöjning om 12 miljoner kronor vilket gör att den totala lönen blir 109,5 miljoner kronor. Visserligen får knugen inte ut alltihopa utan endast ynka 55,86 miljoner kronor. Fast då får dom inte dra av för resor och representation.(SvD) Men har man en månadslön på 4 655 000 kr kanske man kan klara sig ändå. SAmtidigt har man problem med att rekrytera lärare eftersom lönerna är för låga.(SvD) om man skulle privatisera kungahuset skulle kanske lärarna extraknäcka lite som kungligheter och på så sätt få in lite mer pengar.

Annars så tänker Vickan tydligen inte låta bli att lägga sig i politiken när hon blir drottning.(SvD, AB) Ja, men det ingår faktiskt i jobbet att hålla sig borta från politiken. Passar det inte så är det lika bra att byta jobb. Vickan är tydligen duktig på språk så hon kanske kan ta jobb som språklärare...

Etiketter: , ,

04 december 2007

Lika krav på skolorna

Utbildningsminister Jan Björklund håller tydligen på att smida på lagändringar för att friskolor och kommunala villkor ska kunna konkurrera på lika vilkor istället för att som det är idag friskolorna ges konkurrensfördelar.(GP) Det tycker jag låter vettigt men det intressanta är att det i media rapporteras som att kraven ska höjas på friskolorna(SvD, Expressen) vilket visserligen tekniskt är sant men ger ett annat intryck än vad det egentligen är frågan om.

En annan intressant sak är att Jan Björklund så intensivt kritiserar "flumskolan", men läroplanen kom till under en borelig regering så det är sig själv man kallar flummiga. Eller har han helt enkelt inte koll själv för att han är flummig?

Etiketter:

30 november 2007

Rättning i ledet!

Nu ska det vara slut på det individuella julpyntandet i huvudstaden. Nu ska det stramas upp och allt ska se likadant ut.(DN) Med en borgerlig majoritet i både Stockholm stad och riksdagen är det självklart att alla former av individualitet och personliga tankar och åsikter ska väck och ersättas av konformism och kollektiva lösningar. Hmm... Man ska tydligen inte få se ut hur man vill(SvD), det blir mer och mer ett övervakningssamhälle och polisstat samtidigt som kollektva lösningar förordas. Man undrar var de fått sin inpiration ifrån...

Etiketter: , ,

Per Gudmundsons förakt för individen

"Det där sista var en lögn" säger Per Gudmundson i en ledare i SvD. Nejdu, större delen av ledaren bygger på en blandning av missinformation, guilt by association, underlig logik och förakt för rätten att göra personliga val.

Om man tror på vad Per Gudmundson skriver i sitt förvirrade hopkok så låter det onekligen udnerligt, men om man läser mer balanserade artiklar som t.ex. den i Stockholms Fria eller besöker hemsidan för Det vildväxande kollektivet får man sig ett helt annat intryck.

Etiketter: , ,

26 november 2007

När galningarna styr dårhuset

Flying Spaghetti MonsterDen republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee tror inte på evolutionen, vill totalförbjuda aborter och avskyr vetenskap.(AB) Det som är mest skrämmande är ju att han antagligen har rätt då han säger att "Jag är som folk är mest". Han är antagligen ungefär som genomsnittsamerikanen. Som tur är är väl risken att han blir vald till president ganska liten men man får inte glömma att han faktiskt var guvernör för Arkansas mellan 1996 och 2007 så trots hans galenskaper har han faktiskt lyckats bli vald. Det är som om Åke Green skulle ha fått en post som landshövding. Det visar en avgrundsvid skillnad mellan USA och Sverige. Ok, vi har haft Ny Demokrati men såvitt jag vet så accepterade de verkligheten även om de gjorde sin egna tolkning av den och ofta kom med rent påhittade siffor.

Etiketter: ,

22 november 2007

Mer blåbrun röra

Jag skrev tidigare om den blåbruna röran. Efter att Migrationsverket publicerade en lista på de kommuner som vägrade ta emot flyktingar har fem kommuner skrivit på. Tv kommuner säger blankt nej, Vellinge och Klippan i Skåne, mitt i Sveriges bruna bälte. Kommunstyrelsens ordförande i Klippan, Bengt Svensson (m), säger att det inte har med ekonomi att göra: "Det är ingen ekonomisk fråga". Ett skäl som anges av moderaten är tydligen att "En gammal tant sade till mig att det både luktade och lät främmande i hennes trappuppgång.".(DN) Jojo, det går ju inte för sig att det luktar annat än kålsoppa och isterkroketter. Att nazister skjuter omkring sig och knivhugger folk(AB, AB) är däremot tydligen inte ett problem som man behöver göra något åt. Folk vågar inte gå ute för att nazisterna får härska ostört i Klipan.(AB) Jo, det var ett tag sedan det hände men det verkar inte som om tillståndet har ändrats. Forfarande får de öppna nazisterna stöd från politikerna och att gamla tanter inte gillar currydoft i trpphuset anses tydligen som ett allvarligare problem.

I Malmö har Daniel Nord (m) som sitter som ersättare i Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige hoppat av Moderaterna och bytt till just Sverigedemokraterna.(Sydsvenskan)

Etiketter:

21 november 2007

Blåbrun röra

Moderaterna i Karlskrona ska tydligen börja sammarbete med Sverigedemokraterna. Centralt är tydligen Moderaterna emot det men de anser det vara fel att komma med centrala diktat.(DN)

Etiketter:

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Etiketter: , , , , ,

06 november 2007

Gävle dömer unga till kristendom

I Gävle kan tydligen unga brottslingar dömas till att servera kyrkkaffe (inklusive att koka kaffe, lägga upp bröd och diska). Den som kommer för sent eller inte dyker upp blir anmäld till socialtjänsten. Ingen som dömts till ungdomstjänst slipper undan.(Dagen) Man kan fråga sig om valet av ställe att göra sin ungdomstjänst på är något man kan välja fritt eller något man blir tilldelad. Kan det verkligen vara tillåtet att tvinga någon att stödja en religion de inte tillhör? Ska staten stödja en specifik religiös grupp på det här sättet? Är det någon som bryr sig?

Etiketter: ,

15 oktober 2007

Dumskan stoppas (kanske)

Skolminister Jan Björklund (fp) säger att religiösa inslag i skolundervisning ska totalförbjudas. Vidare vill man att man ska kunna kontrollera vem eller vilka som ger ekonomiskt stöd åt skolan.(DN, SvD) Nu kan man ju fråga sig varför de ska vara tillåtet att ha religiösa (eller för den delen politiska) skolor. Skolan uppgift ska ju ändå vara att förmedla kunskap, inte att indoktrinera eleverna i en viss religion eller politisk åsikt.

Men frågan är ju hur pass bra det kommer att lyckas. När man i Filipstad införde nya regler (baserad på läroplanen!) som innebar att man inte fick ta med barnen i förskolan på gudstjänster mordhotades rektorn.(SvD, AB) En upprörd förskolelärare yrar om att "Vi pådyvlar inte barnen kristendom. Det handlar ju om att vi måste visa våra barn generationers traditioner." (Aha, och om det är tradition att pådyvla de stackars barnen kristendomen så är det OK då?) och "Ska vi lära barnen varför vi firar jul eller ska de tro att det bara är jultomten och julklapparna det handlar om." (Ja, det är ju det julen handlar om (typ). Möjligen tänker förskoleläran på kristusmässan.)(Dagen) Julen firades redan runt 400 år innan vår tideräknings början så idén att den har någonting med Jesus att göra är ju bara något som de mer okunniga fått för sig. De kristna var förresten ganska sena med att haka på julfirandet. Det var först på 500-talet som de kristna började fira jul, eller som sagt kristusmässa som blev deras benämning på sin variant av julen.

Med avseende på dödhoten mot rektorn får man väl citera Isaac Bonewits:
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.


Annars det här med religiösa friskolor får mig att tänka på ett avsnitt av Simpsons (nr 191, "The Joy of Sect")
- Vem uppfann morsekoden?
- Ledaren
- Vem uppfann åskledaren?
- Ledaren
o.s.v.

Etiketter: ,

12 oktober 2007

Turkiet gillar inte att folkmord kallas folkmord

New York Times 15:e december 1915 Det är underligt att Turkiet fortfarande förnekar folkmordet på runt 1.5 miljoner armenier.(DN) Faktiskt fönekar dom det så ordentligt att man t.o.m. kan bli åtalad om man påpekar att folkmordet var ett folkmord. Här kan man göra en goodwin och jämföra med t.ex. Tyskland där förnekande av ett annat folkmord är straffbart. Uppenabrligen har de båda länderna hanterat sin respektiva historia väldigt annorlunda. Efter att USAs representanthus' utrikesutskott röstat igenom en resolution om att kalla folkmordet ett folkmord är Turkiet i uppror. I ett regeringsuttalande säger man att "Det går inte att acceptera en anklagelse om ett brott som aldrig begicks av den turkiska nationen."(SvD, DN) Snacka om förekelse! Turkiet har kallat hem sin ambassadör och hotar med diverse åtgärder.(DN) Bush gillar inte omröstningen och försöker stoppa den.(DN) Nu kan man ju ha åsikter om lämpligheten att rösta om historiska fakta men USAiska politiker har ju en förmåga att vilja lägga sig i vetenskapen, fast så är det ju i och för sig även i Sverige stundtals. Fast man kan ju tänka sig hur det skulle se ut om Sverige och svenska politiker skulle förneka mindre smickrande historiska händelser som t.ex. permittenttrafiken. "Det går inte att acceptera en anklagelse om att det gått tyska tåg genom Sverige." typ.

Etiketter: ,

10 oktober 2007

Kärnkraftstomten kommer med bränslestavar

I en debattartikel i DN skriver Sören Wibe och påstår att man med gammal och ny kärnkraft kan nå en nollnivå för oldioxidutsläppen. Han verkar tydligen tro att färdiga bränslestavar är något som man hittar på trappan till kärnkraftverken efter att tomten kommit dit med dom. I verkligheten är det en lång procedur från uranmalm till färdigt bränsle. Hela den procuduren och transporterna det inkluderar gör att det släpps ut en hel del koldioxid. Om man räknar per kWh släpper faktiskt ett kärnkraftverk ut lika mycket koldioxid som ett modernt gaskraftverk. Och då har man ändå inte räknat med energiåtgången för att bli av med avfallet. Vindkrafteverk är väldigt koldioxidsnåla. Visserligen går det åt en del energi för att tillverka dom men själva elproduktionen är utan utsläpp (om man inte räknar ett visst vindbrus). Vattenkraftverk ligger också bra till. Fast de är större projekt, men å andra sidan är livslängden väldigt lång.

Etiketter:

03 oktober 2007

Studiefusket i den kungliga familjen

På förfrågan från hovet får prinsessan Madeleine en egen kurs med fyra handplockade studiekamrater.(Aftonbladet) Om dom är så villiga att hjälpa till med att fixa fram specialkurser kan man ju undra hur villiga dom är att ge bra betyg också. Lösningen är naturligtvis att privatisera kungahuset.

Etiketter: ,

17 september 2007

Bwah-Ha-Ha-Ha!

EG-domstolen avslog Microsofts överklagan i målet från 2004 då det slogs fast att Microsft missbrukat sin dominerande ställning. Microsoft ska nu böta motsvarande 4.6 miljarder kronor.(IDG, DN, SvD) Frågan är väl om Microsft kommer att få betala bötesbeloppet genom att ge rabatt på sin egen mjukvara (lite som att trycka sina egna pengar). Domen öppnar upp Microsofts servermjukvara (dokumentering av protokollen) så att olika operativsystem kan samverka. Vidare gör det också möjligt för t.ex. datortillverkare att skicka med valfri/valfria mediaspelare.

SCO är på väg mot konkurs. Man har skickat in en begäran om omstrukturering, men det lär nog inte gå något vidare då de inte har några inkomster att vänta sig.(IDG)

Martin Kinnunen lämnar sin post i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och det visar sig att tejpen som användes vid det påstådda överfallet tidigare var hans egen.(City)

Etiketter: ,

14 september 2007

Allt dyrare med borgerlig regering

Var det inte någon som sa att det skulle bli mer pengar över? Nä, det var det väl ingen som trodde på va? Tur att man inte är inne i stan så ofta. Antingen får man betala trängselavgifter eller så får man betala hutlöst dyrt för att resa och dyrare ska det bli.(DN, SvD) Vad var det för fel på 20 kr per resa? Enkelt och effektivt. Nu vet man aldrig i förväg hur många klipp en resa kostar, det verkar variera från dag till dag och från gång till gång. Den senaste höjningen av SL-kortet ska tydligen delvis vara för att täcka in kostnaden för den utökade trafiken som inte längre får några pengar från trängselavgifterna. Inte kan man gå gratis på museer längre heller. Trafikförsäkringen ska bli dyrare (något som drabbar de som har bilintresse och har en eller flera entusiastbilar) och dessutom lobbar Bil Sweden för att gamla bilar ska drabbas av högre skatt. Vad har egentligen blivit billigare med den nya regeringen? Nu var väl knappast sossarna heller så bra på att se till att man har mer pengar kvar i plånboken men de hade i alla fall en viss ambition att göra bra saker billigare och dåliga saker dyrare. Som det är nu vet jag nog inte vilket parti jag kommer rösta på nästa val. Jag får nog starta ett eget parti om det ska bli något vettigt. Fast det har jag nog inte tid och ork med. Någon som har förslag på partier med vettiga åsikter?

Etiketter: , ,

09 september 2007

Så är det i världen

Bara ett kort inlägg om vad som hänt i världen (jag återkommer ganska ofta till det temat tydligen). Några små glimtar som ger en bild av hur det är i världen idag.

ICA i Årsta sparkade en en av sina anställda eftersom de inte gillade hans "attityd" och att han var aktiv i facket. Eftersom han var provanställd var det tydligen helt i sin ordning att göra så.(SFT)

Mattias Gardell (professor i religionshistoria) berättar om att forskare och debattörer som inte ställde upp på att attackerna 11 september utfördes för att de hatar frihet och att det var ett angrepp på USAs "öppna demokratiska samhällsordning" snabbt fann sig utfrysta. Han skriver också om att Elliott Abrams (som bl.a. tystat ner massakrer i El Salvador och varit inblandad i kuppförsöket mot Hugo Chavez) fick stöd av Condoleezza Rice för sin plan att pumpa in 84,6 miljoner dollar för att beväpna och utbilda oppositionen till den folkvalda Palestinska regeringen.(SFT)

Ett härbärge för hemlösa i Stockholm blev vräkta för att ge plats åt ett lyxhotell. De blev utlovade nya lokaler men efter maktskiftet verkar det inte ha gått så bra. "Men så blev det inte" som socialborgarråd Ulf Kristersson (m) sa.(SFT)

En gladare nyhet är att byborna i Bil’in i Palestina fått rätt i Israels högsta domstol efter att 200 hektar odlingsmark stulits p.g.a. bygget av den israeliska muren. Muren måste nu flyttas.(SFT)

I Polen är det inte lätt för HBT-personer. Vid en jämlikhetsparad i Poznan i södra Polen möttes demonstranterna av personer från All-Polish Youth som ropade slagord som "bögjävlarna till gaskammaren" och "vi ska göra med er vad Hitler gjorde med judarna". Liknande har iofs hänt i Stockholm också men då är det från mer extrema grpper och de har inte fått stöd av dåvarande borgmästaren (numera Polens president) Lech Kaczyński. I Stockholms Fria Tidning berättar Joanna om att hon fått hotbrev om att hon ska bli misshandlad eller dödad. Och hon misstänker att breven kommer från henes syster och föräldrar! Tough shit.

Etiketter:

28 augusti 2007

Standarder är kul, det finns så många att välja på

Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)

Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.

Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.

Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)

Etiketter: , , ,