Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

13 augusti 2009

Blondinbella - lögnare eller skattefuskare?

Ok, jag lovade mig själv att inte nämna Blondinbella men regler är till för att brytas så...

DN har gått igenom bokslutet för Blondinbella AB och det visar sig att vinsten låg på 7000 kr/månad. Inte så illa men ganska långt ifrån de 300.000 till 400.000 kr/mån som Isabella Löwengrip själv hävdat. Eftersom båda påståendena inte kan vara sanna finns det två förklaringar. Antingen ljuger hon om inkomsterna för sina läsare eller så ljuger hon om sina inkomster för Skatteverket. Lögnare eller skattefuskare?
Sedan gick hennes pappa ut och försökte göra lite damage control.

Etiketter:

20 juli 2009

Reinfeldts pojkar festar

Jo, nog kan det delvis vara så som stekaren säger att "För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb"(DN) men riktigt sant är det nog inte även om man faktiskt inte lever på pappas pengar utan ute i verkligheten med tanke på hur mycket tuffare det blivit för arbetslösa.

Fyllecitat hittar jag också en inblick i stekarnas världsbild:
k1: Hon ställer såna där jobbiga socialdemokratiska frågor hela tiden.
k2: Som vaddå menar du?
k1: Ja, som vilken hållplats som ligger närmast och sånt.

fast det som är upprörande är inte att puckon häller ut skumpa för 825 kr flaskan eller att de bränner femsiffriga belopp på en krogkväll. Sådant kan lätt förklaras med ungdomligt oförstånd (även om de knappast är såpass unga). Problemet är deras totala brist på kontakt med verkligheten. Den försvinner nämligen inte med åren utan den kommer de ha med sig när de sedan blir styrelsepampar, VDar och borgerliga riksdagsmän.

Etiketter:

16 juni 2009

Piraterna har fått nog av Ponténs häxjakt

Tydligen har folk sagt elaka saker om Henrik Pontén och han gråter ut i media(IDG) han har också blivit utbuad offentligt.(IDG, DN)

Att Henrik Pontén klagar på personangrepp, att folk utger sig för att vara poliser och snedvriden debatt låter som ett skämt med tanke på hans egna agerande. Speciellt roligt har jag åt meningen "Han hoppas på en mer saklig debatt där medierna går till botten med faktabaserad information fri från förtal.". Ok, det är kanske läge att börja själv då kanske. Ett exempel han ger är blogginlägget Pontén äger din dator där Pontén säger att det är organisationen han driver som gör det, inte han själv personligen. Hmm... Och den egentliga skillnaden är?

Etiketter: , ,

26 februari 2009

Betala ditt eget bröllop, Viktoria

Jo, det kan säkert vara knepigt att ha råd att gifta sig när man lever på socialbidrag(DN) men då kanske man inte bör köpa en ring där bara stenen kan ha kostat uppemot miljonen.(SvD) Fast om man lever på bidrag och ändå har en rejäl sparad slant kan det väl vara rimligt att man själv eller ens föräldrar bekostar bröllopet.(SvD) Speciellt om man tänkte festa loss för 25 miljoner kronor.(SvD, SvD) Fast enligt etiketten ska inte föräldrarna (eller någon annan) krävas på betalning för barnens bröllop och andra festligheter utan när man är vuxen förväntas man kunna betala sina egna fester.(DN)

Etiketter: , , ,

22 februari 2009

Framtiden för SAAB

Situationen är väldigt knepig och komplicerad för SAAB. Nu har man begärt rekonstruktion(DN, AB, DN) och det är bara att vänta och hoppas. Om jag ska försöka mig på att titta i kristallkulan ser jag några alternativ.

SAAB lyckas. Det här innebär att man räddar i alla fall de flesta av de 4000 jobb som finns på SAAB och de 30-40000 jobb som står på spel hos underleverantörerna. SAAB kommer ut med den fyrhjulsdrivna 9-3X, 9-4 och den nya 9-5.(DN) Bilarna säljer bra och svensk bilindustri är räddad. Eventuellt blir man uppköpt av någon annan tillverkare. Kanske en kinesisk biltillverkare som vill ge sig in i Europa med ett prestigemärke. Vissa säger att det bara är att lägga ner eftersom SAAB inte deklarerat någon vinst(SvD) men att inte deklarera någon vinst är inte samma sak som att inte göra någon vinst. Något som Utredarna skrivit om. Några har sagt att SAAB inte har någon hybridbil men de glömmer då Saab 9-X Biohybrid och efterföljaren Saab 9-X Air

SAAB går i konkurs. Massvis av jobb förlorade och i förlängningen kan inte heller Volvo finnas kvar i Sverige. Volvo klarar inte att ensam driva forskning och utveckling och utan den kompetensen i Sverige är det bara tillverkningen kvar och den kan göras billigare på andra ställen. I det här alternativet finns nog både SAAB och Volvo kvar som varumärken men då blir de bara märken man sätter på bilar från andra tillverkare (kanske inte så stor skillnad jämfört med under GM om man tänker på 9-2X och 9-7X).

Etiketter: , ,

23 juli 2008

Augustibuller i konkurs

AugustibullerFörst fick jag ett meddelande från Ticksters kundtjänst som sa:
Augustibuller håller just nu på att sammanfatta situationen. De har en förhoppning om återbetalning av biljettpengarna, helt eller delvis.
och det lät ju lovande. Men sedan idag kom ett till meddelande med
Nu är föreningen tyvärr satt i konkurs. Detta innebär att en konkursförvaltare ska göra upp en plan för eventuell utdelning. Detta kan ta lite tid, men ni kommer att bli kontaktade när processen är klar. Eventuell information kommer komma på Augustibullers hemsida.

Det betyder att man nog bara kan drömma om att få se sina pengar igen och ännu mindre att det skulle bli något mer Augustibuller. Det var nog tungt att vara motarbetade av både polisen och kommunalpolitikerna. Visst är det sorgligt med pengarna men än mer sorgligt att förlora en sådan festival. Nu är det bara småfestivaler och stora popjippon kvar.

Etiketter: ,

15 juli 2008

Augustibuller blir inte alls

Jaha, då blev det inget Augustibuller i år. Och det lär väl inte bli något framöver heller. Enligt var det står på hemsidan har dom tydligen upptäckt att folk inte var så glada i deras idé att göra om festivalen till en liten spelning och ändå ta lika mycket betalt. Nähä! Vem hade kunnat ana det?
Nu ska dom i alla fall försöka betala tillbaks så mycket som går.(TV4, Ex) Fast jag undrar hur långt pengarna kommer att räcka. Tur är väl att jag inte köpt någon tågbiljett så den ekonomiska skadan blir ju max 650 kr och en trist helg. Frågan är vad man ska hitta på istället. Det ska tydligen vara någon festival i Fullersta. Det kan kanske bli lagom.

Det är ju illa att en bra festival ska försvinna och jag tycker verkligen synd om arrangörerna. Dom lär nog behöva byta identitet för att inte få spö så fort dom visar sig i närheten av en punkspelning i framtiden.

Etiketter: ,

14 juli 2008

Augustibuller blir spelning, inte festival

Jaha, där får man för att man inte åkte på Punk Illegal. Augustibuller har meddelat att de i princip ställer in hela festivalen.(BLT, NSD, TV4, SR, SvD) Ingen camping, ingen festival. Det enda man får är en spelning med en handfull band. Inte kan man få pengarna tillbaks heller. Ja, det är i alla fall vad dom säger. Jag har betalt 650 kr för camping och festival och det är vad jag vill ha eller ha pengarna tillbaks. Inte fan betalar jag det för att åka till Lindesberg på en spelning och sedan inte ha någonstans att sova. Man bör nog skicka en anmälan till konsumentverket men först bör man nog försöka klämma pengar ur arrangörerna. Fast det blir nog svårt. Det finns nog inga pengar att hämta där. Det är nästan så man tycker lite synd om dom.

Det har naturligtvis genast startats andra sätt att protestera. Det finns en namninsamling och en grupp på Facebook. Flera pratar om att man tänker campa även om det inte finns något campingområde. Andra försöker desperat bli av med sina biljetter. Det finns många till salu på Blocket och Tradera t.ex.

Etiketter: ,

06 april 2008

Polisen rånar Highlights kunder

Om man handlar färg på Highlights riskerar man att bli av med den illa kvickt. Strax utanför butiken står nämligen civilklädda poliser som tar färgen. Det är inte första gången de sysslar med sådant. Redan 2004 körde de samma taktik men efter att de gripit och tagit färgburkar från butikens ägare, Alexander Mata, konstaterade justitiekanslern att poliserna begått tjänstefel och gav honom rätt till ersättning. I propositionen till den nya lagen står det också tydligt att man "bär viss klädsel eller kommer ut ur en affär som säljer sprejburkar kan aldrig i sig utgöra grund för kroppsvisitation". Fast nu har de börjat köra samma taktik igen trots att den inte har något lagligt stöd.(SFT)

Etiketter: ,

29 mars 2008

Bella borde betala

Eftersom jag skrivit tidigare om Blond-in-bella förväntar jag mig att få betalt för det. Ja, varför inte om Blond-in-bellas pappa Per Rydberg vill att hennes skola ska betala ut pengar till henne bara för att hon nämnt den.(Metro, DM) Enligt den logiken borde jag få pengar av Blond-in-bella eftersom jag nämnt hennes blogg. Att det sedan är något som varken är beställt eller önskvärt (vilken skola skulle vilja skylta med att de har så urblåsta elever?) spelar väl mindre roll. Eller "marketing without asking any questions first" som det kallas.

En festlig grej är att Bella skryter med att hon numera är en publicerad författare. Ja, vem som helst med någorlunda intelligens som besöker förlagets hemsida, vulkan.se, ser att det är en vanity press. De trycker vad som helst bara betalar 2500 kronor (plus moms). Då är jag fanimej en journalist eftersom jag skrivit en del saker i mitt egna fanzine.

För mer läsning kan man se t.ex. Blondin(mary)belle och Bellasuger.se. Fast dom har ju det svårt. Det kan inte vara lätt att köra satir över någon som är en livs levande valley girl.

Etiketter: , ,

31 januari 2008

Den fortsatta attacken på demokratin

I Expressen skriver Marie Söderqvist att man borde avskaffa demokratin. Ja, hon använder inte exakt dom orden men innebörden är den. Hon tycker att "alla borde inte ha rösträtt" eftersom en undersökning vid valet 2006 var det många som var osäkra om sossarna satt ensamma i regeringen eller om Miljöpartiet också var med.

En lämplig fråga på ett eventuellt demokratitest kan vara "Vad är kapitalism?". De som säger att det har något att göra med en fri marknad blir omedelbart fråntagna sin rösträtt. Nä, så funkar det faktiskt inte i en demokrati.

Stael von Holstein är inne på att avskaffa demokratin när han anser att man bör låta affärskonsulter sköta det istället för demokratiskt valda representanter.(Metro)

Och i SvDs ledare kallar Maria Abrahamsson en blockad SAC utfört för att en medlem ska få ut sin lön för att "i värsta utpressarstil agera inkassoföretag och tvinga av krogägare pengar under hot". Ja, det är så synd om den stackars krogägaren som kanske blir tvungen att betala ut den lön som han vägrat betala.(Arbetaren, Yelah) Maria anser tydligen att det säkerligen skulle vara mycket bättre om arbetsgivare slipper sådant byråkratiskt nonsens och den anställde ska vara glad att han fått något betalt över huvud taget. En del högerbloggare vill tydligen köra skotten i Ådalen i repris och har naturligtvis kritiserat polisen eftersom de inte ingrep med batongerna (eller kanske pepparsprejen som de gjort tidigare(Sydsvenskan)) mot den fullt lagliga blockaden.

Jag har tidigare skrivit om att Maria Abrahamson som anser att "fel hårfärg" är giltig orsak att sparka någon. Man ska inte ens få julpynta hur man vill. Redan idag registreras all internettrafik, SMS, mobiltelefonsamtal och ens tor del av alla samtal via fast telefoni. Jag gillar inte riktigt vilket håll det leder. Det är något man sett förut.

Ali Esbati skriver "Allt blått blir brunt" med tanke på den blåbruna röran kanske man inte ska bli förvånad.

Etiketter: ,

20 december 2007

Lönehöjningar

Kungahuset har lyckats få en liten lönehöjning om 12 miljoner kronor vilket gör att den totala lönen blir 109,5 miljoner kronor. Visserligen får knugen inte ut alltihopa utan endast ynka 55,86 miljoner kronor. Fast då får dom inte dra av för resor och representation.(SvD) Men har man en månadslön på 4 655 000 kr kanske man kan klara sig ändå. SAmtidigt har man problem med att rekrytera lärare eftersom lönerna är för låga.(SvD) om man skulle privatisera kungahuset skulle kanske lärarna extraknäcka lite som kungligheter och på så sätt få in lite mer pengar.

Annars så tänker Vickan tydligen inte låta bli att lägga sig i politiken när hon blir drottning.(SvD, AB) Ja, men det ingår faktiskt i jobbet att hålla sig borta från politiken. Passar det inte så är det lika bra att byta jobb. Vickan är tydligen duktig på språk så hon kanske kan ta jobb som språklärare...

Etiketter: , ,

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Etiketter: , , , , ,

17 oktober 2007

Slott är upphovsrättsintrång?

Med anledning av hinduiska högtiden Durga-puja (egentligen mer av en karneval) håller några energiska indier på att bygga en fullskalig kopia av Hogwarts-slottet i bambu och papier maché. J K Rowling är inte road och ser det som ett upphovsrättsbrott.(SvD) Frågan är hur det kan vara det egentligen. Om bygget är baserat på böckerna kan det bara vara en ganska fri tolkning eftersom det inte beskriv så detaljerat och således knappast kan vara intrång i upphovsrätten. Om det skulle vara baserat på hur Hogwarts ser ut i filmerna är det möjligen en annan sak. Men slottet som användes i filmerna är ju Alnwick Castle och sitt nuvarande utseende fick slottet av Robert Adam och eftersom han dog redan 1792 har hans upphovsrätt gått ut. Delhis högsta domstol har däremot beslutat att verket ska få stå kvar vilket verkar vettigt. Med tanke på materialvalet är det knappast tänkt att vara en permanent byggnad.

Etiketter: , ,

04 oktober 2007

Lidl är knepigt

Lidl sparar tydligen pengar genom att köra sina sopor samtidigt som de kör ut maten till butikerna. (AB) Snuskigt och hälsovådligt är bara förnamnet.

Det är ju inte det enda problemet med Lidl. Det är så svårt att hitta på Lidl. Det finns inga skyltar som berättar var saker finns och ordningen verkar vara i det närmaste slumpartad. Det tar alltid längre tid att handla på Lidl än någon annanstans. Fördelen är i och för sig att det är ologiskt på samma sätt i alla lidlbutiker. Ett mindre irritationsmoment är att priserna stor ovanför varan istället för nedanför som man är van. Sedan är ju att det inte är speciellt billigt på Lidl om man jämför med andra lågpriskedjor som t.ex. Willys eller ens med Coop om man handlar lite smart.

Etiketter: , , ,

26 september 2007

Felia och flytten

Telia har olika metoder för att man ska kunan flytta sitt telefonabonnemang till en ny adress. Ett av sätten är att gå in och begära en flyttning via deras hemsida eller sitta i en halvtimmes telefonkö. Av dom alternativen valde jag naturligtvis webben. Ja, först måste man begära en kod som (efter ett antal dagar) kommer via posten. Sedan ska man fylla i uppgifterna. Den första dagen jag försökte med det vägrade den att godkänna uppgifterna jag matade in (helt uten någon vettig förklaring). Jag försökte igen senare och då kom jag så långt att jag kunde fylla i alla uppgifter men däremot vägrade deras webbplats att processa uppgifterna utans pottade ständigt ut sig "Just nu har vi tyvärr tekniska problem med sidan eller tjänsten som du vill komma åt.". Samma sak hände dagen efter. Och idag när jag provar är det åter igen samma "Ett fel har uppstått" fast på ett nytt ställe denna gång. Att flytta abonemanget via telefon går ju men det kostar mer. Om man skulle vara benägen att konstruera konspirationsteorier skulle man misstänka att de inte vill att det ska fungera. De tjänar ju mer pengar på att det inte fungerar. Nu tror jag väl inte att de gör det medvetet men de har ju inget direkt ekonomiskt incitament att få det att fungera. Med tanke på att tjänsten varit nere i cirka en vecka nu verkar det inte direkt vara ett högprioriterat område. Jaja, jag får väl försöka igen imorgon. Det känns som om det är så krångligt och tar så mycket tid att jag funderar på att byta telefonbolag bara av den orsaken.

Etiketter: , ,

25 september 2007

Billigare och bättre

Globalization Institute har skickat en repport till EU där de rekomenderar att man sak se till att kunderna får möjlighet att fritt välja om och vilket operativsystem man ska få med sin dator när man köper den.(IDG) Som det är idag straffas datorleverantörer ekonomiskt genom höjda priser (eller att vägra sälja MS Windows till dom) om de skulle börja sälja datorer med något annat än MS Windows förinstallerat. Be, Inc ville skicka med sitt BeOS förinstallerat på datorer tillsammans med MS Windows. De erbjöd t.o.m. det gratis men Hitachi var den enda tillverkare som vågade sig på det, men efter påtryckningar från Microsoft ändade de i bootloadern så att BeOS var dolt för användaren så att det måste aktiveras för att visas.(Byte)

Om kunderna fritt kan välja vilket operativsystem de ska installera kommer den verkliga kostnaden för OSet att synas. Visserligen är en OEM-licens av MS Windows ganska billig men runt 800 kr gör en viss skillnad på en dator för runt 3000 kr. I förlängningen kommer det också innebära att Microsoft måste sänka priserna på MS Windows när de tvingas konkurrera med öppen källkod som Linux och BSD.(IDG)

Etiketter: , ,

19 september 2007

Mer konkurrens ger högre priser?

Ja, det är ia alla fall det intryck man får av en artikel i SvD. Det är jätten Ema Telstar (60–70% av publiken när utlänska artister spelar i Sverige) som nu får konkurrens genom att en annan jätte, AEG Live, nu ger sig in i Sverige.(SvD) Ema Telstar sägs hota de konsertarrangörer som kan tänkas boka genom ett annat bolag. Man åter till frågan, varför skulle det bli högre priser för att det är två bolag istället för ett? Kan någon förklara det? Är inte tanken att konkurrens ska ge lägre priser?

Etiketter: ,

14 september 2007

Allt dyrare med borgerlig regering

Var det inte någon som sa att det skulle bli mer pengar över? Nä, det var det väl ingen som trodde på va? Tur att man inte är inne i stan så ofta. Antingen får man betala trängselavgifter eller så får man betala hutlöst dyrt för att resa och dyrare ska det bli.(DN, SvD) Vad var det för fel på 20 kr per resa? Enkelt och effektivt. Nu vet man aldrig i förväg hur många klipp en resa kostar, det verkar variera från dag till dag och från gång till gång. Den senaste höjningen av SL-kortet ska tydligen delvis vara för att täcka in kostnaden för den utökade trafiken som inte längre får några pengar från trängselavgifterna. Inte kan man gå gratis på museer längre heller. Trafikförsäkringen ska bli dyrare (något som drabbar de som har bilintresse och har en eller flera entusiastbilar) och dessutom lobbar Bil Sweden för att gamla bilar ska drabbas av högre skatt. Vad har egentligen blivit billigare med den nya regeringen? Nu var väl knappast sossarna heller så bra på att se till att man har mer pengar kvar i plånboken men de hade i alla fall en viss ambition att göra bra saker billigare och dåliga saker dyrare. Som det är nu vet jag nog inte vilket parti jag kommer rösta på nästa val. Jag får nog starta ett eget parti om det ska bli något vettigt. Fast det har jag nog inte tid och ork med. Någon som har förslag på partier med vettiga åsikter?

Etiketter: , ,

13 september 2007

Ramadan - inte bara mat

Tydligen har Coop fattat galoppen och Svensk Handel rekomenerar andra handlare att lära sig hänga med och erbjuda speciella produkter vid ramadan.(DN) Jag håller knappast reda på när ramadan inträffar men man ser det lätt på butikerna där jag bor. Rear dom dadlar så är det ramadan på gång (traditionellt bryter man fastan med dadlar och mjölk). Men det är inte bara matbutiker som borde lära sig. Tänk på alla eid-klappar som man ger. Det bor inte så många muslimer i Sverige att det märks lika mycket som julhandeln men exet jobbade förut på en presentbutik och där märkte dom en klar försäljningökning i slutet av ramadan.

Etiketter: , ,

28 augusti 2007

Standarder är kul, det finns så många att välja på

Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)

Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.

Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.

Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)

Etiketter: , , ,

21 augusti 2007

Privatiseringen av det offentliga

Jaha, nu planeras det en ny galleria vid Hornstull. Tydligen ska området "förädlas till en attraktiv mötesplats". Jaja... En fråga som artikeln inte verkar beröra är hur den här inglasningen påverkar det offentiga rummet. Att allmänna platser där saker som yttrandefrihet gäller förvandlas utan någon egentlig debatt till områden där man bara är välkommen i egenskap av kund. Ska man inte shoppa är man inte välkommen.

Etiketter: ,

16 augusti 2007

Lev lite snålare då!

I Metro läser jag att det är dyrt att flytta hemifrån. Man säger att den första månaden kan kosta uppemot 65 000 kr. Visst, det kostar en del med hyra, hemförsäkring, TV-licens (om man nu inte smiter ifrån den) men vissa av utgifterna kan man ha stor koll på själv. Att gå ute och äta på krogen varje dag kanske är lite onödigt. Så jävla svårt är det inte att svänga ihop en omelett eller koka upp lite snabbmakaroner.

Enligt Metro kostar också möblerna till första egna lägenheten 50 000 kr. 50 000!? Man behöver ju inte hela showroomet. Åk till någon loppis eller shoppa loss i det lokala soprummet (lite ny färg är oftast allt som behövs). Man kan också höra med kompisar och släktingar om de har möbler över. Många har bra grejor stående i garage, källare och på vinden. Man kan också kolla på t.ex. Blocket.se om någon skänker bort saker (gör en sökning på "bortskänkes"). När jag skaffade min första egna bostad var någonting att ställa TVn på det enda jag behövde skaffa (TVn var föräldrarnas gamla). Sedan köpte jag i och för sig också ett matbord och stolar (rea på IKEA) för ett par hundra. Tänker man bara efter lite går det att leva bra mycket billigare än de flesta gör och återvinning är bra för miljön dessutom.

Etiketter: ,