Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

04 augusti 2009

Barn ska inte behöva omskäras

Då var det tydligen aktuellt igen. Ännu en folkpartist tycker att könsstympning av spädbarn är helt OK. Ja, i alla fall på småpojkar. Jag har tidigare skrivit om debattörer som försvarar könsstympning och det finns väl inte så mycket mer att tillägga om att nu Birgitta Rydberg (fp) också förespråkar det(SvD) och då baserar det på föräldrarnas religiösa behov av apotemnofili via proxy. Av någon anledning gäller tydligen inte föräldrarnas religiösa behov deras döttrar utan bara sönerna även om ingreppet i sig är identiskt eller t.o.m. mindre invasivt för flickor.

Vad de gäller de medicinska argumenten är det både riskabelt, som konstateras i Boyle et al. (2002) "male circumcision may result in lifelong physical, sexual, and sometimes psychological harm as well.". Dessutom har man då inte räknat med riskerna som spädbarnskirurgi medför.(SvD) Jag tror nog att David Reimer skulle ha haft ett och annat att säga om påståendet att ingreppet är helt riskfritt. De som förespråkar manlig könsstympning brukar ofta komma med massa ogrundade påstående om att det skulle hjälpa mot en det ena och en det andra, något som inte stämmer.(DM)

Angående frågan om religionsfrihet kan man även nämna en indisk sekt som kallades för thaggers som krossades av britterna under 1800-talet. Anledningen att britterna störde thaggers religionsfrihet var att de brukade rånmörda folk och din rätt till religionsfrihet upphör när du börjar ge dig på andra. En princip som jag tycker borde gälla i Sverige också.

Andra bloggar som skriver om det är t.ex. Kryssa Mattias, Jinge, Blogge, Kent Persson, Pezster och Ipse Cogita.

Etiketter: , , ,

20 oktober 2008

Host! Att vara förkyld är inte kul. Snörvel...

Jag har legat hela helgen på soffan och på sin höjd sagt ett "Auäää" mellan hostningar och snörvlingar. Hela arbetsveckan var jag trött och konsumerade enorma mängder halstabletter men i övrigt gick det rätt bra men så fort jag kopplade av på fredagen kastade förkylningen sig över mig. Skäggstubben har växt sig så lång att den knappast kan kallas skäggstubb längre. Idag hade jag i alla fall kraft till att gå och handla lite nödvändiga onyttigheter och naturligtvis också en massa apelsinjos. Jag har tröttnat på att vara sjuk och hoppas att kunna gå till jobbet imorrn.

Etiketter: ,

25 juli 2008

Transvestiten Hannes Kjöller tycker...

...i DN att Prides rekommendationer för journalister minsann är fullständigt orimliga.(DN) Han fåt stöd av den trassexuelle reportern Haore Sulaiman även bisexuella Birgitta Thureson är inne på samma spår.
Nä, det är väl rimligt att inte beskriva någon som något annat än de är. Det är också i samklang med de pressetiska reglerna som säger
Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.
Och det verkar väl rimligt.

Tor Billgren skriver också om de så kallade "pressreglerna". Med tanke på att 10 000 personer utsätts för personrån, misshandel, hot och trakasserier med homofobiska motiv varje år i Sverige skriver Dagen (uppenbarligen helt utan insikt i sin egen del i det). Svensson har tittat närmare på statistiken.

Etiketter: , , ,

24 juli 2008

Tips till nyblivna föräldrar

Drying babyEtt par tips för nyblivna föräldrar. Klä inte spädbarn i bikini(AB, AB) och lämna dom inte i en bil i solen.(AB)

Bilden hör brevid kommer från "Do's And Don’ts With Babies" av David och Kelly Sopp. Jag fick den från hemmy.net som i sin tur fick den från Cool Stuff.

Etiketter:

09 maj 2008

Riccardo och Rödeby - en jämförelse

Såhär när domarna fallit och speciellt med tanke på att det är snack om att höja straffen för våldsbrott(SvD, Metro) kan det vara intressant att jämföra två väldigt omskrivna fall, nämligen skotten i Rödeby och dödsmisshandeln i Stockholm den 6 oktober 2007. I båda fallen fanns det tidigare händelser som låg i bakgrunden(AB) och i båda fallen hävdades självförsvar.(AB) Däremot har de båda fallen av många bloggare setts som helt skilda. Om man på fyllan sparkar någon som attackerat en så denne dör ska man tydligen straffas hårt men om man då några fjortisar står och skriker och viftar med pinnar går och hämtar sitt gevär, laddar det, går ut ur huset och fram till dom, skjuter två av dom i ryggen när de flyr, laddar om och skjuter ihjäl en av dom på en meter avstånd då han ligger och ber för sitt liv så är det tydligen ett solklart fall av självförsvar.(SvD, Ex)

När det gäller rödebyfallet är det intressant att en person som uppenbarligen har en tillräckligt allvarlig störning för att få en knäpp och gå runt och kallblodigt mörda personer får tillbaks sitt vapen(AB, DN) även om han var förnuftig nog att göra sig av med dom.(Metro, BLT, SR) I riccardofallet blev straffen rätt låga beroende på de inblandades låga ålder.(AB, SvD)

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Det är knepigt. I rödebyfallet bedömde man aldrig frågan om självförsvar men det verkar som om man ska ha ihjäl någon så hjälper det tydligen både i domstolen och ute på bloggarna om man är en äldre man och skjuter folk istället för att vara en yngre person och sparka ihjäl någon.

Etiketter:

31 mars 2008

Varghatet lever

Folke Johansson i Vittsjön, Hälsingland (ungefär en svensk Jimbo Kern) verkar inte ha en del... speciella åsikter. Han vill utrota vargen eftersom "Den äter kött. Inte gräs.".(AB) Sedan påstår han att han är rädd för varg. Jovisst, man kan ha fobier för mycket men statistiken är ganska tydlig. Senast någon dödades av en varg i Sverige var 1821 och då var det en tam varg. Detta ska man då jämföra med de 92 människor som dödats av jägare sedan 1970(De5stora) eller de 220 personer dom blivit dödade av älgar mellan 1985 och 2005 (i kollisioner visserligen). För att inte tala om hundattacker.

Så som han skryter om att han planerar grovt jaktbrott är det kanske inte förvånande att han dessutom sysslat med illegal jakt tidigare. Den stora frågan är varför han fortfarande tillåts ha kvar jakt- och vapenlicens (något som också Jinge undrar). Och hur kan Tomas Brynils få vara ordförande i Äppelbo jaktvårdskrets när han propagerar för utrotning av en djurart?(SvD)

Skrapar man på ytan visar det sig att det knappast är rädslan som är drivande utan hatet. Dessutom tar en vargflock ett antal älgar, något som jägarna inte är glada åt. I skärgården finns samma attityd mot havsörnen, "Den tar ju ejdern för oss.". Antagligen finns det många som anser att man bör skjuta polska bärplockare också eftersom "dom tar ju lingonen för oss". Med tanke på skjutglada jägare som Folke Johansson kan det vara farlig att röra sig i skogen både för människor men kanske allt för hundar, speciellt då t.ex. siberian husky, schäfer och liknande.

Folk som jobbar med naturfrågor är vana att bli hotade på olika sätt. De kan få däcken sönderskurna, bli utskällda, vägras service, få hotbrev eller hota med att skjuta deras djur.(SvD) Med tanke på hur sammanhållna samhällen i glesbygden är blir man knappast förvånad över att så få fall av tjuvjakt leder någonstans. Mellan 1995 och 2005 ledde 344 polisanmälningar till 33 åtal som gav 19 domar. Bottennotering bland de grova brotten. Men vad ska man göra åt det? Det har föreslagits att man ska ha en ökad dialog (fast vill dom lyssna?), regional själbestämmanderätt (d.v.s. man släpper jakten lös eftersom man låter folk bestämma över sig själva), nolltolerans mot tjuvjakt och kriminalisering av förberedelse av tjuvjakt (detta kan funka, då skulle typer som Folke Johansson och Tomas Brynils sitta löst. Ett alternativ är att dra in vapen- och jaktlicens eftersom dom så uppenbart struntar i lagar och förordningar.) och att SÄPO ska kunna kopplas in för att utreda jaktbrott (kanske inte dumt med tanke på den lokala oviljan/inkompetensen). Det viktigaste är nog att låta de mer sansade jägarna komma till tals och även jobba på att få de som vet att berätta om det. Fast eftersom tjuvskyttarna och varghatarna beter sig ungefär som kriminella MC-klubbar eller maffian kanske man behöver något program för att skydda vittnen.

Men det är väl orimligt att enbart ha vargar i närheten av storstäderna(Zaramis) även om det skulle vara bra med fler vargar så man kan bli av med en del rådjur som äter växterna och sprider fästingar. Att det dykt upp en vargflock i närheten av Göteborg är intressant. Det som är närmast mig är annars en lite flock som eventuellt finns i närheten av sommarstugan och så har jag hälsat på en hund som var 25% varg. Det var också borzoi i blandningen och den såg så underlig ut att jag var tvungen att fråga vad det var för slags hund.

Enligt Min Humla skriver bra om det också.

Etiketter: ,

29 mars 2008

Bella borde betala

Eftersom jag skrivit tidigare om Blond-in-bella förväntar jag mig att få betalt för det. Ja, varför inte om Blond-in-bellas pappa Per Rydberg vill att hennes skola ska betala ut pengar till henne bara för att hon nämnt den.(Metro, DM) Enligt den logiken borde jag få pengar av Blond-in-bella eftersom jag nämnt hennes blogg. Att det sedan är något som varken är beställt eller önskvärt (vilken skola skulle vilja skylta med att de har så urblåsta elever?) spelar väl mindre roll. Eller "marketing without asking any questions first" som det kallas.

En festlig grej är att Bella skryter med att hon numera är en publicerad författare. Ja, vem som helst med någorlunda intelligens som besöker förlagets hemsida, vulkan.se, ser att det är en vanity press. De trycker vad som helst bara betalar 2500 kronor (plus moms). Då är jag fanimej en journalist eftersom jag skrivit en del saker i mitt egna fanzine.

För mer läsning kan man se t.ex. Blondin(mary)belle och Bellasuger.se. Fast dom har ju det svårt. Det kan inte vara lätt att köra satir över någon som är en livs levande valley girl.

Etiketter: , ,

21 januari 2008

Krograpport: Grottan

I min serie med rapporter från rockställen i Stockholm har turen kommit till Grottan. Grottan är ju ett klassiskt ställe men det var länge sedan jag var där av olika orsaker. En av orsakerna är osäkerheten om det är något där och vad i så fall. Det finns en hemsida på http://www.grottan.org/ men den verkar inte uppdaterats de senaste åren men nu fick jag i alla fall reda på att man skulle dra igång igen efter att Grottan varit stängd ett bra tag när ägaren (tydligen överraskande) åkt till Thailand i ett par månader. Det var med viss spänning jag gick fram till den anonyma plåtdörren som leder ner till Grottan men det var faktiskt öppet. Eftersom mitt medlemskort gått ut för länge sedan fick jag skaffa ett nytt för 60 kr. Garderoben var gratis och ölen kostade 35 kr både på fat (bara Pripps Blä) och flaska (Kilkenny, Guinness, Staropramen). Inredningen var helt oförändrad sedan jag var där sist och det var många år sedan. Bartendern/ägaren hade t.o.m. på sig samma väst med Nirvana-tryck som förut.

Uppenbarligen hade man inte lyckats nå ut med nyheten att drog igång igen för det var ganska tunt med folk. Jag hittade i alla fall ganska snabbt folk att snacka med och strax innan stängningsdags ramlade en kompis in med ett gäng polare efter att ha varit på ska-spelning. En stor fördel med Grottan är att de tjocka väggarna gör att man kan sitta och prata i normal samtalston även när musiken är igång. DJn verkade en aning rostig och det var lite strul med ena CD-spelaren men så småningom kom ett ganska bra röj igång på dansgolvet. Det var sagt att det skulle vara ren goth som gällde (lite smalare än när jag var där senast då det var en skön blandning av goth, punk, synth, reggea, ska och svartrock) men det verkade smyga sig in en del 80-talare som Sandra Cretus "In the Heat of the Night" (fast där kanske temat funkar).

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att med lite mer folk och gärna lite mer värme i lokalerna (mest märkbart i början av kvällen) kan det nog bli bra fart på det hela. Visst, det är ett sunkigt ställe men det är också en del av charmen.

Tidigare i serien:

Etiketter: , ,

28 december 2007

En sen julhälsning

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen nu över julen men här kommer i alla fall en liten försenad julhälsning till er alla.

Här har det varit ganska bra julstämning men kanske lite väl mycket mat och då framförallt kött. Jag brukar inte äta speciellt mycket kött och då oftast fisk eller fågel men nu i jul blev det både prinskorvar, köttbullar och skinka vilket min mage inte var helt glad åt. Mindre bra julstämning var det tydligen i Betlehem där israeliska säkerhetsvakter misshandlade jultomten.(DN, SvD)

God jul och gott nytt år!

Etiketter: , ,

04 december 2007

Krama om varandra (inte bara i trafiken)

Vi behöver alla kramas då och då. Svenskar är tydligen rätt bra på att kramas. 94% har tydligen kramat någon den senaste veckan. Sedan finns det de som inte får kramas.(DN, SvD, Sydsvenskan, HD) Nu intervjuades bara 1000 personer så det är väl inte så säkert att siffrorna stämmer. Den senaste veckan har det ju faktiskt annars blivit en del kramar. Dels från barnen men sedan också från en kompis som besökte stan och en gammal kompis som jag inte träffat på länge. Där är jag väl som folk är mest (i alla fall enligt undersökningen), man kramar barn och kompisar. Att krama chefen är det få som gör och jag tror ine jag skulle krama någon på jobbet. Kompisar har jag inte många (och dessutom träffas man sällan) och en speciell någon verkar jag inte hitta den närmsta tiden så då blir det inte så mycket kramande.

Att däremot betala för kramar känns lite väl mycket som prostitutition och det var väl ingen av dom som jag känner för att krama ändå.(AB, AB, AB)

Etiketter: ,

03 december 2007

Sopa under mattan

Rädsla för dålig publicitet gör att skolor inte vill anmäla hot och våld.(DN) Det här är ju inget nytt fenomen men i och med ändringarna i skolsystemet så är det inte bara ryktet som kan få sig en smäll utan det är även ekonomiskt viktigt att alla problem förtigs och sopas under mattan. Då kan rektorn stolt säga att "På våran skola förekommer ingen mobbing" samtidigt som de som blir mobbade uppmanas att hålla käften.

Etiketter: ,

30 november 2007

Rättning i ledet!

Nu ska det vara slut på det individuella julpyntandet i huvudstaden. Nu ska det stramas upp och allt ska se likadant ut.(DN) Med en borgerlig majoritet i både Stockholm stad och riksdagen är det självklart att alla former av individualitet och personliga tankar och åsikter ska väck och ersättas av konformism och kollektiva lösningar. Hmm... Man ska tydligen inte få se ut hur man vill(SvD), det blir mer och mer ett övervakningssamhälle och polisstat samtidigt som kollektva lösningar förordas. Man undrar var de fått sin inpiration ifrån...

Etiketter: , ,

Flykten från kyrkan

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar och det senaste året lämnade 56 537 personer kyrkan. Visserligen mindre än 2004 då 79 000 personer lämnade kyrkan. fast fortfarande har Svenska kyrkan nästan 6.9 miljoner medlemmar eller ungefär 75 procent av Sveriges befolkning så det lär väl dröja ett tag tills dom hamnar i nivå med hur många som verkligen är troende, d.v.s. någonstans mellan 5 och 7 procent. Fast man har ju en god återväxt eftersom 65% av alla nyfödda döps och då blir dom automatiskt medlemmar.(DN)

En mer sansad inställning till religion skulle nog ha behövts i Seattles, USA där en fjortonåring dog efter att ha vägrat ta emot en blodtransfusion av religiösa skäl. Föräldrarna ville att han skulle ta emot blodet.(DN) Här är det ju fel på så många olika sätt. Dels skulle beslutet legat hos föräldrarna eftersom ungen inte var myndig. Dels borde han inte ha ansetts som tillräknelig och han skulle förklarats oförmögen att fatta ett rationellt beslut.

Etiketter: , ,

Per Gudmundsons förakt för individen

"Det där sista var en lögn" säger Per Gudmundson i en ledare i SvD. Nejdu, större delen av ledaren bygger på en blandning av missinformation, guilt by association, underlig logik och förakt för rätten att göra personliga val.

Om man tror på vad Per Gudmundson skriver i sitt förvirrade hopkok så låter det onekligen udnerligt, men om man läser mer balanserade artiklar som t.ex. den i Stockholms Fria eller besöker hemsidan för Det vildväxande kollektivet får man sig ett helt annat intryck.

Etiketter: , ,

28 november 2007

Utseendediskriminering på företag

Markus Persson blev hemskickad från jobbet som montör av reklamskyltar på Reklamfabriken AB eftersom arbetsgivaren ansåg att han hade fel hårfärg. VDn och ägaren Stefan Dinesson anser att Markus han gör ett bra jobb men gillar inte hårfärgen.(DN, Metro, AB, Expressen) I ett liknande fall blev Matilda Svensson utan fortsatt jobb då ett privat företag tog över Luzerngården som tidigare drevs av det skånska landstinget. I samband med övertagandet infördes en klädkod som bl.a. inte tillåter tatueringar eller piercings.(DN) I båda fallen är det tydligt att det inte handlar om förbud som är motiverade av säkerhetsskäl utan det är arbetsgivaren som vill tvinga på det anställda sin egen smak.

Fast det kunde ju ha varit värre. Som att få sparken för att man har fel namn.(AB) Annars är det väl vanligare att man inte får jobb för att man har fel namn...

Uppföljning: Markus hade tydligen skrivit på företagets policy om "vårdat yttre".(Expressen) Däremot var det inte specat vad det betydde och Markus gjorde uppenbarligen bedömningen att en smakfullt utförd färgning antagligen var OK. Eftersom chefen skickade hem honom och han fick inte komma till jobbet innan färgen bytts betydde det att han måste stanna hemma ett tag p.g.a. känslig hårbotten. Det gjorde tydligen inte chefen gladare (vet han vad han vill egentligen? det verkar som om den där chefen improviserar lite väl mycket). Eftersom det inte fanns några sakliga skäl att klaga på hårfärgen utan det var bara frågan om chefens smak just den dagen finns det heller ingen saklig grund till kravet.(VLT, Sydsvenskan) Tydligen gör Markus ett bra jobb och arbetsgivaren vill inte sparka honom.(HD) Trots att alla andra säger tvärt om så anser Maria Abrahamson att man inte gillar någons utseende visst är en giltig orsak för att sparka någon(SvD) och att SvDs läsare anser att man fritt ska kunna sparka alla som inte ser ut som frikyrkozombies är väl knappast förvånande.(SvD)

Etiketter: ,

27 november 2007

Bra att vara snäll (i skolan och om man är tjej)

Enligt finsk forskning bestäms mer än 20 procent av högstadiets betyg av personligheten. Ja, om man är flicka då. För pojkarna får tydligen inte någon sådan bonus.(SvD) Ja, inte tjänar man något på att vara snäll som kille. Inte ens i skolan.

Etiketter:

11 november 2007

Krograpport: Harry B James

Jag håller på att prova mig igenom de olika rockställena i Stockholm. Tidigare har jag skrivit om (eller i alla fall nämnt) Rocks och i kväll hade turen kommit till Harry B James. Det började inte så bra med att man fick stå och vänta i en kö bakom ett rep. Av princip brukar jag undvika ställen som har kö men i forskningssyfte och för att ge mina kära läsare en rapport stod jag ut med det. Efter att ha navigerat förbi dörrvakten var det dags för garderoben. 40 kr kostade det. Inte så mycket att orda om. Så brukar det ju vara på de flesta krogar numera.

Inredningen på Harry B James kan väl enklast beskrivas som en krock mellan Hard Rock Café och en brittisk pub. Dessutom körde man Alice Cooper-videos projicerad här och var (utan ljud). Inredningen var helt OK och ett stort pluspoäng för att ölsortimentet inkluderade både ljus och mörk Staropramen på fat. Dessutom verkade det finnas en hel del intressant på flaska också, inklusive Anchor Steam. Musiken var huvudsakligen hårdrock men jag hörde även en del Sisters of Mercy och The Clash. Efter två öl tänkte jag ta en vatten eftersom man ska ju ta varannan vatten och jag låg en efter. Då kom den andra minuspoängen (efter krogkön). De tar betalt för vattnet! Det var inget speciellt med vattnet heller. Om jag hade fått med is och kanske en bit citron hade det väl varit en annan sak men nu tog de fem spänn för ett glas vanligt kranvatten. Efter att ha sippat lite på de dyrbara dropparna kom en av varkterna fram och ville "prata lite". Något som tydligen bäst gjordes utomhus (inte så kul att göra det i t-shirt i minusgrader). Vad han ville prata om var att han ansåg att jag var för full. Visserligen hade jag tagit en folköl till maten innan jag åkte in men tre öl blir man väl knappast för full på? Jag hade dessutom inte gjort några dumma saker utan bara suttit och spanat in folklivet. Det kan ha varit att dom inte gillar vattendrickare eller att min stil inte gick ihop med stället eller helt enkelt att folk gör misstag. I vilket fall vet jag att det är ingen idé att argumentera med dörrvakter så det var bara att packa sig iväg hemåt.

Slutsatsen om Harry B James blir att trots trevlig inredning, OK musik och bra ölsortiment så blir det tummen ner på grund av kö utanför, vattnet kostar pengar och att man blir utslängd.

Etiketter: , ,

07 november 2007

Fåniga dejtingideer

Ibland verkar folk kunna komma på väldigt underliga ideer för att lyckas få en träff men det kanske behövs extrema saker för att lyckats fränga igenom bruset.

Ett par killar har lanserat ett koncept som går ut på att man först ska (i verkligheten) vifta med fingrarna mot den man är intresserad av och då ska denne förstå att man ska gå in på ene specifik sajt för att kunna få kontakt.(AB) Låter väldigt omständigt och chanserna att lyckas måste väl vara minimala.

En annan metod är tydligen att skicka en bild på sig själv via blåtand.(AB) Låter väldigt krystat och det gäller att skicka bilden till rätt person.

Vissa arrangerar dejter i rondeller (av alla ställen).(AB) Knappast det mest romantiska ställe och om jag minns rätt så får man egentligen bara vistas där om man är iklädd en oragne reflexväst och har tillstånd från vägverket (fast sådant verkar arrangörerna strunta i).

Speeddating är väl i jämförelse riktigt normalt och det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att göra, men det känns ju inte så lite desperat.

Vanlig nätdejting är populärt och det är tydligen flera (62% enligt en undersökning) som lyckas träffa någon online.(AB) Jag har försökt mig på en del nätdejting men även om det är enklare att söka kontakt så verkar det ge ungefär lika bra resultat som vanligt krogragg, d.v.s. inget alls. Sedan har man tydligen online också sådana problem med nätcasanovor(AB) och att kontakterna riskerar att bli ytliga.(AB) Inget fel på det i och för sig men då ska man helst vara öppen med det från början. Jag läste också att det möjligen finns en större risk att den man träffar egentligen är i ett förhållande och bara vill ha någon vid sidan om.(AB) Det är ju något jag märkt av själv lite eftersom jag på Facebook installerat appen Are YOU Interested? och om man går in och kollar på profilerna så är det många som är gifta, förlovade eller i ett förhållande. Ett annat problem där är att folk presenterar sig enbart med bild och när bilden bara är ett frågetecken, ett husdjur, barnen, en gruppbild eller personen har någon form av maskering är det svårt att göra en bedömning om personen är intressant. Nu är det ju ganska ytligt att gå efter utseendet men man kan få en del ledtrådar. Om t.ex. personen står på skidor ute i snön är det knappast någon jag skulle vara intresserad av.

Nä, singellivet är en enda djungel och inte har man någon karta heller.

Etiketter: , ,

31 oktober 2007

Tur man inte är revisor

Det är tydligen inte så underligt att det är så svårt att hitta någon attd ela livet med. Enligt en lista publicerad av Tara är programmerare något av det osexigaste man kan vara, slaget endast av att vara revisor. I toppen hamnar inte oväntat brandman följ av läkare, polis och snickare. Som programmerare delar man i och för sig platsen med frisör, säljare och politiker.(IDG) Fast politiker verkar ju lyckats rätt bra ändå, fast det är kanske mest i USA...

Etiketter:

17 oktober 2007

Slott är upphovsrättsintrång?

Med anledning av hinduiska högtiden Durga-puja (egentligen mer av en karneval) håller några energiska indier på att bygga en fullskalig kopia av Hogwarts-slottet i bambu och papier maché. J K Rowling är inte road och ser det som ett upphovsrättsbrott.(SvD) Frågan är hur det kan vara det egentligen. Om bygget är baserat på böckerna kan det bara vara en ganska fri tolkning eftersom det inte beskriv så detaljerat och således knappast kan vara intrång i upphovsrätten. Om det skulle vara baserat på hur Hogwarts ser ut i filmerna är det möjligen en annan sak. Men slottet som användes i filmerna är ju Alnwick Castle och sitt nuvarande utseende fick slottet av Robert Adam och eftersom han dog redan 1792 har hans upphovsrätt gått ut. Delhis högsta domstol har däremot beslutat att verket ska få stå kvar vilket verkar vettigt. Med tanke på materialvalet är det knappast tänkt att vara en permanent byggnad.

Etiketter: , ,

16 oktober 2007

Burning Saviours, Kamchatka och Plankton på Hellbar

Vis av tidigare erfarenhet kom jag till Hellbar strax innan 21 denna gång. Det var lite mer folk där då. Burning Saviours hade jag lyssnat in mig på här på last.fm men live blev det lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig 80-talshårdrock med keltiska influenser men riktigt så var det inte. De var bra helt klart och hårdrocksband som kör med akustisk gitarr och även tvärflöjt är respekt. Kamchatka var helt OK men knappast något anmärkningsvärt. Plankton var ett enda långt gitarrsolo. De hade inte ens brytt sig om att ställa upp mikrofoner för det var ju ändå varken sång eller mellansnack. Det var väldigt mycket gitarronanerande. Fast jag gillade deras tolkning av Uti vår hage.

En underlig sak hände förresten under kvällen. När jag satt i baren innan spelningen kom en tjej fram och skålade med mig och bjöd in mig till bordet där hon och hennes vänner satt. Det verkade ju trevligt och bordet stod alldeles framme vid scenen så det var ju helt OK. När jag satt mig försvann hon iväg och och jag försökte starta en konversation med hennes kompisar men de var ganska kyliga så det gick inget vidare. Hon kom aldrig tillbaks till bordet men jag såg att hon verkade ha något på gång med en kille borta vid entrén. Mot slutat av kvällen kom hon fram till mig när jag stod i toalettkön och smusslade till mig en papperslapp med hennes telefonnummer på innan hon försvann iväg igen. Vad säger etiketten i sådana här fall? Jag är inte intresserad av henne och förutom lappen visade hon inget intresse för mig. Förväntas jag ringe henne eller nått? Och varför?

Etiketter: , ,

Stureplansbrats får vad de förtjänar

Det verkar vara en tuff tid för stureplansbratsen. Inte nog med att Stureplanspedofilerna dömdes till fyra års fängelse av Svea hovrätt.(DN, SvD, Expressen) Ebba von Sydow har dessutom blivit portad från flera krogar.(DN, Resumé, SvD, Expressen)

Etiketter:

04 oktober 2007

Lidl är knepigt

Lidl sparar tydligen pengar genom att köra sina sopor samtidigt som de kör ut maten till butikerna. (AB) Snuskigt och hälsovådligt är bara förnamnet.

Det är ju inte det enda problemet med Lidl. Det är så svårt att hitta på Lidl. Det finns inga skyltar som berättar var saker finns och ordningen verkar vara i det närmaste slumpartad. Det tar alltid längre tid att handla på Lidl än någon annanstans. Fördelen är i och för sig att det är ologiskt på samma sätt i alla lidlbutiker. Ett mindre irritationsmoment är att priserna stor ovanför varan istället för nedanför som man är van. Sedan är ju att det inte är speciellt billigt på Lidl om man jämför med andra lågpriskedjor som t.ex. Willys eller ens med Coop om man handlar lite smart.

Etiketter: , , ,

16 september 2007

Historiens ironi

Det här är lite av historiens ironi. Israeliska arkeologer hittar en tunnel som användes av judar under den romerska ockupationen. Andra israeler letar efter tunnlar som används av dagens palestinier under israelisk ockupation.(SvD)

Etiketter:

14 september 2007

Mitt liv som... mig själv

Gå upp-gå till jobbet-jobba-jobba-äta lunch... Eller nått. Nä, min dag börjar klockan sju på morgonen när veckarklockan ringer. Det tar mig kanske tio minuter att masa mig ur sängen. Sedan ska man fixa sig själv, koka té, blanda välling åt barnen och servera frukost. Då har klockan hunnit bli ca 7:30. Sedan ska man äta frukost och få i sig sitt té medans ungarna tjatar om mackor. Sedan ska blöjorna bytas och det är dax att borsta tänder och ge sig av. Klockan är då ca 8:00. Det tar en halvtimme att ta sig till jobbet (strax över timmen då jag åkte kommunalt). Sedan är det jobba-jobba-äta lunch. På lunchen läser jag lite tidningar och kanske bloggar något. Sedan är det jobba-jobba igen tills ca 18:00. Sedan åker man hem och äter lite. Sedan är det dax att stöda upp efter ungarna, byta blöjor, fixa välling och borsta tänder. Sedan faller man ihop som en säck potatis i soffan och kan koppla av en smula (avbrutet av då och då jaga ungarna i säng igen). Sedan är det bara att borta tänder och sova. Samma sak händer i morgon... Det är inget liv, det är slaveri.

Etiketter: ,

13 september 2007

Ramadan - inte bara mat

Tydligen har Coop fattat galoppen och Svensk Handel rekomenerar andra handlare att lära sig hänga med och erbjuda speciella produkter vid ramadan.(DN) Jag håller knappast reda på när ramadan inträffar men man ser det lätt på butikerna där jag bor. Rear dom dadlar så är det ramadan på gång (traditionellt bryter man fastan med dadlar och mjölk). Men det är inte bara matbutiker som borde lära sig. Tänk på alla eid-klappar som man ger. Det bor inte så många muslimer i Sverige att det märks lika mycket som julhandeln men exet jobbade förut på en presentbutik och där märkte dom en klar försäljningökning i slutet av ramadan.

Etiketter: , ,

08 september 2007

Barn ska inte äta godis

Enligt en artikel i The Lancet kan vissa tillsatser i godis och läsk ge barn koncentrationsproblem och nej, det är faktiskt inte sockret de pratar om utan om azofärgämnen.(DN, SvD) Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA ska nu se över situationen(DN) och Miljöpartiet vill ha ett förbud.(SvD) Det svenska livsmedelsverket förbjöd azofärgämnen på 1970-talet eftersom dom gav upphov till allergier men sedan kom EU 1999 och då var det ju kört. Valet mellan att ge barn allergier eller fri rörlighet för varor var inget problem för EU-byråkraterna. Nu är det ganska liten risk att få i sig azofärgämnen i Sverige eftersom det mesta av det inhemska godiset inte innehåller sådant. Däremot ute i Europa innehåller ungefär 80% av godis och läsk de farliga ämnena. Sedan kanske man bör fundera på om treåringar verkligen ska sätta i sig 200 gram godis per dag. Även om det inte innehåller azofärgämnen räcker sockret för att dom ska bli hyperaktiva och få koncentrationsproblem av den orsaken. Mina barn får ytterst lite godis (en ruta choklad ibland kanske) och än så länge (peppar, peppar) fungerar det men jag har ju sett vad en del föräldrar ger sina barn. Ostbågar och läsk är inte vad jag kallar ett hälsosamt mellanmål för en treåring. Ok, det är billigare än riktig mat men lite får man väl ändå anstränga sig.

Etiketter: ,

02 september 2007

Ibland orkar man faktiskt inte

Jag hade faktiskt tänkt gå ut och ta mig ett par öl igår men så blev det inte. Det är inte underligt att småbarnsföräldrar som är singlar fortsätter vara det. Det verkade vara en bra idé att ta med barnen på bakluckeloppis så jag kunde köpa lite grejor jag behöver till den nya lägenheten men att hålla reda på två stycken 2.5-åringar på en stor yta med massor med saker de kan pilla på är ganska jobbigt. Så det blev inget ut och öla på något rockställe utan säcka sig i soffan och lägga sig tidigt. Loppisen var däremot ganska lyckad. Jag hittade en stekpanna, Stora boken om öl och lite andra småsaker. Idag blev det en till loppis. Denna gång bakluckeloppisen ute på Rosenhill. Den blev faktiskt ännu mer lyckad. Delvis eftersom vi kom dit så sent att det var sista chansen för säljarna att bli av med sina saker. Jag tror jag fortfarande saknar en del saker men det får jag skaffa senare. Det är bättre att ha för lite saker än för mycket när man ska flytta.

Etiketter: ,

22 augusti 2007

Helvetes jävla skitbussar

Jag tänkte komme hem lite tidigare men ha! Det gick inte. Jag gick från jobbet strax efter 18:00 och bussen till Danderyds sjukhus kom i vettig tid (visserligen var det 604 istället för den förväntade 611 men det tänkte jag inte närmare på då). Vid Danderyds sjukhus var det värre. Bussen jag skulle byta till skulle komma efter några minuter men då den fortfarande inte kommit efter 15 minuter tänkte jag ta vägen över Kista istället. Ha igen! Den bussen var också grymt sen. Jag tog den i alla fall och när jag klev av i Kista och skulle byta visade det sig att bussen jag skulle byta till (den sista för dagen dessutom) gått ett två minuter tidigare. Det blev att gå en bit och ta en annan buss. Total restid denna gång: en timme, 50 minuter. Hade dom gått som dom skulle hade det tagik cirka en timme. Med bil skulle det gått på en halvtimme.

Etiketter:

21 augusti 2007

Lite ordning på livet

Idag har jag äntligen skrivit på kontraktet till min nya lägenhet (visserligen är det inte inflyttning förrens i oktober men det kan kanske bli tidigare) så nu har man något att planera framtiden runt. Att bo som inneboende hos sitt ex har väl knappast varit bra för mitt kärleksliv (inte för att det varit något vidare annars). Speciellt billigt blev det inte men 550 000 får väl anses som hel OK för en etta i bra skick i Stockholm. Jovisst, skicket är väl bra men smaken är ju en annan sak. Det blir nog att köpa in en del färg och tapeter när det blir inflyttning.

Bilen är fortfarande på verkstaden men man har fått in en ny bakaxel och beräknas vara klara med den under veckan. Då kanske man kan komma i tid till (och från) jobbet igen.

Fåglarna skiner och solen kvittrar!

Etiketter: , , ,

16 augusti 2007

Lite väl mycket politik

Hmm... På den sista tiden har det blivit lite väl mycket politik i bloggen. Ingen fara. Jag tänkte inte fortsätta med det. Några uppdateringar om läget i allmänhet. Jag är fortfarande singel. Jag letar fortfarande efter en bostad (fast jag har ett par på gång, vi får se om jag får råd eller om buden blir för höga). Bakaxeln på 900:an är fortfarande av (men verkstan jobbar på det). Apropå det så var det lite skumt med vad det skulle kosta. Först sa det att det skulle kosta 4500-5000 kr men nästa gång jag ringde hade priset höjts till 5500-6000 kr. Ganska mycket pengar ett lägga på en gammal 900:a. När jag frågade varför det plötsligt höjts med en tusenlapp så fick jag istället intervallet 4500-6000, "beroende på hur fastrostad den är". Ok, exet betalar så det är bara att köra igång. Förhoppningsvis får jag bil igen nästa vecka.

Jag skrev förresten förut om små irritationer och nu har jag faktiskt märkt att folk inte längre står i vägen när man ska av tåget på T-Rissne. Wow! Min blogg gör en skillnad. Nu ska jag bara ta hand om saker som svält, världfred o.s.v. Men man kanske kan börja med något mindre. Som det här med mobilpratande på buss och t-bana. Vissa irriterar sig väldigt mycket på det men jag tycker det är OK så länge man håller sig till normal samtalston. Problemet med mobilpratare är att de inte håller sig på en vettig ljudvolym utan skriker på så det hörs över hela vagnen. Sluta upp med det!

Etiketter: , ,

09 augusti 2007

Små irritationer

I livet finns det både stora och små irritationsmoment. En av de små irritationerna som jag lagt märke till nu när jag åker till jobbet kommunalt efter att bakaxeln ramlade av är personer som står i vägen när man ska kilva av ett tunnelbanetåg. På alla stationer jag klivit av på har det fungerat förutom just i Rissne. Av någon anledning så står folk och trycker precis utanför dörrana där nästan varenda dag. Är det något underligt dumhetsfält som omges Rissne? Är det någon speciell arkitetktur på stationen som tvingar folk att flockas just utanför dörrarna på tågen? Underligt är det.

Etiketter:

25 juli 2007

Letar boende

Nu har jag sedan en tid tillbaka letat efter nytt boende och det har väl inte gått sådär väldigt bra. Hyresrätt är bara att glömma, har man inte ett antal års kötid verkar det inte gå att få tag i något. Vad det gäller bostadsrätter så är antingen mäklarna gravt inkompetenta, marknaden väldigt underlig eller så sätter de rejäla lockpriser. Jag tittade t.ex. på en etta i Akalla. Tidgare ägaren rökte och hade hund. Lägenheten hade kvar spis och kyl (ingen frys) från tidigt 1970-tal. Den låg på bottenvåningen och hade en balkong (hur kommer man på idén att ha en balkong på bottenvåningen?) som vette mot ett dagis. Utgångspriset var hyffsat (475 000 kr) och det var inte många på visningen. Ändå brakade priset iväg till 600 000 kr. Ok att månadsvgiften var ganska låg men kom igen! Nu har jag istället tittat på en tvåa i Tensta. Avgiften är högre men enligt mäklaren väntas priset inte så upp så mycket. Vi får se vad som händer.

Etiketter: ,

15 juli 2007

Helvetes jävla skittunellbana

Igår var jag på väg hem från en trevlig kväll på Rocks (det är alltid trevligt när vackra tjejer bjuder en på öl. Även om det var en Budwasser så är en öl alltid en öl). Däremot slutade kvällen ganska snart vara trevlig när jag kom ner till tunnelbanan. Tio minuter till nästa tåg. Ok, det kan man väl leva med. Men sedan glider tåget bara förbi T-centralen där jag ska byta så man hamnar på Östermalmstorg. Nästa tåg tillbaks går om över tio minuter. Ska man försöka gå eller vänta? Efter att ha konsulterat kartan kommer jag fram till att jag lika gärna kan vänta på nästa tåg mot T-centralen. Eftersom fyllehungern börjar märkas försöker jag köpa en påse nötter ur en av automaterna men fanskapet sväljer pengarna och vägrar ge varan. Som ni kan förstå är jag måttligt glad när jag kliger på tåget mot T-centralen. Då säger dom att tåget inte ska stanna där i den här riktningen heller. Fan, fan, fan! Ok, tåget stannar i alla fall vid T-centralen så jag kan byta till blå linje. Jaha, 18 minuters väntetid. Varför ska det behöva vara så? Och varför kommer man på något så dumt som att inte stanna vid T-centralen?

Etiketter:

08 juli 2007

Köande på Elgiganten

Barnen fick förut en DVD-spelare men den fungerade aldrig utan visade bara "Loading" hela tiden. Jag tog den tillbaks till Elgiganten för att få pengarna tillbaks. Först fick jag stå i kö ett jäkla tag i återlämningen. Sedan tog det ett tag för dom att hantera ärendet men det var ändå ganska kort tid i sammanhanget. Jag fick kvittot påskrivet och åtsagd att ta en titt i butiken om något var intressant annar sskulle jag komma tillbaks för att få pengarna tillbaks. Ok, jag tar en tur men hittar inget intressant så jag går tillbaks till återlämningen och står i kö ett jäkla tag (igen!) och när jag kommmer fram säger en annan person bakom disken där att jag inte alls skulle ha kommit tillbaks dit utan gått till kassan. smiley Ok, jag går till kassan och står i kö ett jäkla tag där (för tredje gången!). Jag lämnar över kvittot och säger att jag vill ha pengarna tillbaks. Ok, kassörskan knappar en del och säger sedan "Dra kortet.". "Va!?", säger jag. Hon upprepar att jag ska dra kortet. "Vilket jävla kort?". Jaga, hon vill att jag ska dra kortet köpet gjordes med men det har jag ju inte. "Dra något annat kort då", tycker hon. "Jag har inget kort." Då vägrar hon ge mig pengarna eftersom de tydligen inte får lämna ut kontanter. Dålig service! Dessutom måste pengarna betalas ut (på kortet) samma dag annar sksulle pengarna försvinna. Rena stölden! Så, jag får be exet att åka över till Elgiganten för att kunna få ut pengarna.
Sabla röra.

Etiketter:

01 juli 2007

Singellivet

Att vara singel med barn är inte det lättaste. Man har lite svårt att komma ut och man är väl inte direkt het på singelmarknaden heller. Jag beslutade mig för att prova några av singelsajterna och de var ganska deprimerande. De flesta tillåter inte att man kommunicerar alls utan att man betalar höga medlemsavgifter vilket gör dom ganska värdelösa. Jag kan väl knappast säga att de mer mainstreaminriktade sajterna har varit givande. Överåriga punkare är inte så gångbara verkar det som. Punktjejer verkar mystiskt försvinna i tjugiårsåldern. Hårdrockstjejer finns det däremot långt upp i åldrarna. Underligt.

En annan sak som jag märkt på singelsajterna är att folk verkar träna väldigt mycket. Det är kanske därför de inte lyckas hitta någon. Folk som hänger på krogen istället för SATS har nog lättare att hitta någon.

Etiketter: