Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

07 juni 2009

Byggde ihop en stereo

StereoJag hittade tidigare ett par Philips-högtalare i soprummet och nu i helgen hittade jag också en vintageförstärkare. Det är en DUX SX6391 och såvitt jag kan bedöma är den av bra kvalitet. Däremot var själva lådan både repig och rostig så den slipades lätt och fick två lager svart färg. Dels för att det känns mer modernt och dels för att jag inte har någon silverfärg hemma. Högtalarna fräshades upp genom att de fick stencilerade skallar på sig. Stencilen hittade jag på Skull-A-Day. Eftersom jag då var ganska otålig på att veta resultatet köpte jag faktiskt en kabel för att koppla ihop förstärkaren med ljudkortet på datorn istället för att vänta på att en sådan skulle dyka upp. Efter att först kopplat ljudkortet till phono-ingången fick jag reda på att det nog var betydligt bättre att använda aux-ingången.
Så nu har jag en fungerande stereo. Nackdelen är att mina vanliga datorhögtalare, som ändå är Harman/Kardon) nu låter ganska pissiga i jämförelse.

Etiketter: , ,

18 maj 2009

Som ett brev på posten

Bor man ute i förorten är det inte så lätt med posten. Vissa har problem med att de inte får sin post(DN, DN) men såvitt jag vet har jag inte missat någon post (tur att jag använder e-faktura så mycket jag kan). Däremot får jag mer post än vad jag vill. När jag bodde på första våningen trodde jag det berodde på att brevbäraren proppade ner all post han inte delat ut i den sista dörren innan utgången men nu bor jag på fjärde våningen och får fortfarande någon annans post. Det är knappast så att våra namn är lika och det liknar inte ens namnet på den som bodde här innan så det måste ha varit något som pågått länge. Samtliga namn är förnamn plus efternamn, unika men utan ovanliga stavningar. Inga underligheter.
Postens påstående om att "våra brevbärare är erfarna och vi lämnar aldrig någon post i trapphus eller på anslagstavlor" är rena skämtet för man ser ofta brev som sitter på anslagstavlan nere i porten. Att få anmäler felen är kanske inte så underligt förutom för bolagen själva.(DN)
Hobbe konstaterar samma sak och Gråskalor tror det beror på privatiseringen.

Etiketter:

23 januari 2008

Att fixa upp en hallbyrå

Jag har tänk skriva lite om små (och kanske också stora) inredningsprojekt som jag gjort i min lägenhet. De illustrerar att man behöver inte spendera mycket pengar för att få det snyggt och även för miljön är det bättre att återanvända istället för att köpa nytt.

Det första projektet jag tänkte skriva om är denna byrå. Tyvärr har jag inga bilder på hur den såg ut innan men denna byrå såg inte så rolig ut när jag hittade den. Den var i sån där grönlaserat trä och hade slitna guldfärgade knoppar i plast. Väldigt 70-taligt och även om 70-talet må vara inne så var byrån fortfarande hemsk. Men lådorna gled fint och den var stabil så den fick följa med hem. Väl hemma tvättade jag av dem med målartvätt och ruggade upp ytan lite med sandpapper. Sedan målades den med röd lackfärg och fick nya knoppar jag hittade på Indiska. Sedan var den en riktig prydnad för hallen. Spegeln som hänger ovan (syns inte på bilden) var en klumpig sak i furu men den fick en omgång med samma färg så nu matchar dom fint. Ja har funderat att skruva på några svarta smidesbeslag på spegeln också men har ännu inte hittat några lämpliga.

Etiketter:

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Etiketter: , , , , ,

08 november 2007

Nyckelstrul

Det har inte varit lätt att få komma in i källaren så man kan komma åt förrådet där. Den förra ägaren till lägenheten behöll nyckeln eftersom han inte hann tömma förrådet innan jag flyttade in. Det var väl OK eftersom jag hade en del att fixa först. Däremot var det inte OK att han tappade bort nyckeln så jag inte kunde komma in i källaren. Förvaltningskontorer vägrade svara på mina mail så jag fick vänta tills den enda dagen de har öppet förutom mitt på dan (Hallå! Alla är faktiskt inte pensionärer eller arbetslösa.) och gick dit för att skaffa en ny källarnyckel. "Nyckel? Då måste du betala 150 kr först och nä, vi kan inte ta kontant betalt. Vi har våra rutiner. Du får betala in pengarna på ett speciellt konto och sedan komma tillbaks och visa upp kvittot." Jaha, jag väntade tills nästa vecka, lånar en pirra på jobbet och kommer ner med kvittot. Fast när jag väl stod hittade jag inte kvittot. Ok, fyra minuter innan dom stänger så jag rusar upp till exet som har skrivare och skriver ut ett nytt kvitto (efter en del strul med en krånglande bläckpatron). Tillbaks till förvaltningskontoret igen. Då har de naturligtvis precis stängt men jag bultar på dörren tills dom släpper in mig. "Jaha, du skulle ha en tvättstugenycklel..." Nej! Tvättstugenycklar har jag i överflöd. Det är en källarnyckel jag behöver. Ok, till slut får jag i alla fall en nyckel och går för att låsa upp. Naturligtvis passar inte nyckeln utan de har gett mig fel nyckel. Jaha, bara att vänta en vecka igen.

Att det ska vara så svårt att få en sketen nyckel. Snart är jag desperat nog att gå lös på dörren med vinkelslipen.

Etiketter: ,

28 oktober 2007

Living in a box

Jaha, då har man flyttat in i sin nya lägenhet och börat få lite ordning på saker. Jag har klarat av att laga mat, sova, duscha och även ha barnen här över helgen så det är nog inte så illa men det är en massa lådor överallt. Det kommer att ta tid att få ordning på allt i lådorna.

Tapeterna i hallen är nerrivna (man skymtar hallen på bilden) och ny ska komma upp, förhoppningsvis någong gång nu i veckan. Den förra ägeren har tydligen slarvat bort nyckeln till källaren så jag kommer inte åt förrådet vilket gör att jag har en massa junk stående i lägenheten som egentligen ska ner till förrådet. Han kom förresten förbi nu i veckan och skulle lämna nyckeln till tvättstugan. Det var lite kul för när han kommer in ser han att jag slitit ner hans tapeter i hallen och målat över hans tapeter i vardagsrummet. Han undrade varför jag gjorde så då dom var alldeles nyuppsatta. Tja, terakottafärgade tapeter är väl inte riktigt min stil.

Ah, och på bilden i nedre högra hörnet ser man en liten byrå som jag hittade i soprummet. Den var ursprungligen i en ganska hemsk grön lasyr med guldfärgade plastknoppar. Efter en omgång med röd färg och rediga gjutjärnsknoppar från Indiska ser den riktigt bra ut. Däremot har jag fortfarande inte hittat något soffbord.

I sovalkoven har jag börjat måla väggarna röda och kört med Yunik 5+ som sades täcka bra. Pyttsan! Efter två omgånger lyser tapetens mönster fortfarande igenom tydligt så det blev att köpa en burk till. Tur att de hade den på rea.

Etiketter: ,

17 oktober 2007

Slott är upphovsrättsintrång?

Med anledning av hinduiska högtiden Durga-puja (egentligen mer av en karneval) håller några energiska indier på att bygga en fullskalig kopia av Hogwarts-slottet i bambu och papier maché. J K Rowling är inte road och ser det som ett upphovsrättsbrott.(SvD) Frågan är hur det kan vara det egentligen. Om bygget är baserat på böckerna kan det bara vara en ganska fri tolkning eftersom det inte beskriv så detaljerat och således knappast kan vara intrång i upphovsrätten. Om det skulle vara baserat på hur Hogwarts ser ut i filmerna är det möjligen en annan sak. Men slottet som användes i filmerna är ju Alnwick Castle och sitt nuvarande utseende fick slottet av Robert Adam och eftersom han dog redan 1792 har hans upphovsrätt gått ut. Delhis högsta domstol har däremot beslutat att verket ska få stå kvar vilket verkar vettigt. Med tanke på materialvalet är det knappast tänkt att vara en permanent byggnad.

Etiketter: , ,

01 oktober 2007

Flytten fortsätter

Nu börjar saker falla på plats. Större delen av lägenheten är målad och alla de tyngre sakerna (förutom arkadspelet och bildelarna i förrådet) är överflyttade till den nya lägenheten. Jag har nog ångrat mig angående köket. Tapeterna är nog rätt OK där ändå (en slags mjukt randig terakottafärg) och att de är lite tåligare är nog bra i ett kök. Det kommer skilja sig en del mot resten av lägenheten men det kanske man kan ta. Plastmattan i köket (en slags kakelimmitation i grönt) gör att det får lite lantkökskänsla vilket visserligen kan vara trevligt men som inte känns helt rätt. Jag tänkte nog köra på klassiskt svart-vitt-rutigt och skåpluckor i ljusgult.

De flesta speglarna är bortbända förutom i hallen. Jag får ta en omgång i hallen och plocka bort alla speglarna (hallen är i princip täckt av spegar) och sedan får man slita ner tapeterna för att få ett bra underlag för de nya tapeterna. Hallen kommer gå i en ljust gul färg. När jag får råd ska hallgolvet bytas ut. Nu är det en ganska hemsk platsmatta med marmorimmitation täckt av en inte fullt lika hemsk heltäckningsmatta. Jag hade tänkt mig ett rött gummigolv.

Bilder kommer snart.

Etiketter: ,

29 september 2007

Inte riktigt inflyttning

Egentligen skulle jag ha fått tillträde till lägenheten redan igår och jag hade tänkt sätta igång och spackla med en gång men eftersom det tog längre tid än beräknat för säljaren att flytta ut blev det inte så. Eftersom jag hade fått nycklar redan så gick jag in och skulle ställa in min nya TV, lite färgburkar och sånt. Det var då jag upptäckte att han inte hade hunnit flytta ut ännu. Sängramen stod kvar och under den låg något som visserligen kan ha varit en sughävert till akvariet eller nått men som mest av allt såg ut som en penispump. Medans jag och exet var nera vid bilen för att lyfta ut TVn kom säljaren och då undrar man om man ska köra hela "swedish penis pump"-scenen från Austin Powers eller bara säga att "Nä, det var mörkt i lägenheten så vi såg inte alls din penispump.". Till slut blev det bäst att låtsas som ingenting.

Idag hade han i alla fall flyttat ut så jag kunde börja fixa. Det var inte så mycket hål som behövde spacklas igen men däremot var hela lägenheten täckt av massa speglar som satt fast med dubbelhäftande tejp. Och jag menar att det var mycket speglar. Halva väggytan eller någg måste ha varit täckt av speglar. Ok att speglar kan få lägenheten att se större ut men det finns ju gränser.

Etiketter:

26 september 2007

Felia och flytten

Telia har olika metoder för att man ska kunan flytta sitt telefonabonnemang till en ny adress. Ett av sätten är att gå in och begära en flyttning via deras hemsida eller sitta i en halvtimmes telefonkö. Av dom alternativen valde jag naturligtvis webben. Ja, först måste man begära en kod som (efter ett antal dagar) kommer via posten. Sedan ska man fylla i uppgifterna. Den första dagen jag försökte med det vägrade den att godkänna uppgifterna jag matade in (helt uten någon vettig förklaring). Jag försökte igen senare och då kom jag så långt att jag kunde fylla i alla uppgifter men däremot vägrade deras webbplats att processa uppgifterna utans pottade ständigt ut sig "Just nu har vi tyvärr tekniska problem med sidan eller tjänsten som du vill komma åt.". Samma sak hände dagen efter. Och idag när jag provar är det åter igen samma "Ett fel har uppstått" fast på ett nytt ställe denna gång. Att flytta abonemanget via telefon går ju men det kostar mer. Om man skulle vara benägen att konstruera konspirationsteorier skulle man misstänka att de inte vill att det ska fungera. De tjänar ju mer pengar på att det inte fungerar. Nu tror jag väl inte att de gör det medvetet men de har ju inget direkt ekonomiskt incitament att få det att fungera. Med tanke på att tjänsten varit nere i cirka en vecka nu verkar det inte direkt vara ett högprioriterat område. Jaja, jag får väl försöka igen imorgon. Det känns som om det är så krångligt och tar så mycket tid att jag funderar på att byta telefonbolag bara av den orsaken.

Etiketter: , ,

16 september 2007

Behöver lite inredningstips

Jag har fortfarande inte fått tillträde till min nya lägenhet men jag har snackat med banken om hur man bäst lägger upp lånet och jag har shoppat loss på diverse indedningsprylar fast jag tänkte vänta med de tyngre grejorna tills jag är redo att flytta in så man slipper släpa dom två gånger. Här vid sidan ser man planritningen på mitt egna krypin på 38 m2. Lägenheten är i fint skick men inredningsstilen är... hmm... inte riktigt i min smak. Golvet i rummet är OK (ljust laminat av något slag) men hallen och köket behöver ny. Jag hade tänkt mig svart-vitt rutingt i köket (en klassiker) och rött (välkomnande färg) gummigolv i hallen (slitstarkt och lätt att hålla rent). Resten av inredningen tänkte jag låta plocka upp dom färgerna så det blir röda väggar i sovalkoven (eller blir det för porrigt?), resten vita (kanske ljusgult i köket?). Sedan ska det ju till saker som soffa, TV, plats för dator, filmer och böcker. Ett par svartlaserade Ivar borde fixa det. Men sedan är frågan hur man ska kunna kombinera funktionerna hos en unkarlslya och en lägenhet som är lämplig för ett par väldigt energiska 2.5-åringar. Man måste nog kunna switcha mellan de båda funktionerna på något lätt sätt men det har jag inte lyckats lista ur hur man gör ännu.

Etiketter: ,

21 augusti 2007

Lite ordning på livet

Idag har jag äntligen skrivit på kontraktet till min nya lägenhet (visserligen är det inte inflyttning förrens i oktober men det kan kanske bli tidigare) så nu har man något att planera framtiden runt. Att bo som inneboende hos sitt ex har väl knappast varit bra för mitt kärleksliv (inte för att det varit något vidare annars). Speciellt billigt blev det inte men 550 000 får väl anses som hel OK för en etta i bra skick i Stockholm. Jovisst, skicket är väl bra men smaken är ju en annan sak. Det blir nog att köpa in en del färg och tapeter när det blir inflyttning.

Bilen är fortfarande på verkstaden men man har fått in en ny bakaxel och beräknas vara klara med den under veckan. Då kanske man kan komma i tid till (och från) jobbet igen.

Fåglarna skiner och solen kvittrar!

Etiketter: , , ,

16 augusti 2007

Lite väl mycket politik

Hmm... På den sista tiden har det blivit lite väl mycket politik i bloggen. Ingen fara. Jag tänkte inte fortsätta med det. Några uppdateringar om läget i allmänhet. Jag är fortfarande singel. Jag letar fortfarande efter en bostad (fast jag har ett par på gång, vi får se om jag får råd eller om buden blir för höga). Bakaxeln på 900:an är fortfarande av (men verkstan jobbar på det). Apropå det så var det lite skumt med vad det skulle kosta. Först sa det att det skulle kosta 4500-5000 kr men nästa gång jag ringde hade priset höjts till 5500-6000 kr. Ganska mycket pengar ett lägga på en gammal 900:a. När jag frågade varför det plötsligt höjts med en tusenlapp så fick jag istället intervallet 4500-6000, "beroende på hur fastrostad den är". Ok, exet betalar så det är bara att köra igång. Förhoppningsvis får jag bil igen nästa vecka.

Jag skrev förresten förut om små irritationer och nu har jag faktiskt märkt att folk inte längre står i vägen när man ska av tåget på T-Rissne. Wow! Min blogg gör en skillnad. Nu ska jag bara ta hand om saker som svält, världfred o.s.v. Men man kanske kan börja med något mindre. Som det här med mobilpratande på buss och t-bana. Vissa irriterar sig väldigt mycket på det men jag tycker det är OK så länge man håller sig till normal samtalston. Problemet med mobilpratare är att de inte håller sig på en vettig ljudvolym utan skriker på så det hörs över hela vagnen. Sluta upp med det!

Etiketter: , ,

Lev lite snålare då!

I Metro läser jag att det är dyrt att flytta hemifrån. Man säger att den första månaden kan kosta uppemot 65 000 kr. Visst, det kostar en del med hyra, hemförsäkring, TV-licens (om man nu inte smiter ifrån den) men vissa av utgifterna kan man ha stor koll på själv. Att gå ute och äta på krogen varje dag kanske är lite onödigt. Så jävla svårt är det inte att svänga ihop en omelett eller koka upp lite snabbmakaroner.

Enligt Metro kostar också möblerna till första egna lägenheten 50 000 kr. 50 000!? Man behöver ju inte hela showroomet. Åk till någon loppis eller shoppa loss i det lokala soprummet (lite ny färg är oftast allt som behövs). Man kan också höra med kompisar och släktingar om de har möbler över. Många har bra grejor stående i garage, källare och på vinden. Man kan också kolla på t.ex. Blocket.se om någon skänker bort saker (gör en sökning på "bortskänkes"). När jag skaffade min första egna bostad var någonting att ställa TVn på det enda jag behövde skaffa (TVn var föräldrarnas gamla). Sedan köpte jag i och för sig också ett matbord och stolar (rea på IKEA) för ett par hundra. Tänker man bara efter lite går det att leva bra mycket billigare än de flesta gör och återvinning är bra för miljön dessutom.

Etiketter: ,

25 juli 2007

Letar boende

Nu har jag sedan en tid tillbaka letat efter nytt boende och det har väl inte gått sådär väldigt bra. Hyresrätt är bara att glömma, har man inte ett antal års kötid verkar det inte gå att få tag i något. Vad det gäller bostadsrätter så är antingen mäklarna gravt inkompetenta, marknaden väldigt underlig eller så sätter de rejäla lockpriser. Jag tittade t.ex. på en etta i Akalla. Tidgare ägaren rökte och hade hund. Lägenheten hade kvar spis och kyl (ingen frys) från tidigt 1970-tal. Den låg på bottenvåningen och hade en balkong (hur kommer man på idén att ha en balkong på bottenvåningen?) som vette mot ett dagis. Utgångspriset var hyffsat (475 000 kr) och det var inte många på visningen. Ändå brakade priset iväg till 600 000 kr. Ok att månadsvgiften var ganska låg men kom igen! Nu har jag istället tittat på en tvåa i Tensta. Avgiften är högre men enligt mäklaren väntas priset inte så upp så mycket. Vi får se vad som händer.

Etiketter: ,