Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

30 oktober 2009

Bilar för bönder

Geely är en bil för bönder, säger Wang Moxi.(Metro, PS) Ja, men Volvo är också en bil för bönder så jag ser inte hur det kan vara ett imageproblem för Volvo.

Etiketter:

06 oktober 2009

Rattmuff på

RattmuffNu när rimfrosten dekorerar vårt vackra land är det läge att sätta på rattmuffen. Det betyder också att det drar ihop sig till att sätta på vinterdäcken fast i år är det ett extra problem med det. Från nyår kan det eventuellt bli förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator.(AoM, DN) Säkerhetsmässigt har dubbdäck både fördelar och nackdelar(AoM) Fast mitt problem är av annan art. Jag har redan dubbdäck och undrar om det här betyder att jag nångång vid årsskiftet måste göra mig av med mina fullt användbara dubbdäck och skaffa friktionsdäck istället eller ska jag fortsätta med att köra dom men köra omvägar för att undvika de förbjudna gatorna. Ett knepigt problem.

Etiketter:

04 september 2009

Nya Saab 9-5

Så då har helt nya Saab 9-5 blivit så klar att recensenter kunnat prova bilarna och mottagningen verkar vara tämligen positiv.(AoM, SvD, DN, SvD, NyT, Ex, SvD) I GMs egna tester har nya Saab 9-5 piskat skiten ur värstingmodellen Opel Insignia OPC som är byggd på samma bottenplatta(Ex) även om 9-5:an har ökat upp vridstyvheten och har egenutvecklad fjädring och hjulupphängning. Allt synligt, både exteriört och interiört, är gjort i Sverige.(SvD) Även om förra generationens 9-5 var bra(SvD, SvD) så är den nya bättre. Jag vet inte riktigt om jag gillar designen. Framförallt är det bakdelen som jag tycker ser underlig ut. fast det har sagt att Saabs design ofta är som att dricka öl. Det är inte gott i början utan något man lär sig tycka om. När ansiktslyfta 9-3 kom gillade jag inte den något vidare heller men nu tycker jag den är snygg.

Frågan är om det räcker. Att ha den bästa produkten är inte något som automatiskt innebär att man också blir framgångsrik. Till att börja med har vi problemet med vem som äger vad av tekniken i sig.(NyT) GM har använt Saab som en utvecklingsavdelning som utvecklat saker som inte gått i produktion som Saab utan hamnat i andra bilar istället.

Sedan har vi frågan om det lån som Saab vill ha för att klara den första tiden(DN) men som man visserligen kanske klarar sig utan.(DN, SvD, E24, SvD, AoM, DN) Det verkar också ljusna för bilbranshen.(AoM)

Vad det gäller lånen för att utveckla nästa bilmodell så borde regeringen vara positiv till det(SvD) men dom har knappast agerat logiskt i frågan tidigare utan istället sett till att snacka skit om Saab och försöka ställa till så mycket krångel som möjligt. Att de inte vill hjälpa är en sak, men de har faktiskt aktivt motarbetat Saab. Nu vill dom inte ens träffa saabfacket.(DN) Man tycker att en näringsminister ibland borde skulle visa lite intresse för näringslivet.

Etiketter:

21 augusti 2009

Saab säljer bättre än Fiat

Så är då Saabs rekonstruktion slutförd(SvD) och nu väntar vi på att se om det bär eller brister. Att bilförsäljningen har gått ner sedan förra året är väl inte något att förundras över men man kan konstatera att Saab säljer fler bilar än Fiat.(AoM, DN) Inte illa med tanke på att Fiat är ett märke för massmarknaden medan Saab är mer exklusivt.

Etiketter:

18 augusti 2009

Saabaffären klar (typ)

Saab Sonett IVSå har då Koenigsegg och GM har gjort upp om försäljningen av Saab. Det verkar som om Koenigsegg lyckats få till ett riktigt bra deal. Man får tre fjärdedelarna av skulderna till GM efterskänkta, man behöver inte betala GM för tillverkningsrätten till nya generationen SAABar och man får all utrustning för tillverkningen.(DN, DN, DN, SvD, NyT)

Nu är ju inte affären helt i hamn. Man väntar fortfarande på lånegarantier.(DN, DN, DN, DN) (sådana har Volvo redan fått(IDG)) och i slutändan handlar det om hur många bilar man kan sälja.(DN, SvD, NyT) Som bolag är Saab åter i balans.(SvD) Problemet är att regeringen aktivt motarbetar Saab.(SvD, SvD, SvD)

Det har spekulerats en del i vad för intressanta kombinationer man kan få av Saab och Koenigsegg. Jag tror inte det kommer att bli så mycket utan bolagen kommer nog att hållas separata. Det man kan tänka sig att man gör någon trimmad specialversion av Aero som man kallar "Koenigsegg edition". Ungefär som man nu har Hirsch. Sedan kan det funka åt andra hållet också. En Koenigsegg med en snålare, miljövänligare och framför allt billigare motor från Saab i en Koenigsegg skulle vara intressant.

Etiketter:

07 augusti 2009

Småkrockar som kan bli dyra

Jag läser på Allt om motorM om ett test på krockar i låga farter (under 10 km/h) "Krockarna var visserligen små men förde ändå med sig reparationskostnader på upp till 30.000 kronor". Ja, undra på det när det sitter stora glasfibersjok fram och bak på bilarna som spricker vid minsta krock. En gång i tiden hade man en lösning på problemet med dyra småkrockar.

När slutade man med denna praktiska finess? Var det modet som föreskrev att man inte längre skulle ha självreparerande stötfångare?

Etiketter:

05 augusti 2009

Mercedes A170 är inte kul

Jag hade tänkt ta min SAAB 99 cab hem från jobbet idag men kopplingen strulade så den fick vara kvar på verkstaden. Istället fick jag en lånebil, en Mercedes A170. Låt mig säga att jag inte direkt gillade upplevelsen. OK att tändningen sitter på fel ställe, de flesta biltillverkare har den faktiskt där. Att köra en automatväxlad bil var lite jobbigt men det finns de som gillar det så det ska jag väl inte heller orda så mycket om. Att den är så hög att det känns som att kliva i och ur en lastbil beror på den udda konstruktionen så det är väl sånt man får ta.
Andra saker var mer svårbegripliga varför det var så. Bromsen var t.ex. väldigt nervig. Minsta tryck på bromspedalen och man kastades fram och fick ta ordentligt tag i ratten för att inte kastas upp över den gigantiska instrumentbrädan.
Jag undrar förresten hur man tänkte när man designade instrumentbrädan för det fanns inga möjligheter att ha något liggande på den. I så fall hade det omedelbart försvunnit utom räckhåll längst fram vid vindrutan vid första inbromsning.
Uppenbarligen är bilen dessutom designad bara för att köras rakt fram. Decimetertjocka pelare som gör att man inte kan se åt sidan när man ska svänga. Hög instrumentbräda och låg motorhuv så man ser inte var fronten på bilen är när man ska parkera. Bakrutan är bara något större än den på Lamborghini Espada så att backa är ett vågspel.
Det tog mig säkert tio minuter att komma på hur man öppnar tanklocket och jag är glad att det inte regnade för det skulle säkert tagit mig lika lång tid att komma på hur man använder vindrutetorkarna.
Det blir härligt när jag får tillbaks min bil så man kan köra en bil där man tänkt lite på föraren.

Etiketter:

29 maj 2009

SAAB ökar takten

På grund av ökande efterfrågan har nu Saab höjt produktionstakten(DN) och man planerar också att återanställa personal.(DN) Förresten har Koenigsegg nämnts som en köpare till Saab(DN) vilket kan vara lite intressant.
Saab är fortfarande i rekonstruktion men den verkar rulla på som det ska.(DN) Däremot märks den tidigare osäkerheten av på priset på begagnade Saabar men dom verkar vara på väg upp också.(DN)

Allt är naturligtvis inte frid och fröjd. Saabs framtid är fortfarande väldigt oviss.(DN, DN, DN) Vad som förbryllar mig något är varifrån allt hat mot Saab som man ser i kommentarer, på bloggar och även från regeringshåll(DN) kommer ifrån. Kan det vara från volvofantaster? Eller är det jantelagen? Att Saab är för innovativt och annorlunda, speciellt jämfört med en väldigt konservativ biltillverkare som Volvo. Sedan finns det ju en del saker som kommer från ren dumska som åsikter som att en Saab bara är en Opel med annat märke på. Det är lite underligt att man inte hör att t.ex. Volvo S80 egentligen är en Ford Mondeno. Båda påståendena är lika sanna.

Etiketter:

11 maj 2009

GM tycker att SAAB 9-5 är för bra

Nu är det tydligen bara två eller tre möjliga köpare kvar till Saab Automobile AB.(DN, DN, AoM) Positivt är att all tillverkning flyttas tillbaks till Trollhättan. Som det är nu har Saab köpt in delar från Opel till överpriser. Tydligen har Saab fått betala mer för en växellåda än vad en vanlig konsument får betala om man köper den som reservdel. Saabs har en ungefärlig omsättning på 20-22 M/år och av utgifterna (förutom löner) går 75% till GM. Det betyder att GM får 10M/år av Saab samtidigt som GM så snällt täcker Saabs förluster på 2-3M/år. Hmm... Att få tillbaks fem kronor per investerad krona låter som en bra affär.

Fast nu verkar det som om GM tvekar till att sälja Saab utan istället vill driva Saab i konkurs eftersom den nya 9-5 är för bra.(Ex, SvD, DN) Den nya 9-5 bygger på samma bottenplatta som Opel Insignia (GM Epsilon II) som redan fått väldigt bra mottagande och tydligen är 9-5 både coolare och bättre och dessutom med saabkänsla.(Ex, SvD) Opel har nyligen presenterat värstingmodellen Opel Insignia OPC(AoM) och när man testade både Opel Insignia OPC och nya Saab 9-5 Aero på GM:s testbana i Dudenhofen vann saaben klart. Om en annan biltillverkare skulle få tag i Saab 9-5 skulle det kunna bli en svår konkurrent till GMs egna prestigebilar.

Etiketter:

22 februari 2009

Framtiden för SAAB

Situationen är väldigt knepig och komplicerad för SAAB. Nu har man begärt rekonstruktion(DN, AB, DN) och det är bara att vänta och hoppas. Om jag ska försöka mig på att titta i kristallkulan ser jag några alternativ.

SAAB lyckas. Det här innebär att man räddar i alla fall de flesta av de 4000 jobb som finns på SAAB och de 30-40000 jobb som står på spel hos underleverantörerna. SAAB kommer ut med den fyrhjulsdrivna 9-3X, 9-4 och den nya 9-5.(DN) Bilarna säljer bra och svensk bilindustri är räddad. Eventuellt blir man uppköpt av någon annan tillverkare. Kanske en kinesisk biltillverkare som vill ge sig in i Europa med ett prestigemärke. Vissa säger att det bara är att lägga ner eftersom SAAB inte deklarerat någon vinst(SvD) men att inte deklarera någon vinst är inte samma sak som att inte göra någon vinst. Något som Utredarna skrivit om. Några har sagt att SAAB inte har någon hybridbil men de glömmer då Saab 9-X Biohybrid och efterföljaren Saab 9-X Air

SAAB går i konkurs. Massvis av jobb förlorade och i förlängningen kan inte heller Volvo finnas kvar i Sverige. Volvo klarar inte att ensam driva forskning och utveckling och utan den kompetensen i Sverige är det bara tillverkningen kvar och den kan göras billigare på andra ställen. I det här alternativet finns nog både SAAB och Volvo kvar som varumärken men då blir de bara märken man sätter på bilar från andra tillverkare (kanske inte så stor skillnad jämfört med under GM om man tänker på 9-2X och 9-7X).

Etiketter: , ,

04 augusti 2008

Från Järna utan tak

SAAB 99 cabrioletUtan tvivel är man inte riktigt klok. Dels att köpa en till bil innan man renoverat färdigt den första, speciellt när man egentligen saknar både tid, pengar, verktyg, plats och kompetens för att fixa det. Men vem har inte velat ha en cabriolet i det gassande sommarväder som har varit? Speciellt om priset är rätt, den är nästan rostfri och finns i närheten. Jag struntade i att köpa en SAAB 99 cabriolet tidigare och har förbannat mig själv en del över det så nu tänkte jag inte missa chansen.
Oturligt nog slog vädret om när jag skulle köra hem den. Att köra i en öppen bil (utan ens suflett) i det värsta regnvädret på länge(AB, SvD, DN, DN, SvD) Fast det borde ju statistiskt sett innebära bättre väder när det dragit förbi, eller var det det vi hade innan?
Fast det var inte så farligt att köra i regnet även om man var utan tak. Så fort man kom upp över 50 km/h hann regnet inte träffa en och med rutorna uppvevade blev vinden bara en ljum bris. När man stannade för rödljus eller puttrade fram i 30 km/h var det däremot värre.
Nu är bilen i alla fall hemma och ska besiktigas. Jag antar jag kommer få ett par tvåor och elsystemet behöver nog en rejäl översyn. Dessutom ser inredningen inte så rolig ut men den går fint så jag är glad ändå.

Etiketter:

27 juli 2008

Batterilösa biltjuvar

Igår fick jag ett samtal från exet. Hon skulle låna bilen och upptäckte att någon hade tagit sig in i bilen. Ibland är det bra att ha en gammal SAAB 900:a. Den är så lätt att ta sig in i att bättre tjuvar inte gör någon skada på låset. Det enda var att tändninglåset kärvade lite men det ordnade sig.

Eftersom ingenting av värde förvarades i bilen var allt kvar men innehållet i handskfacket var utspritt i bilen. Sedan var plastgrejen runt handtaget för att öppna dörren inifrån löst. Antagligen hade tjuven stängt dörren och sedan inte lyckats få upp den (mekanismen är lite sönder). Det skulle ha varit kul att om man hade kommit förbi och sett en panikslagen biltjuv som lås in sig själv och inte kommit ut. Fast de kom tydligen på att man kan veva ner rutan och öppna utifrån. Efter att ha misslyckats hitta något värt att stjäla i själva bilen hade de tydligen letat under motorhuven och beslutat sig för att stjäla bilbatteriet. Vem tusan stjäl ett gammalt bilbatteri? Det finns väl knappast någon marknad för begagnade bilbatterier? Det är ju knappast något man bara stoppar i fickan heller. De väger ju en hel del.
Varför händer sådant aldrig Stålmannen? Ok, kanske för att han inte kör bil. Men Läderlappen då? "Fort, till batmobilen! Åh nej! Den startar inte för Jokern har stulit bilbatteriet."

Men batteribristen gav mig ändå en del problem. Ställen som säljer bilbatterier verkar förutsätta att man har en fungerande bil och kan köra dit. Speciellt på en söndag är det bara att glömma att kunna ta sig dit kommunalt. Så det blev en lång promenad i gassande solsken. På tillbakavägen dessutom måste jag dessutom släpa på att batteri. När jag väl kom fram var jag både varm och svettig och hade bra ont i armarna.

Min mor misstänkte att dom hade kanske snott det gamla batteriet för att vänta tills jag satt i ett nytt för att då komma tillbaks och stjäla det. Det låter lite långsökt och frågan är vad man kan göra för att skydda sig mot det. Larma batteriet?

Etiketter:

26 juli 2008

SAAB vinner i Le Mans


Inte illa för att vara andra gången som en SAAB (och andra gången för ett svenskt bilmärke över huvud taget) kör tävlingen i Le Mans. Förra gången det begav sig var 1959 och då kom man in på tolfte plats av 55 startande och trea i sin klass med en liten grå SAAB 93. 2008 var det dags igen men nu i Le Mans Classic. Bilen var visserligen en annan men fortfarande en Saab 93B från 1959. Resultatet blev däremot betydligt bättre. Man kom in som viktad segrare i sin klass och slog därigenom bilar som Lotus 11 (två stycken), en Aston Martin DBR1, Lotus Elite, Ferrari 250GT Berlinetta och Jaguar D-type.(TV, KB) Man lyckades också komma in som viktad tvåa totalt sett.

Stort grattis!

Etiketter:

06 maj 2008

Johan Staël von Holstein gör sig inpopulär igen

Johan Staël von Holstein har en idé.Johan Staël von Holstein verkar ha en talang för att gör sig inpopulär. Han senaste stunt var att parkera sin Toyota Lexus RX400H framför en busshållplats så att den blockerade trafiken i nästan 40 minuter och man blev tvungen att dra om busslinjer innan man lyckades få bilen ur vägen. Tydligen så hade han bråttom till ett viktigt möte och då är det tydligen OK att bete sig så.(Ex) Senare har han visserligen gjort en pudel och sagt att han "skäms och är verkligen ångerfylld".(Metro)

Johan Staël von Holstein tycker också att Sverige borde göra som i Dubai.(Metro) Det vill säga att fackföreningar är förbjudna, kollektivt löneförhandling är förbjuden, diskriminering är fullt tillåtet och de fåtaliga lagar om arbetsskydd som faktiskt finns efterlevs dåligt eller inte alls. Alla arbetsgivare beslagtar dessutom sina anställdas pass, vilket gör det omöjligt att söka jobb någon annanstans. Att arbetsgivare utsätter anställda för sexuella övergrepp är inte ovanligt.(A) Demokrati eller yttrandefrihet finns naturligtvis inte heller.(A) Jo, jag kan förstå att Johan Staël von Holstein skulle tycka om det.

Annars är Johan Staël von Holstein känd för att ha varit med och startat Icon Medialab (känt för att ha gjort av med en massa pengar) och IQube som presenterar sig själva som "ett växthus för drivna entreprenörer som snabbare vill nå kommersiella genombrott med sina produkter och tjänster". Mitt ex känner dom snarare som något som liknar fakturaskojare. Hon blev uppringd och blev erbjuden en annonsplats för sitt företag, Mias pärleria, i en "hobbybilaga" till Expressen. Till skillnad från rena fakturaskojare kom det faktiskt en bilaga, i alla fall i några tidningar, fast inte var det vad man menar med en bilaga till en tidning utan ett litet, tunt annonshäfte. Annonsen genererade inte en enda ny kund. Möjligen beroende på att de hade stavat företagsnamnet fel i annonsen. Efter en del tjafs lyckades hon faktiskt få tillbaks pengarna. Andra hade tydligen inte sådan tur.(PP)

På Facebook finns gruppen Jag torkar stjärten med Johan Staël von Holsteins krönikor med över 1000 medlemmar.

Etiketter: ,

17 januari 2008

Har Collin slagit i huvudet?

I en artikel utnämner han den kommande Saab 9-4X till "det bästa som Saab visat sen 9000-modellen". Vad är det för påfund? Robert Collin ska ju hata allt som kommer från SAAB. Det är ju hans grej liksom.

Formgivningen av 9-4X är tydligt inspirerad av Aero X. Som jag spekulerade i angående en eventuell produktionsversion av Aero X får man till intrycket av en vindruta som går runt hela vägen genom att använda sig av svartfärgade A-stolpar. Precis som det är gjort bak på 9-5 kombi. Sedan är ju fråga om det är så bra läge att lansera en SUV nu. 9-4X är ju visserligen inte så extrem och det verkar som om vissa vill ha dom. Varför vet jag egentligen inte eftersom det finns ingen logisk anledning till att ha en SUV. Kör man inne i stan behöver man knappast en klumpig bil med fyrhjulsdrift och om man ska köra i oländig terräng vill man nog ha en rejäl bil som tål tuffa tag och inte en SUV. Teknikens Värld testade folkaderivatet Porsche Cayenne Turbo mot Lada Niva men som dom mycket riktigt konstaterar "Nu är ju inte suv-köparna i gemen intresserade av varken dragkrokar eller diffspärrar. Viktigare är bilens prestigevärde och trendfaktor." och det är därför man ser Hummrar med lågprofildäck och bling-bling-fälgar. Sedan finns det ju folk som hittar på nonsens som att SUVar skulle vara säkrare när de i själva verket är osäkrare av flera orsaker som sämre väghållning p.g.a. grova däck, de välter lättar eftersom de är högre och har oftast sämre krockskydd eftersom de byggts som lätta lastbilar snarare än som personbilar.

Etiketter:

18 oktober 2007

Fixa bilens ljud

Nej, det handlar (faktiskt) inte om musikanläggningar utan att Eberspächer (som kanske mest är kända för sina bensinvärmare) och Bosch utvecklat ett system där man monterar en högtalare i avgassystemet. Genom att fasförskjuta ljudet kan man få en dämpning av ljudet. Systemet har funnits i flygplan tidigare men nu har man alltså visat upp en provbil och säger att man räknar med att systemet ska finnas på marknaden 2010. Högtalarna måste ju vara ganska tåliga eftersom de ska tåla hög temperatur, vibrationer, smuts och diverse ämnen. Fast att bara dämpa ljudet är ju inte allt som systemet kan (och det finns det nog bättre sätt att göra) utan man kan även manipulera ljudet. Tydligen finns det många som inte gillar ljudet från en dieselmotor men då kan man fixa till det så det låter annorlunda. En annan marknad som man tror på är moderna motorer som stänger av en del av cylindrarna vid låg belastning. Då kan man lägga på artificiellt motorljud så att bilen låter likadant.(NyT) Något liknande kan ju också vara intressant för elbilar. De låter ju inte alls lika häftigt som bensindito vilket dessutom kan vara en fara för gångtrafikanter som inte hör när bilen kommer. Sedan kan man ju också göra så att t.ex. ens lilla fyrcylindriga småbil låter som om den hade en stor, mullrande V8:a.

Etiketter:

11 oktober 2007

Rattmuff på!

Nu täcker rimfrosten vårt vackra land (eller i alla fall vidrutan på bilen när jag skulle åka till jobbet i morse) och då är det dax att montera på rattmuffen.

Vintern är ju en lite knepig tid för bilåkande. Delst får man stå ute i kylan för att borsta snö och skrapa rutor och sitta i bilen och svära över immiga rutor och kall bil. Å andra sidan slipper man stå och frysa vid en enslig busshållplats och vänta på en buss som aldrig kommer.

Etiketter:

14 september 2007

Allt dyrare med borgerlig regering

Var det inte någon som sa att det skulle bli mer pengar över? Nä, det var det väl ingen som trodde på va? Tur att man inte är inne i stan så ofta. Antingen får man betala trängselavgifter eller så får man betala hutlöst dyrt för att resa och dyrare ska det bli.(DN, SvD) Vad var det för fel på 20 kr per resa? Enkelt och effektivt. Nu vet man aldrig i förväg hur många klipp en resa kostar, det verkar variera från dag till dag och från gång till gång. Den senaste höjningen av SL-kortet ska tydligen delvis vara för att täcka in kostnaden för den utökade trafiken som inte längre får några pengar från trängselavgifterna. Inte kan man gå gratis på museer längre heller. Trafikförsäkringen ska bli dyrare (något som drabbar de som har bilintresse och har en eller flera entusiastbilar) och dessutom lobbar Bil Sweden för att gamla bilar ska drabbas av högre skatt. Vad har egentligen blivit billigare med den nya regeringen? Nu var väl knappast sossarna heller så bra på att se till att man har mer pengar kvar i plånboken men de hade i alla fall en viss ambition att göra bra saker billigare och dåliga saker dyrare. Som det är nu vet jag nog inte vilket parti jag kommer rösta på nästa val. Jag får nog starta ett eget parti om det ska bli något vettigt. Fast det har jag nog inte tid och ork med. Någon som har förslag på partier med vettiga åsikter?

Etiketter: , ,

12 september 2007

Gamla bilar eller kanske inte?

I Dagens Nyheter får en representant från Bil Sweden ("branschorganisationen för företag som tillverkar och importerar personbilar, lastbilar och bussar") bre ut sig oemotsagd. Dels drar man upp den gamla klychan om att Sverige har äldsta bilpark i Europa. Det är ju inte helt lätt att bedömma hur sant det är. Anledningen är att i den uträkningen ingår t.ex. bilar som faktisk är skrotade men som av administrativa skäl fortfarande finns registrerade. Sedan ingår också alla reservdelsbilar som står här och var. Dessa körs inte så de släpper inte ut några avgaser (möjligen droppar de en del olja). Sedan har vi entusiastbilarna. Sverige har en stor bilhobby men även om de är gamla så körs de bilarna inte mycket per år så miljöpåverkan är inte så stor.

Bil Sweden påstår också att de äldsta bilarnas utsläpp motsvarar 100 nya bilars. Vad det är man pratar om framgår inte men det låter underligt eftersom t.o.m. en Trabant bara ut nio gånger så mycket kolväten och fem gånger så mycket kolmonoxid som en modern bil (och med en bensinförbrukning på 0.7 liter/mil ligger den klart under genomsnittet vad det gäller bränsleförbrukning). Katalysatorer sitter på all bilar från 1989 års modell och många tidigare. Att Svenska bilar släpper ut mer koldioxid (189 g) än EU-genomsnittet (163 g) beror knappast på åldern utan på att svenskar av någon anledning (geografi kanske) föredrar större, tyngre och kraftigare bilar (och där har knappast åldern på bilen så stor roll, de flesta äldre bilar är ju mindre, lättare och har lägre effekt).

Vad Bil Sweden förespråkar är att göra gamla bilar dyrare genom högre skatt för att på så sätt med en ekonomisk piska tvinga folk att köpa nya bilar hela tiden. Något som naturligvis de som säljer bilar blir glada av.

Etiketter:

30 augusti 2007

Vägbulor

Tidigare har vägen upp mot Täby Kyrkby och vidare upp mot Vallentuna varit nerlusad med vägbulor. När jag nu åkte den så har flera av dom försvunnit och de flesta andra gjort betydligt mindre agressiva. Fast de vägbulorna var ju ändå inte så farliga jämfört med de som de har i Nederländerna. Första gången jag upptäckte dom var strax efter att man såg en skylt som varnade för "drempels". "Vad tusan är den drempel", undrar man. Sedan kör man plötsligt upp på en halvmeter hög vägg av asfalt och kastas bakåt. Sedan kör man lika plötsligt ner på andra sidan, slår nästan ansiktet i ratten och skrapar framvagnen i vägen (900:an har ju ganska stort överhäng framtill). Aha, det var en drempel! Efter det blev det tvärnitar varenda gång man såg en skylt som varnade för drempels. Nederlänningarna kör oftast små bilar och har därför inte samma problem med gigantiska vägbulor. Sedan kan man undra varför de har så gigantiska vägbulor. Jag misstänker att det kan vara eftersom Nederländerna är väldigt platt och att man på det sättet vill kompensera för bristen på berg.

Etiketter:

29 augusti 2007

Jag är en miljöbov

Nu bör sådan här statistik och utredningar tas med en nypa salt, speciellt som att tidningar brukar vrida till saker lite extra för att göra det intressant för sina läsare men nu sägs det att män belastar miljön mer än kvinnor.(SvD, Expressen) På sista tiden har jag av nödtvång åkt kommunalt men nu har jag (äntligen!) fått reparerad så nu kan jag gå tillbaks till att vara en miljöbov (tjänar man minst en timmes restid per dag är det svårt att låta bli). Speciellt som jag kör en stor, gammal bil som drar nästan en liter milen. Å andra sidan äter jag väldigt lite kött och då blir det oftast kyckling så det jämnar nog ut sig. 5354 kr kostade det att byta en bakaxel. Så nu kan jag sluta irritera mig på småsaker som att folk står still till vänster i rulltrapporna eller står i vägen när man ska av tunnelbanetåget och istället irritera mig på småsaker som folk som kör långsamt i vänsterfilen ("Hittar du inte gasen, gubbe!") eller inte håller avstånden. Tut på er och tänk på att krama om varandra i trafiken!

Etiketter:

24 augusti 2007

Ingen 900:a denna vecka heller

Jag pratade precis med verkstaden och de hade fått in fel bakaxel (en 87:ans, inte en 88:ans) och den hade inte handbroms (den sitter ju fram på de tidigare 900:orna). Så de har skällt ut leverantören och satt sig ner och väntar på en ny axel (beräknas komma på måndag). Så någon gång i mitten av veckan tror de att de ska vara klara. En god nyhetet är i och för sig att den gamla bakaxeln kom loss utan att alltför mycket våld behövde användas vilket gör att det kanske inte behöver bli så väldigt dyrt. Jaja, det kostar på att ha äldre bilar, men å andra sidan tjänar man in det i lägre försäkring (det är väl ingen som har en helförsäkring som kostar mer än bilen varje år) och att värdeminskningen är försumbar (det finns knappast något värde som kan försvinna).

Andra bloggar om: saab, bilar, verkstad

Etiketter:

21 augusti 2007

Lite ordning på livet

Idag har jag äntligen skrivit på kontraktet till min nya lägenhet (visserligen är det inte inflyttning förrens i oktober men det kan kanske bli tidigare) så nu har man något att planera framtiden runt. Att bo som inneboende hos sitt ex har väl knappast varit bra för mitt kärleksliv (inte för att det varit något vidare annars). Speciellt billigt blev det inte men 550 000 får väl anses som hel OK för en etta i bra skick i Stockholm. Jovisst, skicket är väl bra men smaken är ju en annan sak. Det blir nog att köpa in en del färg och tapeter när det blir inflyttning.

Bilen är fortfarande på verkstaden men man har fått in en ny bakaxel och beräknas vara klara med den under veckan. Då kanske man kan komma i tid till (och från) jobbet igen.

Fåglarna skiner och solen kvittrar!

Etiketter: , , ,

16 augusti 2007

Lite väl mycket politik

Hmm... På den sista tiden har det blivit lite väl mycket politik i bloggen. Ingen fara. Jag tänkte inte fortsätta med det. Några uppdateringar om läget i allmänhet. Jag är fortfarande singel. Jag letar fortfarande efter en bostad (fast jag har ett par på gång, vi får se om jag får råd eller om buden blir för höga). Bakaxeln på 900:an är fortfarande av (men verkstan jobbar på det). Apropå det så var det lite skumt med vad det skulle kosta. Först sa det att det skulle kosta 4500-5000 kr men nästa gång jag ringde hade priset höjts till 5500-6000 kr. Ganska mycket pengar ett lägga på en gammal 900:a. När jag frågade varför det plötsligt höjts med en tusenlapp så fick jag istället intervallet 4500-6000, "beroende på hur fastrostad den är". Ok, exet betalar så det är bara att köra igång. Förhoppningsvis får jag bil igen nästa vecka.

Jag skrev förresten förut om små irritationer och nu har jag faktiskt märkt att folk inte längre står i vägen när man ska av tåget på T-Rissne. Wow! Min blogg gör en skillnad. Nu ska jag bara ta hand om saker som svält, världfred o.s.v. Men man kanske kan börja med något mindre. Som det här med mobilpratande på buss och t-bana. Vissa irriterar sig väldigt mycket på det men jag tycker det är OK så länge man håller sig till normal samtalston. Problemet med mobilpratare är att de inte håller sig på en vettig ljudvolym utan skriker på så det hörs över hela vagnen. Sluta upp med det!

Etiketter: , ,

08 augusti 2007

Bakaxeln ramlade av

Det var ett tag sedan det hände men jag har inte skrivit om det ännu. När jag höll på att köra ut från en stormarknad ramlade plötsligt bakaxeln på bruksbilen (900i -88) av. Det är något den definitivt inte ska göra. Det är därför sådant ska kollas på bilprovningen men de kanske blev distraherade av rost på dragkroken eller antennstumparna som blev kvar sedan några snorungar (antar jag) brytit av bägge antennerna. Som tur var var hastigheten väldigt låg så det blev bara ett oväntat stopp. Hade det hänt på motorvägen hade det nog inte varit lika lindrigt. Bärgningsbil fick naturlgtvis tillkallas (man kan ju inte ha bilen stående i en korsning) för att köra den till närmsta verkstad (1580 kr kostade det kalaset).

Det här var för över en vecka sedan och man är fortfarande billös eftersom de på verkstan också har semester så de har inte ens hunnit titta på bilen för att ge ett kostnadsförslag. Blir det för dyrt är det nog lika bra att skaffa en ny bil. Du råkar inte ha en fyra eller femdörarrs 900:a tills alu för en billig peng? Det stör mig dessutom att jag precis spenderat en hel del pengar på inköp och montering av ny dragkrok just för att jag fick nedslag på rostig dragkrok på besiktningen. Hade dom sagt något om att bakaxeln var på väg att ramla loss hade jag kunnat fundera på om det var värt det. Nu har man ju comittat sig till bilen ett tag till i alla fall. Jaja, jag får väl se vad det kommer kosta. Naturligtvis blir det ingen 99:a nästa månad heller då och det skulle ha varit gött att ha den och dra in till Wheels Nationals på Barkarby flygfält nu till helgen.

Etiketter:

25 juli 2007

Ingen 99:a denna månad heller

Efter att ha gått igenom finanserna verkar det som om det inte kommer att bli så mycket pengar över till att fixa de bakre länkarmarna på 99:an den här månaden heller. Fan också! Jag hade hoppats att den skulle vara klar till sommaren så man kan glida runt i en häftig bil.

Visste ni förresten att en 1973 års SAAB 99L inte kan dra ifrån en Mercedes-Benz SLR McLaren i ett rödljusrace? Jodå, jag har provat.Andra bloggar om: saab, bilar, verkstad

Etiketter: